Błąd svchost.exe i brak dźwięku (urządzeń audio)

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Błąd svchost.exe i brak dźwięku (urządzeń audio)

Post autor: matrix » 04 sie 2010, 8:22

słuchajcie, mam taki kłopot. od jakiegoś czasu po kilku lub kilkunastu chwilach od włączenia kompa (czasem dłużej) wyskakuje mi błąd aplikacji svchost.exe i jeśli kliknę cokolwiek, czy OK, czy ANULUJ to znika dźwięk i brak jest urządzeń mixujących audio.

reinastalacja sterowników Realtek High Definition Audio pomaga, ale do następnego uruchomienia kompa a i tak wyskoczy błąd wyżej wymienionej aplikacji.

nie chcę instalować systemu od nowa, bo mam wszystko co mi potrzeba i ustawione idealnie pod siebie.
błąd wygląda tak:
Załączniki
blad svchost.JPG

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 04 sie 2010, 9:12

Albo spróbuj przywrócić jakoś poprzednią znaną konfigurację, albo zainstalowałeś jakiś nowy program / sterownik (paradoksalnie może być nawet do grafiki bo te często mają opcje HD Audio) który się gryzie z windowsem.
Ostatecznie poszukaj jakiego czyściciela rejestru, może pomoże.

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 04 sie 2010, 10:26

Witam.

Może coś złapałeś? Użyj programu Windows Worms Doors Cleaner

Takie problemy z procesami svchost.exe często powoduje złośliwe oprogramowanie i na początku należy wykluczyć wszelkie infekcje, a dopiero później "bawić" się w przywracania.

Może podłączasz jakiegoś zainfekowanego pendrive itp.
Jeśli nie pomoże WWDC, to użyj programu http://download.bleepingcomputer.com/pr ... mboFix.exe i po skanowaniu wklej loga na forum - sprawdzimy czy czysto.

Rozumiem, że masz wgrany SP3 i ogólnie aktualny system.

W razie dalszych problemów możesz też spróbować przywrócić oryginalne pliki systemowe wpisując w "Uruchom" polecenie:

Kod: Zaznacz cały

sfc /scannow
(wymagana płyta CD WinXP) ale to już w ostateczności.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 04 sie 2010, 11:31

end pisze:Rozumiem, że masz wgrany SP3 i ogólnie aktualny system.
błąd ten zaczął mi się pojawiać właśnie po instalacji tegoż SP3, kiedy to aktualizowałem program iPla żeby dziecko mogło mi bajki oglądać.
jak sprawdzę wszystkie zasugerowane opcje to zapodam info. tym czasem zaraz do pracy.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 04 sie 2010, 15:50

moim zdaniem masz jakiegoś robala... one lubią takie svchosty :mrgreen:

[ Dodano: 2010-08-04, 16:51 ]
btw nawet sam microsoft ostrzega przed sp3, że mogą jakieś magiczne rzeczy się dziać. jak ja instalowałem sp3 to komp mi się zaczął tak mulić że ledwie paint chodził... spróbuj odinstalować sp3.

aktus
Użytkownik

Post autor: aktus » 04 sie 2010, 20:49

Mi przykładowo po instalacji SP3 komp się nie uruchamia - problem ze sterownikiem do urządzenia, którego nie ma 0.o. O dziwo instalacja angielskiego XP z SP3 nie skutkuje takim komunikatem...

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 09 sie 2010, 12:11

end pisze:Użyj programu Windows Worms Doors Cleaner
na chwilę obecną, po użyciu tegoź narzędzia i dość niedługim używaniu kompa błąd tej aplikacji nie wyskakuje.

nadmienię tylko że użycie tego programu pokazało jakieś 3 otwarte porty i coś jeszcze.

EDIT:
dzięki kolego end. ten soft mi pomógł. od czasu jak zamknąłem 3 rzeczy za pomocą tego softu to mi już błędu nie wywala.

Jaro
-

Post autor: Jaro » 25 lip 2012, 18:41

Witam
mam ten sam problem co Matrix, po paru czasami po kilkunastu minutach wywala mi komunikat Schvost.exe - bład aplikacji i dalej takie same napisy , że pamięc nie może być "read" I cokolwiek kliknę czy to zamknij program czy anuluj aby rozpocząc debugowanie od razu "znika dźwięk. Po restarcie kompa jest dobrze ,ale tylko przez bliżej nieokreslony czas.
Przeleciałem kompa combofixem (wywalił mi trochę śmieci i na razie jest OK.

ODPOWIEDZ