KiCAD - poradnik dla początkujących

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 27 lip 2010, 20:34

Problem tkwi w nieodpowiednio oznaczonych pinach LM7805 w bibliotece płytkowej i schematowej. Przykładowo:
Pin 1 - wejście stabilizatora
Pin 2 - masa
Pin 3 - wyjście stabilizatora
Natomiast element płytkowy o oznaczeniu LM78XX ma następująco oznaczone piny:
Pin VI - wejście stabilizatora
Pin GND - masa stabilizatora
Pin VO - wyjście stabilizatora
Jak widać oznaczenia tych samych pinów na schemacie i płytce są różne i dlatego program Cvpcb nie potrafi przypisać odpowiedniej obudowy elementowi schematowemu. Zmień (poprzez edycję bibliotek) oznaczenie elementu schematowego 7805 na VI (i jak input - wejście) GND - wiadomo masa i VO (o jak output - wyjście) i powinno być OK. Dla pocieszenia dodam iż w Protel 99 SE też można spotkać się z takim samym problemem.

W sumie nie jest to błąd programu, tylko brak konsekwencji w oznaczaniu pinów i pól lutowniczych elementów. Na pocieszenie dodam tylko, że podobny "błąd" występuje w komercyjnym Protelu 99 SE. Po prostu trzeba uruchomić edytor elementów (płytkowych lub schematowych) i odpowiednio pozmieniać oznaczenia pinów lub pól lutowniczych, aby dla obydwóch elementów - schematowego i płytkowego były one takie same.

kosa
-

Post autor: kosa » 27 lip 2010, 22:00

W bibliotece schematowej mam VI, VO i GND.
Nie mogę znaleść biblioteki do zmiany na powyższe oznaczenia w wersji płytkowej?
Jak to zmienić? Albo jak zmienić w wersji schematowej z VI na..., VO na..., GND na...?

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 28 lip 2010, 5:58

kosa pisze:Nie mogę znaleść biblioteki do zmiany na powyższe oznaczenia w wersji płytkowej?
Edytor modułów. Wybrać bibliotekę DISCRET. Masz tam moduł LM78xx.
kosa pisze:Jak to zmienić?
Klik na pada i Edytuj pole lutownicze. No, takie podstawy to powinieneś znać.
kosa pisze:Albo jak zmienić w wersji schematowej z VI na..., VO na..., GND na...?
Edytor bibliotek. Wybrać bibliotekę REGUL. Masz tam stabiblizatory.
Tylko, że w nowej wersji KICADa wszystko jest spasowane. Element schematowy jak i płytkowy ma te same oznaczenia pinów.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 28 lip 2010, 7:00

No właśnie bo Kolega kosa używa dość starej wersji KiCADa z 2007 roku, a najnowsza jest z 5 maja 2010 roku. Można ją pobrać z tego linku. Polskie menu do programu można natomiast pobrać stąd.

kosa
-

Post autor: kosa » 28 lip 2010, 10:30

Zainstalowałem najnowszą wersję,podaną przez Krzyśka, ale nadal ten sam błąd mam.

Nawet wczytałem na schemacie od nowa ten stabilizator.

Chyba pisakiem będzie szybciej te płytkę stworzyć, gorzej z bardzie skomplikowanymi projektami.

W elemencie schematowym (na schemacie) mam oznaczenia VI, VO I GND, więc gdzie tkwi błąd?

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 28 lip 2010, 17:31

KiCAD tworzy sobie w katalogu z projektem podręczną bibliotekę xxxx-cache.lib. Skasuj stabilizator ze schematu. Potem zamknij projekt. Usuń podręczną bibliotekę. Otwórz projekt i wstaw stabilizator na nowo.

kosa
-

Post autor: kosa » 28 lip 2010, 20:15

W końcu, dzięki, zadziałało.
Usunąłem również xxx.cache.lib i zadziałało.
Rozumiem, że program, gdy kasowałem i wstawiałem na nowo stabilizator, to wcale nie podmieniał plików, bo "nie widział" zmian...

WIELKIE DZIĘKI :lol:

Działam dalej

Mam kolejny problem.

Nie potrafię ustawić pola płytki - chodzi mi o krawędzie płytki.
zaznaczam, że przestudiowałem kurs w pdf do KiCad'a i postępowałem z podanymi tam wskazówkami, ale bez rezultatu.

Po prostu jak klikam autorozmieszczenie elementów wyskakuje mi monit, że nie jest określony rozmiar płytki.

ZInte13
-

Post autor: ZInte13 » 25 sie 2010, 13:36

Gdzie się zmienia szerokość ścieżek?Chodzi gdzie się dokładnie wchodzi?Mam spolszczenie ale niestety nie wszystko jest przetłumaczone.próbowałem zmienić w lewym górnym pasku tam gdzie pokazuje szerokość ścieżki.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 25 sie 2010, 20:50

Pełne spolszczenie do KiCAD'a znajdziesz tutaj wraz z opisem jak je "zainstalować". KiCAD pobrany ze strony domowej nie jest przetłumaczony do końca. Tłumaczenie to powinno pasować także do KiCAD'a z maja 2010 roku.

Aby zdefiniować własne szerokości ścieżek w KiCAD'ie z 06.04.2010 (lub z maja 2010) w edytorze PCBnew jako jednostkę miary ustaw milimetry. Potem wybierz menu Reguły projektowe -> Reguły projektowe. Otworzy się duże okno Edytor klas połączeń w nim wybierz zakładkę Globalne reguły projektowe. W tej zakładce odszukaj ramkę Szerokość ścieżki użytkownika:. Znajdziesz tam "tabelkę" w której możesz zdefiniować siedem własnych szerokości ścieżek. Ponieważ wcześniej jako jednostkę miary ustawiłeś w PCBnew milimetry szerokości ścieżek wprowadzaj w milimetrach. W przeciwnym razie PCBnew zgłosi błąd. Jeśli jednostką miary w PCBnew będą milsy szerokości ścieżek wprowadzaj w milsach. Fragment tego okna z tabelką własnych szerokości ścieżek możesz zobaczyć w załączniku do tego postu. Po zamknięciu przyciskiem OK okna Edytor klas połączeń zdefiniowane ścieżki będą dostępne na pasku narzędziowym PCBnew, gdzie wcześniej próbowałeś je zmieniać.
Załączniki
sciezki.png
Tabelka definiowania szerokości ścieżek w PCBnew.
sciezki.png (1.02 KiB) Przejrzano 11816 razy

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 25 sie 2010, 21:55

Jednostki ustaw na milsy. Stosowanie mm w płytkach jest trochę bez sensu...

ZInte13
-

Post autor: ZInte13 » 26 sie 2010, 10:22

Dzięki Krzysiek posiadałem tłumaczenie z roku 2007 .Mój błąd tkwił w tym że próbowałem zmienić w Edytor reguł projektowania,a co dopiero gdy jest ciemny w angielskim :mrgreen:

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 24 paź 2010, 17:51

Tym razem tu się dołączę. Nieco mnie raził fakt, że KiCAD w najnowszej wersji nie miał pełnego tłumaczenia i związany z tym miks angielsko-polski. Oczywiście parę minut w sieci wystarczyło by zdobyć informacje jak się to robi i potrzebne oprogramowanie.

I oto jest. Pełne tłumaczenie interfejsu do KiCAD-a w wersji 2010-05-05. Tłumaczyłem tylko to co nie było przetłumaczone w wersji dystrybucyjnej - i tak sporo tego było niestety. Stąd może czasem inne nazewnictwo i styl pomiędzy wpisami. Są pewne elementy, które nadal w programie są jako angielskie, ale nie ma ich w lokalizacji (Błąd jaki?).

Oczywiście jak znajdziecie błędy to możecie mi dać znać, to się poprawi. Ok. Ściągać, używać, raportować byki.
Załączniki
kicad_pl_language_20100505.zip
Skopiować zawartość do internat/pl w katalogu KiCADa.
(160.28 KiB) Pobrany 523 razy

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 24 paź 2010, 20:37

No cóż polskie menu do KiCADa z kwietnia 2010 roku jest dostępne od maja 2010 roku pod tym linkiem. Bez problemów pasuje ono także do wersji z maja 2010 roku. Różnice w menu z kwietnia i maja są w zasadzie kosmetyczne.

Na "Chomiku" można znaleźć w moim opracowaniu wersję instalacyjną KiCADa z maja 2010 roku z pełnym tłumaczeniem menu, jak również bogatymi zasobami bibliotek. Po instalacji tej wersji KiCADa zajmuje ona na dysku ponad 500 MB. Więc się Kolega chyba niepotrzebnie napracował przy tłumaczeniu.

Co do problemów z tłumaczeniem niektórych opcji menu na polskie to faktycznie występuje taki problem. Po prostu pewnych opcji tego menu nie ma dostępnych w programie poEdit i nic na to nie poradzimy bez ingerencji w kody źródłowe programu. Ewentualnie może być pewna niezgodność kodów źródłowych programu z daną kompilacją KiCADa i wówczas mogą wystąpić problemy z tłumaczeniem.

Czemu więc mojego tłumaczenia nie ma dołączonego do KiCADa na jego stronie domowej, jeśli tłumaczę go od 2006 roku? Mógłbym napisać, ale temat i dział nieodpowiedni. Zresztą kto śledził rozwój KiCADa może sobie przypomni co się kiedyś stało z moim tłumaczeniem.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 24 paź 2010, 21:53

KrzysiekK pisze:Więc się Kolega chyba niepotrzebnie napracował przy tłumaczeniu.
No niestety tak czasem bywa. Ale Ty Krzyśku też nieco zawiniłeś, bo coś słabo się starasz z publikacją poprawionej wersji. Umieszczenie jej na tym wrednym chomiku wśród całej masy nielegali tam zalegających i tej całej fruwająco-mrugającej otoczki jaką tam użyszkodnicy masowo wciskają do profilów, to nie jest - łagodnie mówiąc - dobry pomysł.
Znam historię z elki. I właśnie dlatego jeśli byś oficjalnie i z większym rozgłosem pokazywał co robisz to by sobie nikt Twojej pracy nie przywłaszczył. Bo przecież wiadomo by było kto się napracował, a kto próbował podpisać.

Hmmm. Twoja wersja z kwietnia. Widziałem i muszę jeszcze raz przejrzeć, bo parę wpadek mi się przywidziało (albo i nie). Tą z rastnetami pamiętam bo czytałem tutoriala na PL:kicad i szukałem gdzie to jest. Obie opcje są podpisane tak samo, a jest różnica między board a module. No i ta nieszczęsna "Pozycja otworu" a nie średnica otworu, która jest najbardziej myląca.

mafik
-

Post autor: mafik » 07 lis 2010, 15:37

Witam,
Mam następujący problem:
Użyłem biblioteki chipcon'a do CC1000. Obudowa do tego elementu jest tak zrobiona, że jest tylko jedna masa (bez rozróżnienia na AGND i DGND). Próbuję edytować poszczególne piny, ale gdy wpisuję nazwę sieci "AGND" (tam gdzie wcześniej było GND) to wyskakuje błąd "Nieznana nazwa sieci". Jak temu zaradzić? Trzeba najpierw gdzieś tę sieć dodać? Tylko gdzie?
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ