Coli gun z szybkim ładowaniem
Coli gun z szybkim ładowaniem
Mam w planach pewnej mam nadzieję nie dalekiej przyszłości, budowę czołgu, i chciałem zaprojektować do niego działa o szybkim działaniu, znam problemy z plastikowymi kulkami, ale wymyśliłem chyba na to dobry sposób na dodatek chyba nie będzie taki trudny do zrealizowania, ale nie o to chciałem spytać. A więc powiem krótko jak zrobić tak, aby takie działo mogło wyrzucać do 2-4 lub więcej kul na sekundę, jeśli zapewnie, że element poruszający się wewnątrz cewki praktycznie od razu po zadziałaniu cewki wryci na swoje miejsce
TY chcesz budować działo czy karabin ;?: bo przy 2 pociskach/sek to masz 120 strzałów na minutę, czyli już całkiem pokaźną szybkostrzelność. Ale największym problemem będzie mechanika takiej konstrukcji, czyli niezawodne podanie kulek do komory nabojowej, no i ciepło.
Edit.
Co do wydajności cewki. Czytając np. kartę siłowniczków elektrycznych z TME można się doczytać ciekawej rzeczy. Otóż okazuje się że 12V siłowniczek można potraktować 24V zwiększając jego wydajność o ileś tam % (chyba 70), ale warunek jest taki że sterujemy przebiegiem PWM o wypełnieniu nie większym niż tam ileś podane %, chodzi oczywiście o odprowadzanie ciepła z cewki, aby ją nie przegrzać i spalić.
Co do mechaniki to najlepsza chyba konstrukcja to oparta o obrotowy magazynek (właściwie podajnik w tym wypadku) podobny do tego z rewolweru, co eliminuje wiele problemów.
Edit.
Co do wydajności cewki. Czytając np. kartę siłowniczków elektrycznych z TME można się doczytać ciekawej rzeczy. Otóż okazuje się że 12V siłowniczek można potraktować 24V zwiększając jego wydajność o ileś tam % (chyba 70), ale warunek jest taki że sterujemy przebiegiem PWM o wypełnieniu nie większym niż tam ileś podane %, chodzi oczywiście o odprowadzanie ciepła z cewki, aby ją nie przegrzać i spalić.
Co do mechaniki to najlepsza chyba konstrukcja to oparta o obrotowy magazynek (właściwie podajnik w tym wypadku) podobny do tego z rewolweru, co eliminuje wiele problemów.
Nie wiem ilu kolegów interesuje się modelarstwem i kojarzy Warhammera, otóż chciałbym zbudować coś ala karabin, którego można od czasu do czasu zauważyć przy imperialnych czołgach.
Oczywiście modele są zbyt małe, więc całość nieco się powiększy, na razie jednak myślałem nad samym wyszczałem i pozwolę sobie zauważyć, że moje rozwiązanie jest praktycznie tym samym, co cewka z przekaźnika, zasilanie raczej nie będzie problemem, bo czołg na pewno wyposażę w odpowiedni akumulator.
Więc proponujecie generator transformator i jakiś tranzystor do sterowania??
Oczywiście modele są zbyt małe, więc całość nieco się powiększy, na razie jednak myślałem nad samym wyszczałem i pozwolę sobie zauważyć, że moje rozwiązanie jest praktycznie tym samym, co cewka z przekaźnika, zasilanie raczej nie będzie problemem, bo czołg na pewno wyposażę w odpowiedni akumulator.
Więc proponujecie generator transformator i jakiś tranzystor do sterowania??