Transformator do zasilacza i inne?
Jak kolega ma taki mostek, to może on być bez radiatora, a jak kolega ma radiator z nad procka, to do niego warto przykręcić element wykonawczy (tranzystor). Nie wiem, jaki ma tam kolega wiatraczek, ale można podłączyć dodatkowy 7812 do mostka i zasilić wentylator, trafo powinno jeszcze uciągnąć, jak chodzi o tranzystory radzę uważać zbyt tanie tranzystory często to podróbki, albo są słabsze, czasem warto wydać odrobinę więcej, poza tym radzę przeanalizować noty katalogowe i porównać parametry h tranzystorów (oryginalnego i zamiennika), bo w nie, których przypadkach może się okazać, że układ będzie pracował mniej wydajniej, na przykład, kiedy wzmocnienie tranzystora będzie mniejsze układy mogą starać się generować stałą wartość napięcia, ale będą musiały nadganiać to prądem wydzielanym w ich obwodach, co doprowadzi do zmniejszenia jakości parametrów wzmacniacza, Albo nawet do Przegrzania jakiegoś elementu.
[ Dodano: 2010-07-14, 21:55 ]
Jeśli chodzi o woltomierz i amperomierz, jeśli kolega używa analogowych to tak na końcu możliwie jak najbliżej wyjść, zapewni to trochę dokładniejszy pomiar, ale przy amperomierzach i woltomierzach analogowych trudno czasem o dokładność, mówię tu szczególnie o pomyłce oka i maszyn produkcyjnych.
[ Dodano: 2010-07-14, 21:55 ]
Jeśli chodzi o woltomierz i amperomierz, jeśli kolega używa analogowych to tak na końcu możliwie jak najbliżej wyjść, zapewni to trochę dokładniejszy pomiar, ale przy amperomierzach i woltomierzach analogowych trudno czasem o dokładność, mówię tu szczególnie o pomyłce oka i maszyn produkcyjnych.
Zgadzam się. Zrobię zdjecie radiatora z nad procka i pomierzę. Elementów jeszcze nie mam tranzystor kosztuje 3,31zł to nie tak tanio chyba. Mostek 3zł. Też pomyślałem o zasilaniu wiatraka z tego samego trafa, ale mogę dać jakiś mały osobny trafo ( mam pare). A amperomierz analogowy też przy wyjściu? Cyfrowe dam jak będę miał czas i kasę, na razie się w to nie bawię.
[ Dodano: 2010-07-15, 18:58 ]
Taki mam radiator z procka http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 4b131.html czy wystarczy?
Zasilanie do wentylatorów zrobię na TS 15/31 (11.7V-1A, 6V-0.4A), albo inny.
[ Dodano: 2010-07-15, 18:58 ]
Taki mam radiator z procka http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 4b131.html czy wystarczy?
Zasilanie do wentylatorów zrobię na TS 15/31 (11.7V-1A, 6V-0.4A), albo inny.
Jak na mój gust to wystarczający aż nad to, no ten wentylator możesz zasilić z osobnego trafa, nie musisz dawać prostownika, ale dołącz kondensator taki 4700uF albo większy na 25V.
Właściwie teraz, co mogę powiedzieć powodzenia, jak kolega będzie miał problemy proszę pisać, teraz powoli by się przydało poskładać, niech kolega nie zapomni o bezpiecznikach, małe tanie, ale potrafią czasem uratować bardzo drogie układy, sam tak miałem, polecę też zamontowanie podwójnego a nie pojedynczego bezpiecznika sieciowego zaraz przed transformatorem, tak woltomierz też najlepiej zamontować jak najbliżej wyjść, same wyjścia to już własny gust.
A zadam jeszcze jedno pytanie, jaki rodzaj rdzenia ma kolega przy tym transformatorze, którzy ma robić za główny, toroidalne, typu EI czy CI
Właściwie teraz, co mogę powiedzieć powodzenia, jak kolega będzie miał problemy proszę pisać, teraz powoli by się przydało poskładać, niech kolega nie zapomni o bezpiecznikach, małe tanie, ale potrafią czasem uratować bardzo drogie układy, sam tak miałem, polecę też zamontowanie podwójnego a nie pojedynczego bezpiecznika sieciowego zaraz przed transformatorem, tak woltomierz też najlepiej zamontować jak najbliżej wyjść, same wyjścia to już własny gust.
A zadam jeszcze jedno pytanie, jaki rodzaj rdzenia ma kolega przy tym transformatorze, którzy ma robić za główny, toroidalne, typu EI czy CI
Zaba a masz jakiś sprawdzony schemat
Jaki dać bezpiecznik przed trafem, a jaki za nim i na wyjściu zasilacza? Na toroidzie narysowany jest symbol bezpiecznika i że ma być 5A, a w sklepie mówił żeby dać mniejszy np. 2A
Myślę, że soft start do 160W nie jest potrzebny
włączałem go jak włączony był telewizor, komp, lodówka i nic 
Myślę, że soft start do 160W nie jest potrzebny
Wartość bezpiecznika po stronie pierwotnej można obliczyć ze wzoru na moc.arek1996 pisze:Jaki dać bezpiecznik przed trafem, a jaki za nim i na wyjściu zasilacza? Na toroidzie narysowany jest symbol bezpiecznika i że ma być 5A, a w sklepie mówił żeby dać mniejszy np. 2A
P = U*I ---> I = P/U = 160W/230V = 0.7A
W praktyce trzeba dać ciut większy od 1.4 do 2 razy większy.
Czyli z przedziału 1A...2A i musi to być bezpiecznik zwłoczny.
Po stronie wtórnej niema sensu dawać bezpiecznika.
Co do wyjścia to możesz spróbować, ale jak to mówią niema szybszego bezpiecznika od tranzystora.
Ale ja bym nie dawał, bo taki bezpiecznik trzeba by było umieści w pętli sprzężenia zwrotnego by nie wpływał niekorzystnie na pracę stabilizatora.
Szczególnie, że zasilacz ten wyposażony jest w obwód przeciw zwarciowy.
A wtedy znaczenie ma dobre chłodzenie.
Ostatnio zmieniony 20 lip 2010, 19:17 przez Jony130, łącznie zmieniany 1 raz.