Metz 7291/3 - obraz gaśnie

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
tomikw
-

Metz 7291/3 - obraz gaśnie

Post autor: tomikw » 25 lis 2002, 10:49

Witam!

Ostatnio nie mogę się jakoś wyzwolić od trudnych przypadków telewizorów jeden za drugim.
To chyba jakaś klątwa;-)

Tym razem mam na biurku telewizor przywieziony z Niemiec Metz 7291/3

Objaw jest, co najmniej dziwny i bardzo trudny do zlokalizowania.

Więc tak. Jeżeli telewizor idzie bez anteny to jest w porządku, ale kiedy podłączy się już sygnał to obraz zaczyna wariować kołysze się gaśnie. Zauważyłem, że to się dzieje za każdym razem, kiedy w danym programie zmieniane są ujęcia. Gdyby np. program był tylko w jednym ujęciu to by się nic nie działo.

To takie szukanie wiatru w polu jeszcze w dodatku bez schematu.
Powiedzcie mi przynajmniej gdzie to mam szukać.

Dzięki wielkie!
Tomek

tomikw
-

Post autor: tomikw » 25 lis 2002, 11:52

I jeszcze jedno. Kiedy ujmie się całkowicie jasność na pilocie to obraz jest stabilny i nic się nie dzieje. Ale gdy się, choć trochę rozjaśni to się zaczyna odnowa.

piotr
-

Post autor: piotr » 25 lis 2002, 19:26

Witam
Taki objaw jest spowodowany nie stabilną pracom przetwornicy lub elementy po stronie pierwotnej zasilacza (kondensatory elektrolityczne)
Wymień kondensatory z przetwornicy oraz kon. z napięcia 100u/160V aha jest jeszcze jeden kon. umieszczony z odczepu trafa WN (połączenie 138V i kolektorem BU... charakterystyczny na schemacie) 22uF/250V
Sprawdź napięcie 200V na wzmacniacze RGB czasami też jest przyczyną takiego objawu

MLis
-

Post autor: MLis » 26 lis 2002, 16:37

Sprawdź też napięcie dynamiczne które powstaje na kondensatorze (kilkadziesiąt nF) podpietym do uzwojenia WN ( od strony masy ) jest ono wykorzystywane do wielu regulacji w procesorze wizji
Ustal też celem wykluczenia czy zanik obrazu spowodowany jest zmianami na wej. wzm RGB czy też np. zmianą szerokości imp. gaszenia ramki a za to bedzie odpowiedziałny imp. SSC
pzdr

Awatar użytkownika
kaz69
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kaz69 » 26 lis 2002, 20:46

Prawdo podobnie w starych odbiornikach wysychają elektrolity po stronie wtórnej jak i pierwoynej.Proponuję włączyć dob. i sprawdzić nap.Albo metodą macajewa dostawiać kondensatroy filtrujące do poszczególnych gałęzi zasilania.Wydajność przetwornicy sprawdź żąrówką okoł 60w.Po odłączeniu kolektora tranzystora.Powodzenia :idea:

tomikw
-

Post autor: tomikw » 29 lis 2002, 12:38

Bardzo się zmienia napięcie SCREN, które wychodzi z trafa.
Na płytce podane jest ze mam być 680V jednak to napięcie zmienia się.
Obraz gaśnie, kiedy napięcie zniża się do 640V.
Wymieniłem już większość kondensatorów i nadal żadnej poprawy.

Codmen
-

Post autor: Codmen » 05 gru 2002, 1:31

Z tego opisu troche trudno wywnioskowac jaka moze byc usterka.
Albo cos kolo trafopowielacza (lub on sam)
Albo kondensatory(elektrolity) w torze p.cz.
Zacznij od p.cz. bedzie latwiej ;)

ODPOWIEDZ