szukam informacji na temat radiomodemu

Jeżeli bezskutecznie poszukujesz danych technicznych elementów elektronicznych to jest to dobre miejsce do zadawania pytań.
ODPOWIEDZ
artdre

szukam informacji na temat radiomodemu

Post autor: artdre » 21 kwie 2005, 15:57

Witam czy ma ktos może jakieś informacje na temat radiomodemu na pasmo 433 Mhz firmy AVT potrzebuje schematow, zasady działania, budowy, obsługi
wszystko co moze sie przydać do pracy dyplomowej byłbym wdzięczny moj email artdre1@wp.pl a gg: 6716238

Sebastian RCS
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sebastian RCS » 23 kwie 2005, 17:56

To jaki temat tej pracy?

artdre

temat

Post autor: artdre » 25 kwie 2005, 18:51

temat tej pracy to radiomodem na pasmo 433Mhz część praktyczną juz mam i robię część opisową a do tego potrzebuje jak najwiecej informacji na temat tego urządzenia :(

Sebastian RCS
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sebastian RCS » 26 kwie 2005, 5:41

A właśnie coś takiego było chyba opisywane w Elektronice Praktycznej jak dobrze pamiętam...

artdre

Post autor: artdre » 27 kwie 2005, 10:56

No właśnie to mam tylko potrzebuje jakiś szerszych info

Sebastian RCS
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sebastian RCS » 27 kwie 2005, 20:06

Nie wiem, czy to Cię usatysfakcjonuje, ale w najnowszej Elektronice dla Wszystkich, jest taki projekcik: Radiowe zdalne sterowanie 433MHz.
Opisany układ umożliwia zdalne sterowanie łodzią (lub innym modelem), obejmujące załączanie jednego z dwóch elementów wykonawczych (ster lewo, ster prawo). .... - tak pisze we wstępie do tego projektu.

artdre

Post autor: artdre » 27 kwie 2005, 22:59

nie nie to raczej nie o to chodzi bardziej interesują mnie informacje na temat buowy tego modemu, zasady działania i radiowej transmisji danych

zyraf
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: zyraf » 31 sie 2005, 19:03

Proponuje pogooglowac na temat packet radio, powinno sie znalesc troche informacji o transmisji, sama zasada dzialania modemu powinna byc opisana w projekcie,a jak nie ma to i tak jest prosta:
do modemu trafiaja z komputera dane, ktore sa w nim przerabiane na postac zdatna do przeslania przy konkretnej modulacji, z drugiej strony procedura jest odwrotna. Dochodzi jeszcze kontrola poprawnosci przesylanych danych i to chyba calosc teoretycznej zasady dzialania

ODPOWIEDZ