Program nie widzi połączenia internetowego

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Raziel
-

Program nie widzi połączenia internetowego

Post autor: Raziel » 07 sie 2010, 9:00

Czy ktoś się spotkał z zachowaniem takim jak opisany w temacie?

Jeden z programów, których używam (akurat gra w tym wypadku) nie potrafi skorzystać z Internetu, o ile połączenie utworzone było (a zawsze jest, bo przecież na ogół Internet włącza się po uruchomieniu komputera) przed uruchomieniem gry.

Co dziwne, jeśli najpierw uruchomię grę, a dopiero później przełączę się na pulpit i uruchomię łączenie z Internetem i znów przełączę się na grę, wtedy takie połączenie zostaje zauważone i gra bez problemu łączy się z Internetem.

Czy ktoś miał podobny problem? Oczywiście gwoli formalności dodam, że próbowałem już wyłączyć firewall i antywirusa (jak również wyłączyć wszystkie mniej i bardziej dziwne usługi i programy poprzez narzędzie msconfig - tzw. tryb czystego bootowania). Również deinstalacja i ponowna instalacja nie pomogła. Jak do tej pory nic nie dało rezultatu. Pomoc techniczna wydawcy również zdaje się błądzić po omacku, bo dostaję wciąż te same - standardowe - porady :grin: (jak gdyby ciągła deinstalacja-instalacja i skanowanie komputera na obecność bakcyli i ad-ware była rozwiązaniem każdego zła).

Mam wrażenie, jakby gra nie potrafiła skorzystać w taki sam sposób (czy też dostać się do interfejsu sieciowego) jak wszystkie inne programy. Nie wiem na jakiej zasadzie działa to głębiej w systemie, ale chyba kluczowym punktem jest, że gra zauważa połączenie, które powstaje po jej uruchomieniu.

System Windows XP Home, oczywiście oryginalny i zaktualizowany; wolny od komputerowego robactwa i dobrze utrzymany (nie mam zwyczaju co miesiąc formatować dysku, bo kursor się zacina :wink: ).

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 07 sie 2010, 12:39

Może zainstaluj jakiegoś nowego patcha do tej gry?

Raziel
-

Post autor: Raziel » 07 sie 2010, 22:55

Luminofor pisze:Może zainstaluj jakiegoś nowego patcha do tej gry?
Patch oczywiście zainstalowany.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 07 sie 2010, 23:31

Co to za gra?

Raziel
-

Post autor: Raziel » 11 mar 2011, 19:03

Rzadko zaglądam na to forum, a powiadomienie o nowej wiadomości umknęło mi, niestety, w zalewie e-maili.

Ale gdyby ktoś, kiedyś szukał odpowiedzi na podobne pytanie to myślę, że warto bym napisał jak sobie ostatecznie poradziłem. Rozwiązaniem problemu z dostępem do sieci przez grę (i jak się później okazało również programu SetPoint od Logitecha) była instalacja service packa 3 do Win XP Home.

Długo się przed nim broniłem, bo zaraz na początku kiedy wyszedł, wielu użytkowników tego systemu zgłaszało pewne problemy. Ale to było bardzo dawno temu i w międzyczasie (a był to przecież bardzo długi okres czasu) okazało się, że właśnie brak tego service packa zaczął stanowić problem. Ale myślę, że w tej chwili chyba nie ma już komputera z tym systemem, którego użytkownik nie miałby SP3.

ODPOWIEDZ