menu serwisowe

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
RafalKL
-

menu serwisowe

Post autor: RafalKL » 15 lis 2002, 15:09

witam wszystkich serdecznie,
mam kilka pytań odnośnie menu serwisowego telewizora, otóż czy wartości parametrów podane w instrukcji serwisowej są to te wartości, które należy wprowadzić do TV czy też są to wartości optymalne, których nie wolno przekroczyć, więc można by je zmieniać w dowolnym zakresie ale nie przekraczając tych dopuszczalnych podanych w instrukcji? pytam dlatego gdyż w moim TV Panasonic chasiss EURO-7 po uruchomieniu service mode wartości poszczególnych parametrów trochę odbiegają od tych podanych w instrukcji serwisowej, dodam też że TV jest uszkodzony i teraz nie wiem czy to, że wartości podane w instrukcji różnią się od tych w telewizorze jest spowodowane usterkami w TV czyli jest to jednocześnie jakiś wskaźnik usterki, czy po prostu nie ma to wpływu na nic i każdy TV jest ustawiony inaczej. Dam taki przykład:
poziom jaskrawości wg instrukcji ma mieć wartość 144 a ja mam w TV 108 czyli 75% i obraz jest faktycznie ciemny, niekiedy przy ciemnych scenach nic nie widać, albo przy balansie bieli zarówno statycznej jak i dynamicznej tylko BLUE jest taki jak w instrukcji natomiast RED i GREEN się różnią. Druga sprawa to chciałbym zapytać co to jest DAF - Phase, co to za parametr i czego dotyczy bo ja mam w TV wartość 195 a w instrukcji jest 205, bardzo proszę o pomoc

pozdrawiam

Gość

Post autor: Gość » 18 lis 2002, 10:06

Witaj
Podałeś zę odbiornik jest uszkodzony, na podstawie twego opisu nie jestem w stanie stwierdzić czy uszkodzenie spowodowało obniżenie parametrów TV. Więc na początku należy zlokalizować usterkę a następnie można bedzie poprawić parametry, jeżeli będzie zachodzić taka konieczność.
Powodzenia

RafalKL
-

Post autor: RafalKL » 18 lis 2002, 16:37

witam,
właśnie się dowiedziałem, że usterki jakie by nie były to nie mogą spowodować zmian wartości trybów serwisowych, te wartości nadaje się osobiście i można je zmieniać w dowolnym zakresie jeśli zachodzi taka potrzeba

co to usterek w moim TV to kilkakrotnie opisywałem je na forum elektroda.pl ale bez możliwości zobaczenia telewizora ciężko było użytkownikom serwisantom postawić jakąś konkretną diagnozę :(

oto usterka, która najbardziej mnie nurtuje:
na obrazie kontrolnym widać jak na przejściu między kolorem żółtym i błękitnym jest wstawiony zielony pasek, co za tym idzie: np. jak jest niebieskie tło i na tym tle jest jakaś osoba to krawędź tej osoby (z prawej) jest zielona, albo jest to zielona krecha albo taka zielona smuga szerokości ok. 3 cm, w ogóle są zielone smugi lub plamy na przedmiotach, ludziach, szczególnie gdy mamy ciemniejsze sceny, na filmach z czarnymi poziomymi pasami u góry i dołu na granicy pasek-obraz jest taka zielona poświata, twarze ludzkie są niekiedy żółte, jest to bardzo drażniące ponieważ niekiedy nie ma rozróżnienia barw, cały czas przegryza się taki żółto-zielony kolor, czyli wszystko ma odcień zieleni, usterka ta występuje zarówno przy sygnale z anteny (kablówki) jaki i z DVD (po RGB), jest to coś takiego jakby na ekran nakleić zieloną folię z tym że podając białe tło z generatora jest ono białe bez żadnych podbarwień

wystąpiło to podczas przełączania pilotem pomiędzy magnetowidem a dvd, które miałem ze sobą połączone, wtedy mam raz obraz z dvd po RGB na wejściu euro A1 w TV, czyli bezpośrednio a po przełączeniu miałem ten sam obraz ale idący przez video i podany na wejście euro A2 w TV, do którego jest podłączone włośnie video, przełączałem tak kilka razy pomiędzy nimi i za którymś razem coś mi na obrazie mignęło i obraz pojawił się już z takimi schrzanionymi kolorami tzn. z tym podbarwieniem na zielono

jeśli ktoś miałby jakąś propozycję co może być przyczyną tego mankamentu lub może spotkał się z czymś podobnym to bardzo proszę o pomoc :wink:

pozdrawiam
Rafał

bob57
-

Post autor: bob57 » 20 lis 2002, 0:39

Witam!
Nie pisz ze nic nie moze zmienic ustawien "SERVICE MODE" gdyz wyladowanie atmosferyczne napewno da temu rade :lol:
a tak powaznie to ja proponuje zaczac od konca.
Odlacz kadode z zielonego koloru przy podstawce kineskopu (glupie bo wyklucza kineskop biorac pod uwage okolicznosci uszkodzenia) nastepnie odlacz sterowanie wzmacniacza wizji G i zobacz efekt itd.
Jaki jest efekt jezeli wlaczysz telegazete??
czy rowniez to wystepuje??
Mozliwe ze opisywales to na Elektrodzie bo trochu mnie nie bylo ale teraz pomoge w miare moich mozliwosci
P.S. Co sie dzieje z Elektroda??
Pzdr Bob

RafalKL
-

Post autor: RafalKL » 20 lis 2002, 15:19

bob57 pisze:Nie pisz ze nic nie moze zmienic ustawien "SERVICE MODE" gdyz wyladowanie atmosferyczne napewno da temu rade :lol:
masz rację, mojemu znajomemu tak pokrochmaliło Thomsona :wink:
bob57 pisze:Jaki jest efekt jezeli wlaczysz telegazete??
czy rowniez to wystepuje??
właśnie na telegazecie jest wszystko w porządku :( powiem Ci że bardziej jest to widoczne po sygnale RGB (dvd) niż po antenowym (kablówka)
bob57 pisze:a tak powaznie to ja proponuje zaczac od konca.
Odlacz kadode z zielonego koloru przy podstawce kineskopu (glupie bo wyklucza kineskop biorac pod uwage okolicznosci uszkodzenia) nastepnie odlacz sterowanie wzmacniacza wizji G i zobacz efekt itd.
dzięki serdeczne za wskazówki :wink: ale problem w tym że nie jestem serwisem i raczej nie będę tam grzebał ale Twoją radę przekażę serwisantowi, do którego mam zamiar w najbliższym czasie oddać TV :wink:
bob57 pisze:P.S. Co sie dzieje z Elektroda??
Pzdr Bob
ciężko powiedzieć, jedni mówią że to tylko chwilowa przerwa inni zaś że już koniec :( :roll:

dzięki i pozdrawiam

jasiu
-

Post autor: jasiu » 21 lis 2002, 23:38

Nie chcę Cię martwić przyjacielu, ale na podstawie opisu wnioskuję, że masz uszkodzony kineskop...

RafalKL
-

Post autor: RafalKL » 22 lis 2002, 14:30

jasiu pisze:Nie chcę Cię martwić przyjacielu, ale na podstawie opisu wnioskuję, że masz uszkodzony kineskop...
hm... troche dziwne że kineskop by się zwalił przez przełączanie pilotem między wejściami AV :roll: poza tym stało się to jak TV miał zaledwie dwa tygodnie :wink:

jasiu
-

Post autor: jasiu » 23 lis 2002, 0:49

Wiek tv nie ma znaczenia, nowe baniaki tak padają. Życzę Ci żebym nie miał racji. Możesz to sprawdzić w b. prosty sposób bo jak wnioskuję nie posiadasz przyrządu do sprawdzenia kineskopu, nawet prymitywnego...
Na płytce kineskopu zamień miejscami podłączenia katod kineskopu, zielonej np. z czerwoną. Wnioski wyciągniesz sam. A tak w ogóle to pomierz sobie napięcia na PK, masz tam trzy identyczne tory wizyjne- wnioski również sam wyciągniesz. Powodzenia!

RafalKL
-

Post autor: RafalKL » 23 lis 2002, 8:48

jasiu pisze:Wiek tv nie ma znaczenia, nowe baniaki tak padają. Życzę Ci żebym nie miał racji. Możesz to sprawdzić w b. prosty sposób bo jak wnioskuję nie posiadasz przyrządu do sprawdzenia kineskopu, nawet prymitywnego...
Na płytce kineskopu zamień miejscami podłączenia katod kineskopu, zielonej np. z czerwoną. Wnioski wyciągniesz sam. A tak w ogóle to pomierz sobie napięcia na PK, masz tam trzy identyczne tory wizyjne- wnioski również sam wyciągniesz. Powodzenia!
dzięki serdeczne :wink: sprawdze tak jak piszesz.
pozdrawiam

stan
-

Post autor: stan » 23 lis 2002, 11:05

Z opisu wynika że na 100% nie jest to kineskop (telegazeta OK). Jest to uszkodzenie w torze wizji przed matrycą RGB

Codmen
-

Post autor: Codmen » 05 gru 2002, 1:52

Nie mam schematu tego TV .
Ale z opisu wynika ze uszkodzil sie uklad przelaczajacy sygnal z wejscia EURO .Moze to byc osobny ukladzik lub procesorek wizji.

dziur
-

Post autor: dziur » 05 gru 2002, 8:55

bob57 pisze: P.S. Co sie dzieje z Elektroda??
Pzdr Bob
Coś znowu klękło, ale tu też jest miło i nie ma gości co sie pytają sie np jak ściągnąc simlocka z 5110, albo chcą wylutować układ uBGA lutownicą transformatorową. :D

RafalKL
-

Post autor: RafalKL » 10 gru 2002, 14:38

dzięki serdeczne za wszystkie odpowiedzi :wink:
mam jeszcze jedno małe pytanko :lol: czy mogę sobie w trybach serwisowych zmieniać dowolnie zakres poziomu jaskrawości (Sub-Brightness)? bo w położeniu środkowym regulatora jaskrawości w menu picture obraz jest trochę za ciemny :( a patrząc na to co jest podane w instrukcji serwisowej to w moim TV Sub-Brightness jest ustawiony na 75% :? próbowałem to regulować i wystarczyłby wzrost o 10% ale wróciłem do ustawienia poprzedniego bo nie wiem czy zwiększanie poziomu jaskrawości nie skraca żywotności kinola :roll: proszę powiedzcie czy mogę tym regulować czy też zostawić, tym bardziej że po mojej regulacji i tak byłoby to dopiero 85% tego co podają w instr. serwis.

ODPOWIEDZ