Kilka pytań o mikrokontrolerach
-
andrzej1_1
- -
Kilka pytań o mikrokontrolerach
Chciałbym się dowiedzieć kilku rzeczy:
1. Chce zrobić jak najprostsze urządzenie które będzie migać co np. 10 min. Jaki wybrać mikrokontroler? (najlepiej żeby programowalny w C)
2. Czy do tego urządzenia lepszy będzie mikrokontroler co ma dużo nóżek czy tylko kilka?
Miejcie wyrozumiałość bo mam 14 lat.
1. Chce zrobić jak najprostsze urządzenie które będzie migać co np. 10 min. Jaki wybrać mikrokontroler? (najlepiej żeby programowalny w C)
2. Czy do tego urządzenia lepszy będzie mikrokontroler co ma dużo nóżek czy tylko kilka?
Miejcie wyrozumiałość bo mam 14 lat.
-
andrzej1_1
- -
Aha. Ale chciałbym zrobić coś w tym stylu:
A tego chyba nie zrobię na tranzystorach rezystorach i kondensatorach.
Mógłbyś podesłać schemat to się może przydać. Mogę wtedy zrobić 2 urządzenia: jedno miga co 10 min drugie co 20
Prosiłbym też o odpowiedzi na pytania w temacie
Z góry THX
P.s Wiem że kod może być trochę zły, ale nie programowałem mikrokontrolerów tylko programy
Kod: Zaznacz cały
while(true)
{
repeat 20
{
LED_ON
delay_ms(1000)
LED_OFF
delay_ms("10 minut")
}
repeat 10
{
LED_ON
delay_ms(1000)
LED_OFF
delay_ms("20 minut")
}
}Mógłbyś podesłać schemat to się może przydać. Mogę wtedy zrobić 2 urządzenia: jedno miga co 10 min drugie co 20
Prosiłbym też o odpowiedzi na pytania w temacie
Z góry THX
P.s Wiem że kod może być trochę zły, ale nie programowałem mikrokontrolerów tylko programy
jeśli już tak bardzo chcesz mikrokontrolery to polecałbym układy atmela AVR. takie małe kontrolery to np seria attiny. spokojnie napiszesz w C program do nich. a jak chcesz jakieś większe to też nie ma problemu np attiny2313. jest nieduży - 20 nóżek a potencjał ma dość spory. ponadto nie potrzebujesz programatora - zrobisz go z kabelka.
[ Dodano: 2010-07-28, 17:12 ]
co do kodu to ja się nie wypowiadam...
[ Dodano: 2010-07-28, 17:12 ]
co do kodu to ja się nie wypowiadam...
-
andrzej1_1
- -
1. Niech kolega poda, na czym chce to wykonać, najlepiej sprawdzić teraz czy w gule kolega dostanie ten uP, co chce
2. Przykro mi słyszeć, że nie docenia kolega tranzystora, rezystora i kondensatora, a z czego niby jest zbudowany mikrokontroler.
3. Najpierw niech kolega zacznie od programu, doboru układu i wtedy coś jesteśmy wstanie podpowiedzieć, wszystko zależy od napięcia zasilania koloru diody i sterowania portami w uP
2. Przykro mi słyszeć, że nie docenia kolega tranzystora, rezystora i kondensatora, a z czego niby jest zbudowany mikrokontroler.
3. Najpierw niech kolega zacznie od programu, doboru układu i wtedy coś jesteśmy wstanie podpowiedzieć, wszystko zależy od napięcia zasilania koloru diody i sterowania portami w uP
Masz to szczęście, że znasz składnie jezyka choć troche 
Polecam ci to: http://sklep.avt.pl/p/pl/485505/kurs+c.html
W kursie będziesz miał napisane podstawowe informacje jak sterować portami procesora, bo skomplikowane programy. Jak za 20zł, napewno stratny nie bedziesz
Polecam ci to: http://sklep.avt.pl/p/pl/485505/kurs+c.html
W kursie będziesz miał napisane podstawowe informacje jak sterować portami procesora, bo skomplikowane programy. Jak za 20zł, napewno stratny nie bedziesz
-
andrzej1_1
- -
Chcę wykonać to na attiny23131. Niech kolega poda, na czym chce to wykonać, najlepiej sprawdzić teraz czy w gule kolega dostanie ten uP, co chce
Mam 14 lat i dla mnie to czarna magia. Jak wiesz jak zrobić takie urządzenie za pomocą tych rzeczy to daj schemat.2. Przykro mi słyszeć, że nie docenia kolega tranzystora, rezystora i kondensatora, a z czego niby jest zbudowany mikrokontroler.
Zasilaniem byłaby bateria taka jak w zegarku. Co do portów nie mam bladego pojęcia3. Najpierw niech kolega zacznie od programu, doboru układu i wtedy coś jesteśmy wstanie podpowiedzieć, wszystko zależy od napięcia zasilania koloru diody i sterowania portami w uP
Edit:
Może lepiej kupić mniejszego ATTINY13-20PU - http://sklep.avt.pl/p/pl/47851/uklad+sc ... +dip8.html
Co to jest wogóle te SU, PU, PI ?
Ostatnio zmieniony 29 lip 2010, 6:16 przez andrzej1_1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
andrzej1_1
- -
Najtańszy:6 kabelków, droższy STK200 np.ten w pełni wystarczy do większości mikrokontrolerów AVR.
schemat to dopiero 1/100 sukcesu... młodzi myślą że jak mają schemat to zrobią wszystko a jak przychodzi do uruchomienia to nawet takie proste mrygałki nie hulają. ale ok - sam się przekonasz... masz tutaj linka do elportalu - dział rozrywka
https://elportal.pl/index.php?module=Con ... 65&meid=18
ale taka rada ode mnie - zaczynaj od rzeczy prostych, które dadzą ci "wiele radości" (jak to mawia Naczelny
) a potem bierz sięza rzeczy bardziej skomplikowane.
Kolega zaba ma racje - mikrokontroler to po prostu "zlepek" pojedynczych tranzystorów i od takich właśnie polecam się uczyć o mikrokontrolerach. chyba że kolega chce tylko efektu bez zagłębiania się w szczegóły... ale też niech nie liczy na gotowca bo jak się pojawi chęć zmiany czegokolwiek to będziemy mieć na forum nowy temat...
[ Dodano: 2010-07-29, 08:11 ]
co od wieku... pamiętam jak kiedyś w szkole konstruktorów przeczytałem o układzie młodego chłopaka który miał zaledwie 9 lat a stopień skomplikowania urządzenia przerasta do tej pory moją wiedzę... wiek to akurat marny argument.
https://elportal.pl/index.php?module=Con ... 65&meid=18
ale taka rada ode mnie - zaczynaj od rzeczy prostych, które dadzą ci "wiele radości" (jak to mawia Naczelny
Kolega zaba ma racje - mikrokontroler to po prostu "zlepek" pojedynczych tranzystorów i od takich właśnie polecam się uczyć o mikrokontrolerach. chyba że kolega chce tylko efektu bez zagłębiania się w szczegóły... ale też niech nie liczy na gotowca bo jak się pojawi chęć zmiany czegokolwiek to będziemy mieć na forum nowy temat...
[ Dodano: 2010-07-29, 08:11 ]
co od wieku... pamiętam jak kiedyś w szkole konstruktorów przeczytałem o układzie młodego chłopaka który miał zaledwie 9 lat a stopień skomplikowania urządzenia przerasta do tej pory moją wiedzę... wiek to akurat marny argument.
-
andrzej1_1
- -
Elektroniką się nie zajmuje więc chce tylko jednorazowego efektu. Jak będe coś zmieniać to tylko diode na piezzo lub silnik wibracyjny. Na gotowca nie liczę bo za darmo nikt nie zrobi.Kolega zaba ma racje - mikrokontroler to po prostu "zlepek" pojedynczych tranzystorów i od takich właśnie polecam się uczyć o mikrokontrolerach. chyba że kolega chce tylko efektu bez zagłębiania się w szczegóły... ale też niech nie liczy na gotowca bo jak się pojawi chęć zmiany czegokolwiek to będziemy mieć na forum nowy temat...
Mógłbyś powiedzieć jak ustawić czas migania co 10 min w tym: https://elportal.pl/pdf/K06/04_02d.pdf ???
-
andrzej1_1
- -