Mam takie zapytanie ( jesli już gdzies było, to przepraszam)
Czy jest w Bascomie funkcja dzięki której mogłbym ustawić czas narastanie zbocza podczas przejścia z 0 na 1 i 1 na 0 ??? Chodzi mi o to, że chcę fizycznie podpiąć pod mikrokontroler diodę LED, ale chcę by zaświecała się przez około 2 sek i tak samo wolno gasła. Choć nie wiem, czy z diodą tak się da, i czy nie lepiej zastosowac małą żaróweczkę ???
Ustawienie czasu zbocza narastania
Czyli robi się to tak:
Musisz skonfigurować timer do pracy pwm
właczyć globane przerwania
No i właczyć samo PWM
Potrzebujesz jeszcze zmienna na przechowywnaie wartości tego PWM, więc piszemy
A potem w programie już przypisujesz wartość zmiennej do PWM :
To jeszcze nie koniec, teraz trzeba tym jakoś zarządzić kiedy ma to nasze PWM się zmienić i w jaki sposób.
Wiec albo przez nacisnięcie guzika albo przez upływ czasu co sobie tam wymyślisz.
Np z upływem czasu można zwiększyc lub zmniejszyć wartość naszego PWM:
itp.
Aha możesz to zaobserwować podpinajćc led pod nóżkę procka z opisem oc1a i oc1b
Musisz skonfigurować timer do pracy pwm
Kod: Zaznacz cały
Config Timer1 = Pwm , Pwm = 8 , Compare A Pwm = Clear Down , Compare B Pwm = Clear Down , Prescale = 1Kod: Zaznacz cały
Enable Interrupts Kod: Zaznacz cały
Enable Oc1a
Enable Oc1b Kod: Zaznacz cały
Dim moje_PWM1 as byte
Dim moje_PWM2 as byteA potem w programie już przypisujesz wartość zmiennej do PWM :
Pwm1a=moje_PWM1
Pwm1b=moje_PWM2Wiec albo przez nacisnięcie guzika albo przez upływ czasu co sobie tam wymyślisz.
Np z upływem czasu można zwiększyc lub zmniejszyć wartość naszego PWM:
do
Pwm1a=moje_PWM1
Pwm1b=moje_PWM2
wait 1' tu akurat jest 1 sekunda więc będzie to trwało wiele dłużej jak chciałeś ale to jest tylko przykład
incr moje_PWM1
incr moje_PWM2
loop
end Aha możesz to zaobserwować podpinajćc led pod nóżkę procka z opisem oc1a i oc1b