Wykonywanie PCb metodą fotochmiczną

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 27 lip 2010, 15:01

Niestety, nie ma sposobu :)
Bardzo przekonujące do kupienia laserówki jest jednak ciągłe korzystanie z punktu ksero, a szczególnie te momenty, kiedy punkt jest zamknięty.
Osobiście kupiłem laserówke i jestem zadowolony. Warto wydać te 200zł, czy mniej (do płytek wystarczy stara laserówka).
Pozatym różnica między ksero a laserówką jest tak kolosalna, że do metody kredowej w ogóle powinno się odradzać ksero!

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 27 lip 2010, 19:31

Robiłem kiedyś experyment z laserówką i drukowaniem bez pośrednio na laminacje.
nawet sie udało tylko wymaga mocnej przebudowy zresztą sami zobaczcie:

Z braku wartszatu i odpowiednich narzędzi wszytko wywaliłe potem do kosza.
Ale mogę podzielić się wnioskami.
Konieczne było by przerobienie drukarki tak żeby jeździła po jakiś szynach a płytka pyła przytwierdzona na stałe.
Druga sprawa krawędzie płytki musz być zabezpieczone jakąś taśmą żeby nie było ostrych krawędzi. Ja zdarłem ta zieloną powierznie z wałka światłoczułego i zrobiłem bardzo dużo zarysowan, widac je na laminacie jako placki itp.
Ogólnie efekt super jakość wprost idealna ale nie stety wymaga to sporego nakładu pracy.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

zaba
Użytkownik

Post autor: zaba » 27 lip 2010, 20:44

Największą przeszkodą w dobrym nadrukowaniu jest jakoś wydruku i zaczernienie, ważna jest rozdzielczość i warstwa farby, jaką naniesie drukarka

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 28 lip 2010, 9:43

Kulpina pisze:U mnie tego nie ma, ale to w dużej mierze wina braku wytrawiarki. Trawienie w odpowiedniej temperaturze, szybkie bez podtrawień też jest ważne
Ja nie posiadam wytrawiarki i nie mam problemu z krawędziami, jest idealnie. W dużej mierze jest to kwestia odpowiedniej temperatury, czasu grzania i jakości tonera. Od jakiegoś czasu stosuję zestaw papier kredowy+laminaciarka i nie mam problemu z jakością jak w przypadku żelazka gdzie była loteria. Przekonałem się też że duże znaczenie ma toner, wydruki z niektórych drukarek nie bardzo chciały przechodzić dobrze na laminat a z innych prawie cały przechodził. Ważne jest aby było ustawione maksymalne zaczernianie.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 29 lip 2010, 13:40

daniel31 pisze:Macie na to jakiś sposób czy po prostu trzeba się wyposażyć w laserówkę?
Cóż - jest na to rada. Wystarczy kupić starą (używaną) drukarkę - np. LaserJet 4 lub 5. Kosztują niewiele (można znaleźć za 30zł), są dostępne tonery alternatywne (zamienniki).
Pewną wadą jest to, ze to drukarki wyposażone w port równoległy - a coraz rzadziej spotyka się LPT w nowym sprzęcie (w laptopach wcale). Działają jednak z adapterami USB.
Poza tym mają dosyć niskie tempo druku, no i są dosyć sporych rozmiarów (szczególnie LJ4).

Awatar użytkownika
michalstec1
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: michalstec1 » 29 lip 2010, 18:36

Miałem kiedyś HP LJ4 i wydruki na papierze kredowym nie wychodziły (większość się rozmazywała). Czy ktoś jeszcze używał tej drukarki i mógłby określić jak spisują się inne egzemplarze?

rob.mar
-

Post autor: rob.mar » 29 lip 2010, 21:15

a probowałes na folii ?

Awatar użytkownika
michalstec1
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: michalstec1 » 29 lip 2010, 21:52

Na folii chyba było ok.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 01 sie 2010, 10:23

Wszytko zależy od ustawień.
Na tych zdjęciach powyżej jest HP2100 i drukowała ok na papierze bez większego grzebania w ustawieniach.
Po tym jak zakończyłem experyment wywaliłem wszytko do kosza i kupiłem Kyocere FS1100N.
Z Kyocerą już nie było tak prosto za pierwszym razem zmieliło mi papier i wyszły na nim bąble. Konieczna była zmiana ustawień na drukowanie na folii.
Jednak nie stanowi to jakiegoś większego problemu, bo można stworzyć różne profile drukowania w zależnośći od tego do którego podajnika wkładamy papier.

younger0001
-
Kontakt:

Post autor: younger0001 » 01 sie 2010, 11:33

Niestety nie posiadam drukarki laserowej. jeżeli chodzi o metodę chemiczną to nie jest potrzebna (choć atrament się rozmazuję). Jest jednak sposób: drukujesz 2 płytki (jedna oryginalna druga odbicie) i po wyschnięciu (dobrym....) łączysz tak aby przylegały do siebie atramentem. niestety trzeba użyć jak najcieńszej folii i i tak może się po bokach naświetlić. na szczęście wiem jak pozyskać wydruki laserowe.

zaba
Użytkownik

Post autor: zaba » 01 sie 2010, 19:07

Moim zdaniem powinno ustawić się jedną za drugą i wydruk przyłożyć tuszem do pcb

ODPOWIEDZ