Miałem ci odpisać, ale mi skasowało cały długi wpis, bo nie wiem czemu kazało mi się logować 2 raz ?.
Ogólnie koszt takiego wzmacniacza na częściach z AVT, aby można to pokazać światu i nie była to tandeta w plastikowej puszce to ~260zł, bez kosztów przesyłki, zakładając że jedno PCB kosztowało by 10zł i budujemy STEREO.
I jest to koszt realny, a nie bazujący na hasłach klasy bo jeden tranzystor kosztuje 2,20 zł + VAT, bo co z tego jak to jest 1/50 elementów całego urządzenia, i to jeszcze ta najtańsza.
Ja tu pomijam oczywiście ludzi którzy mają na strychu 2 stare TV Rubin, wierzę UNITRY i mają z czego wybierać elementy, obudowy i radiatory.
Natomiast faktycznie autor projektu mógł dla zainteresowanych, jak za dawnych dobrych lat EDW podać wzór PCB na wkładce do numeru i każdy zrobił by se sam, jak AVT nie chce, co rozwiązywało by cały problem.
Co do wyglądy Kayron... widziałeś projekty wzmacniaczy lampowych w EdW? czy którykolwiek był w jakiejś ładnej obudowie? nie! wszystkie w tych beznadziejnych plastikowych chińszczyznach...
A to mnie akurat nie dziwi, bo właśnie ta ładna obudowa wywindowała by jeszcze bardziej koszty, zresztą można przyjąć w przybliżeniu że dobrze wykonana obudowa + zasilacz to 50 do 65%, może i w niektórych przypadkach nawet 75% ceny urządzenia. Ale AVT tu raczej nie odstaje od nazwijmy to standardu, nawet taki prestiżowy Velleman w tej dziedzinie nie ma się specjalnie czym pochwalić, a jest droższy.