Witam!
Ostatnio nie mogę się jakoś wyzwolić od trudnych przypadków telewizorów jeden za drugim.
To chyba jakaś klątwa;-)
Tym razem mam na biurku telewizor przywieziony z Niemiec Metz 7291/3
Objaw jest, co najmniej dziwny i bardzo trudny do zlokalizowania.
Więc tak. Jeżeli telewizor idzie bez anteny to jest w porządku, ale kiedy podłączy się już sygnał to obraz zaczyna wariować kołysze się gaśnie. Zauważyłem, że to się dzieje za każdym razem, kiedy w danym programie zmieniane są ujęcia. Gdyby np. program był tylko w jednym ujęciu to by się nic nie działo.
To takie szukanie wiatru w polu jeszcze w dodatku bez schematu.
Powiedzcie mi przynajmniej gdzie to mam szukać.
Dzięki wielkie!
Tomek
Metz 7291/3 - obraz gaśnie
Witam
Taki objaw jest spowodowany nie stabilną pracom przetwornicy lub elementy po stronie pierwotnej zasilacza (kondensatory elektrolityczne)
Wymień kondensatory z przetwornicy oraz kon. z napięcia 100u/160V aha jest jeszcze jeden kon. umieszczony z odczepu trafa WN (połączenie 138V i kolektorem BU... charakterystyczny na schemacie) 22uF/250V
Sprawdź napięcie 200V na wzmacniacze RGB czasami też jest przyczyną takiego objawu
Taki objaw jest spowodowany nie stabilną pracom przetwornicy lub elementy po stronie pierwotnej zasilacza (kondensatory elektrolityczne)
Wymień kondensatory z przetwornicy oraz kon. z napięcia 100u/160V aha jest jeszcze jeden kon. umieszczony z odczepu trafa WN (połączenie 138V i kolektorem BU... charakterystyczny na schemacie) 22uF/250V
Sprawdź napięcie 200V na wzmacniacze RGB czasami też jest przyczyną takiego objawu
Sprawdź też napięcie dynamiczne które powstaje na kondensatorze (kilkadziesiąt nF) podpietym do uzwojenia WN ( od strony masy ) jest ono wykorzystywane do wielu regulacji w procesorze wizji
Ustal też celem wykluczenia czy zanik obrazu spowodowany jest zmianami na wej. wzm RGB czy też np. zmianą szerokości imp. gaszenia ramki a za to bedzie odpowiedziałny imp. SSC
pzdr
Ustal też celem wykluczenia czy zanik obrazu spowodowany jest zmianami na wej. wzm RGB czy też np. zmianą szerokości imp. gaszenia ramki a za to bedzie odpowiedziałny imp. SSC
pzdr
Prawdo podobnie w starych odbiornikach wysychają elektrolity po stronie wtórnej jak i pierwoynej.Proponuję włączyć dob. i sprawdzić nap.Albo metodą macajewa dostawiać kondensatroy filtrujące do poszczególnych gałęzi zasilania.Wydajność przetwornicy sprawdź żąrówką okoł 60w.Po odłączeniu kolektora tranzystora.Powodzenia