Szukam scalaka który realizuje funkcje TV OSD.

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Szukam scalaka który realizuje funkcje TV OSD.

Post autor: kayron » 24 lip 2010, 20:54

Jak w temacie, przy czym znalazłem już 2, mianowicie:
STV5730 i MAX7456.
Lecz kiedyś przypadkiem wpadłem na projekt urządzenia opartego o jakiś układ TEAxxxx, natomiast nie pamiętam czy była to tylko przystawka OSD czy tez jakiś korektor video :?:
Jak by ktoś znał inne układy do budowy OSD (kolorowego) lub znał pełny symbol tego TEA to bym był wdzięczny.
Aha.... nie interesują mnie konstrukcje na PICach czy ATMegach, tylko układ sprzętowego OSD.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 25 lip 2010, 10:43

Cześć kayron, Widizałem Sony CXP86324.
TEA Widziałem tylko switch RGB http://www.farnell.com/datasheets/34020.pdf

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 25 lip 2010, 12:20

A CXP od SONY też znalazłem, ale to jest mikroprocesor z generatorem OSD na pokładzie, a w dodatku nie bardzo wiem w czym go się programuje i jaki ma rdzeń ?
Co do tego TEA, to nie pamiętam dokładnie, być może to było TDA, TBA, ale na pewno coś spod tego szyldu.
Natomiast z małych kostek znalazłem jeszcze STV9424 lub 28, ale do niej i tak by trzeba dołożyć jaki dodatkowy układ który do sygnału Composit lub lepiej S-video doda treść z generatora OSD.
Na razie z tych wszystkich kostek najlepiej prezentuje się ten STV5730, ale kosztuje ponad 35zł.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 25 lip 2010, 13:57

A ten Max ??
Dlaczego nie chccesz tego maxa ??
Napewno widziałeś REMZIBI OSD na tym wlaśnie maxie z bardzo dobrym oprogramowaniem do konfiguracji.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 25 lip 2010, 16:17

kayron pisze:Natomiast z małych kostek znalazłem jeszcze STV9424 lub 28, ale do niej i tak by trzeba dołożyć jaki dodatkowy układ który do sygnału Composit lub lepiej S-video doda treść z generatora OSD.
W TV zazwyczaj sygnał Composite jest przekształcany na RGB + synchronizacja i dopiero na sygnał RGB jest nakładane OSD.
Niektóre TV używają moduł TeleTextu do wyświetlania OSD :idea:

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 25 lip 2010, 16:43

Tzn. tak odpowiadając obu kolegom jednocześnie.
Otóż tak jak dobrze zrozumiałem noty katalogowe to układ TDA8217 zdekodował by mi sygnał PAL do postaci RGB którą można nawet bezpośrednio wyprowadzić na złącze typu SCART i dodać do niej za pomocą STV9424/28 dane OSD, co nawet by mi odpowiadało.
2 scalaki niby by wychodziły + jaki MCU, tylko że STV5730 robi dokładnie to samo z tą różnicą że wszystko jest w jednym scalaku i wypluwa z siebie sygnał wizyjny w postaci RGB-SCART oraz Composit na raz.
Co do tego MAXa, to układ owszem jest bardzo fajny, tylko pozwala wyświetlać dane OSD w co najwyżej 3 kolorach (Biały, Czarny i chyba Zielony), a ja chciałbym mieć ich więcej (8 lub lepiej 16 albo więcej).
Reasumując praktycznie najlepszym rozwiązaniem dla mojego wynalazku (a nie napisałem do czego chcę taki układ, przystawka do C64) był by CXP86324 SONY, tylko szkopuł w tym że nie mam pojęcia, jak go zaprogramować i skąd do tego narzędzia skołować, wiec nie będę sie rzucał na układ którego nie znam, a zapewne i tani nie jest.
Mając CXP można by się już pokusić o budowę nawet karty graficznej, wykorzystując moduł OSD jako nietypowy dodatkowy kodek video, wpinany do USER PORT i działający na zasadzie znanej z PC-towskich kart 3dFX VooDoo (VIC jako główny układ graficzny, a przystawka z CXP jako kooprocesor graficzny dla efektów specjalnych), ale jak pisałem nie znam za dobrze tego scalaka.

PS. Znalazłem układ który mi odpowiada SAA5665HL - procesor do TV z układem OSD i rdzeniem 8051. Oczywiście trzeba do niego zewnętrznego ROMa podpinać bo procesory te są programowanie mask ROMem podczas produkcji, ale za możliwość obsługi do 256KB pamięci, to niewielka wada.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 26 lip 2010, 18:06

To za wysokie progi jak dla mnie.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 26 lip 2010, 19:51

Ale co jest za wysokim progiem dla ciebie Pikczu :?: SAA kosztuje 30zł, rdzeń 51 to rdzeń 51 nic innego w środku nie znajdziesz, a 256KB (dokładnie to 128 lub 196KB bo takie są wersje) przestrzeni pamięci, tyle i więcej można obsłużyć na zwykłym AT89C51 stosując dokładnie tę samą sztuczkę co w SAA czyli programowe stronicowanie, za pomocą np portu 3, choć w SAA są do tego specjalne rejestry i końcówki CPU, ale idea jest dokładnie ta sama.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 26 lip 2010, 19:58

Miałem na myśli to co chcesz zrobić:
Mając CXP można by się już pokusić o budowę nawet karty graficznej, wykorzystując moduł OSD jako nietypowy dodatkowy kodek video, wpinany do USER PORT i działający na zasadzie znanej z PC-towskich kart 3dFX VooDoo (VIC jako główny układ graficzny, a przystawka z CXP jako kooprocesor graficzny dla efektów specjalnych)

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 26 lip 2010, 20:20

Ach to, to tylko propozycja, tzn. ludzie od ATARI mają już ponoć OSD do swojej zabawki, w przypadku C64, na razie brak chętnych na takie coś, ogólnie ludzie od C64 są bardzo sceptyczni co do jakichkolwiek rozszerzeń dla swojej maszyny. Tzn. do czasu aż ktoś im podłoży gotowca :wink:
Ale z drugiej strony można znaleźć masę rozszerzeń C64 klasy dodatkowe Kernele, RAMy, MMC i inne duperele, które powodują że z obudowy kompa wystaje 10 przycisków, przełączników i wygląda to jak konsola Dj. z puszczy (ohyda straszna tak zmasakrować tego historycznego kompa :???: ).
Ale na C64powstał silnik 3D, który pozwala tworzyć gry podobne do DOOMa. Właściwie pod tym kątem trwają już prace nad TURBO do C64, bo gołe potrafi co prawda uciągnąć planszę, ale brakuje mocy na duszki i dźwięk.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 03 wrz 2010, 16:09

Wiem, że procek nie zastąpi sprzętowego OSD, ale z odpowiednim kwarcem AVR da rade wygenerować sygnał PAL w kolorze :arrow: http://www.linusakesson.net/scene/phasor/index.php

ODPOWIEDZ