Mierzenie natężenia światła
Mierzenie natężenia światła
Jak zmieżyć wartość natężenia światła lub strumienia świetlnego? Są do tego jakieś czujniki? Chyba fotorezystorem ciężko będzie to zrobić.
Oj ciężko wpisać do google:
http://el-mar.sklep.pl/Multimetr_AX_19_ ... -4020.html
ten ja rozważałem kupić:
http://www.atel.com.pl/produkt.php?hash=03986
http://el-mar.sklep.pl/Multimetr_AX_19_ ... -4020.html
ten ja rozważałem kupić:
http://www.atel.com.pl/produkt.php?hash=03986
A co konkretnie chcesz mierzyc i w jakim zakresie? Strumien swietlny to wartosc fotometryczna a natezenie swiatla to wartosc radiometryczna, wiec sa to dwie zasadniczo rozne rzeczy. Ogolnie pomiar sprowadza sie do sformuowania odpowiednich zalozen co do mierzonego swiatla (widmo, pasmo, minimalne i maksymalne natezenie), wykorzystania odpowiedniego detektora o znanej charakterystyce i przeliczenia wyniku elektrycznego na wynik radio- lub fotometryczny. W zaleznosci od zalozen, moze to byc fotorezystor (CdS lub inny), moze to byc fotodioda (krzemowa lub inna), moze byc tez bolometr lub termopara radiacyjna. Sa tez odpowiednie mierniki juz wykalibrowane posiadajace odpowiednie atesty, ale i cena jest odpowiednia. Mozesz na przyklad zobaczyc luksomierze firmy Sonopan (mialem do czynienia z ich luksomierzem L-100).
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
Fotodiody z odpowiednią ch-ką nadają się do mierzenia natężenia i strumienia świetlnego, np BPW21R. Tylko nie zapominaj, światłość [cd] - skupienie strumienia świetlnego wypromieniowywanego w danym kierunku przestrzeni (kąt bryłowy), natężenie oświetlenia [lx] - poziom oświetlenia płaskiej powierzchni, strumień świetlny [lm] - całkowita ilość światła wysyłanego przez źródło, we wszystkich kierunkach.
Dla zwykłych diod podawana jest przeważnie światłość, dla mocniejszych strumień. Sprawa z pomiarem nie jest taka prosta, o ile światłość mocno skupionej wiązki może uda się zmierzyć taką fotodiodą, to do obliczenia strumienia świetlnego potrzebna jest kula fotometryczna (na upartego można zrobić domowymi sposobami:).
Niedawno wykonałem urządzenie do pomiaru natężenia światła (strumień świetlny z kulą Ulbrichta) i mocy optycznej właśnie na BPW21R. Za jakiś czas powinno ukazać się w EdW.
Swoją drogą, na allegro są tanie luksomierze.
Dla zwykłych diod podawana jest przeważnie światłość, dla mocniejszych strumień. Sprawa z pomiarem nie jest taka prosta, o ile światłość mocno skupionej wiązki może uda się zmierzyć taką fotodiodą, to do obliczenia strumienia świetlnego potrzebna jest kula fotometryczna (na upartego można zrobić domowymi sposobami:).
Niedawno wykonałem urządzenie do pomiaru natężenia światła (strumień świetlny z kulą Ulbrichta) i mocy optycznej właśnie na BPW21R. Za jakiś czas powinno ukazać się w EdW.
Swoją drogą, na allegro są tanie luksomierze.
A jaki zakres? Bo swego czasu probowalem zbudowac miernik mocy lasera ale okazalo sie, ze budowa czegos takiego samemu nie ma za bardzo sensu. Moze jednak sie mylilem? Poza tym, jak rozwiazujesz problem widma? Bo dopuki mamy laser o znanej dlugosci fali to wszystko jest fajnie, ale jak widmo jest szersze, to zaczynaja sie schody.
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
Bez używania tłumika 0.3 - 260uW, z tłumikiem 1500x 0,5 - 400mW, generalnie musi być tłumik
Co do widma, długość fali musi być znana, na jej podstawie wprowadzona jest korekta ch-ki fotodiody. Pewnie martwi cię pomiar laserów DPSS, ale z tym też nie ma problemów. BPW21R ma bardzo małą czułość dla podczerwieni, a największą dla zieleni, tak więc pomiar mocy tylko zielonej wiązki nie będzie obarczony dużym błędem. Wykonywałem pomiary różnych laserów (prócz niebieskich i fioletowych) i wyniki są wiarygodne. Wiadomo, że lepszym i bardziej uniwersalnym rozwiązaniem jest miernik z czujnikiem przetwarzającym ciepło wytworzone przez wiązkę, który jak się nie mylę jest w Twoim posiadaniu. Rozwiązanie z fotodiodą ogranicza się tylko do światła monochromatycznego.
Mógłbyś szerzej opisać dlaczego? Na pewno masz większe doświadczenie w tej kwestii, więc może ja coś robię źle.c4r0 pisze:Bo swego czasu probowalem zbudowac miernik mocy lasera ale okazalo sie, ze budowa czegos takiego samemu nie ma za bardzo sensu.
Ja robilem na fotodiodzie i mialem kilka problemow. Jednym z nich byl tlumik. Uzywalem fotograficznego filtru neutralnego 4x pokrojonego na 4 kawalki, ktore potem zlozylem jeden na drugi uzyskujac tlumienie 256x. Z tym, ze rzeczywiste tlumienie na pewno tyle dokladnie nie wynosi i w pewnym stopniu jest zalezne od dlugosci fali, a charakterystyki filtru wzgledem dlugosci fali nie ma. Nastepny problem to brak dyfuzora, czyli koniecznosc ogniskowania wiazki na fotodiodzie. No i ostatni, rownie wazny, to mozliwosc pomiaru jedynie swiatla monochromatycznego. To jest bardzo duzy problem. Przy pomiarze laserow DPSS czesto chce sie znac moc calkowita a nie tylko efektu koncowego. Przy laserach argonowych, zwlaszcza takich dajacych kilka linii widmowych, tez jest problem. No i na koniec, nie mozna zmierzyc mocy lasera, ktorego nie zna sie dlugosci fali.
Dwa pierwsze problemy mozna rozwiazac relatywnie latwo, wystarczy miec dobry filtr i/lub dyfuzor (matowke). Pytanie tylko, skad takie wziac? Konieczna jest plaska albo znana charakterystyka widmowa oraz wspolczynnik tlumienia odpowiedniego rzedu. Ostatni problem jest niestety nie do przeskoczenia.
Tak, mam glowice pomiarowa zbudowana w oparciu o termopare. Niestety, 'troche' to kosztowalo, ale nie zaluje. Pomiar bardzo wygodny, brak filtrow, plaska charakterystyka widmowa, ogromnie szerokie pasmo i co rowniez dla mnie bardzo wazne, fabryczna kalibracja. Jedyna niedogodnosc to koniecznosc czestej korekty offsetu i zapewnienia w miare stabilnego temperaturowo otoczenia, ale z tym nie ma problemu.
Dwa pierwsze problemy mozna rozwiazac relatywnie latwo, wystarczy miec dobry filtr i/lub dyfuzor (matowke). Pytanie tylko, skad takie wziac? Konieczna jest plaska albo znana charakterystyka widmowa oraz wspolczynnik tlumienia odpowiedniego rzedu. Ostatni problem jest niestety nie do przeskoczenia.
Tak, mam glowice pomiarowa zbudowana w oparciu o termopare. Niestety, 'troche' to kosztowalo, ale nie zaluje. Pomiar bardzo wygodny, brak filtrow, plaska charakterystyka widmowa, ogromnie szerokie pasmo i co rowniez dla mnie bardzo wazne, fabryczna kalibracja. Jedyna niedogodnosc to koniecznosc czestej korekty offsetu i zapewnienia w miare stabilnego temperaturowo otoczenia, ale z tym nie ma problemu.