Jak zacząć swoją p rzygodę z mikroprocesorami

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 19 lip 2010, 12:45

sama płytka kosztuje 22PLN wiec to chyba nie jest jakiś szczególnie duży wydatek... książka 60PLN mamy 82PLN plus części ze 100 więc mamy 200PLN z książką. ja za zestaw książka+kompletna płytka 189PLN więc nie ma tragedii jeśli chodzi początek Bascoma AVR...

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 19 lip 2010, 12:59

Ale jaką płytkę wybrać??? Do ATtiny, czy może do któryś Atmeg??

I jak jest naprawdę z tymi atmegami8??

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 19 lip 2010, 13:06

producent czyli Atmel wyraźnie dał do zrozumienia że w miejsce mega8 wchodzi mega8 z sufiksem A. od tiny wyróżniają się większą pamięcią flash, szybkośćią i peryferiami więc bardziej przyszłościowe jest użycie atmega czy to tych DIP-40 czy mniejszych.

[ Dodano: 2010-07-19, 14:10 ]
poza tym do nauki programowania bez różnicy czy atmega8 czy attiny2313 bo i tak w każdym kursie jest to samo czyli migające ledy, obsługa wyświetlaczy, mierzenie czasu czy obsługa popularnych interfejsów... a jak się nauczysz to kupisz sobie jakiś duży kontroler i zrobisz co chcesz albo tak jak ja będziesz kombinował żeby upchać wszystko do 2313 :)

[ Dodano: 2010-07-19, 14:10 ]
dla malkontentów i nieumiejących szukać: http://www.atmel.com/dyn/resources/prod ... AVR523.pdf

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 19 lip 2010, 13:50

Czyli przyjmijmy że wybiorę attiny, a jako język BASCOM w wersji AVR. Mam pytanie, a własciwie kilka:
- jaką książkę/i wybrać?
- jaką płytkę testową?
- jaki programator i lub emulator??
czy może jednak na atmega8??

ciekaw jestem ile bd kosztować atmega8a.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 19 lip 2010, 13:54

1. Piotra Góreckiego - nie zetknąłem się z lepszą książką.
2. płytkę np tą z kursu MOL z EdW
3. programatora nie potrzebujesz w tym przypadku a jeśli już chcesz to złóż STK200 (klon)

[ Dodano: 2010-07-19, 14:55 ]
a tytuł "Mikrokontrolery dla początkujących Łagodne wprowadzenie w świat mikrokontrolerów "

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 19 lip 2010, 14:56

lutownik pisze:Czyli przyjmijmy że wybiorę attiny, a jako język BASCOM w wersji AVR. Mam pytanie, a własciwie kilka:
- jaką książkę/i wybrać?
- jaką płytkę testową?
- jaki programator i lub emulator??
czy może jednak na atmega8??

ciekaw jestem ile bd kosztować atmega8a.
Jesli chodzi o to aby zrozumiec i działanie mikrokontrolerów i nauczyć sie pisać programy w bascom-avr a jednocześnie nie chcesz tracić czasu na budowę jakiegoś układu uruchominiowego to zdecydowanie ta pozycja

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 19 lip 2010, 15:36

Wojtek, cena twojego zestawu jest naprawdę powalająca. W sumie nie ma nic wiecej niz w tym http://sklep.avt.pl/p/pl/481482/plytka+ ... iazka.html

Chybha szarpnę się na to. Co o tym sądzicie?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 19 lip 2010, 15:47

Co do książki to ją mam i.. :arrow: musisz sobie zdać sprawę że w każdej książce są buraki. Tak tak to już jest, autorzy chyba nigdy ich nie sprawdzają programów pod kątem ich działania :?: Ale ogólnie książka jest dobra oceniam ją tak 8,5/10.
Co do samego zestawu to dziwi mnie że Kamami do zestawu z Mega32 na pokładzie dodaje knigę w której opisano Mega 8. kompletne nieporozumienie jak dla mnie :???: To do tego samego zestawu lepszą książkę dodawało AVT, bo była o Mega 162 czyli bliższej platformie do M32.
PS. Ten zestaw z AVT o którym wspomniałeś jest chyba dobry na początek, ale nie wiem czy osobno nie trzeba sobie dokupić wyświetlacza LCD+goldpin do niego, no i możesz sobie od razu dokupić procesor ATTINY2313 który tez tam pasuje a jest nieco lepiej uposażony od 90S2313 (trochę więcej bajerów).

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 19 lip 2010, 16:03

W sumie zastanaiwam sie czy warto jest inwestować w taką płytę i książkę skoro mam cały zestaw avt2500 do 2502. Jaka jest różnica pomiędzy prockiem attiny2313 a prockiem 89c4051??

Czy jak naucze się pisać w BASCOM8051 to w BASCOM AVR też dam radę napisać program pod tego ATtiny2313 albo pod M8??

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 19 lip 2010, 16:33

lutownik pisze:Wojtek, cena twojego zestawu jest naprawdę powalająca
No to nie jest "mój zestaw" :) - rózni sie on jednak nieco od tego AVT3500 który był zrobiony pod kurs w EdW (miałem nawet to kiedyś), w zestawie masz jeszcze programator USB albo jesli masz złacze LPT w komputerze to wystarczy kilka rezystorów i wykorzystasz złacze jakie masz przygotowane w AVT3500. A tak swoja droga ciekawe czy jeszcze AVT3500 faktycznie jest w sprzedaży.
8051 i AVRy to zupełnie inne uK. Nauka kazdego jezyka ułatwia opanowanie kolejnego.
Ostatnio zmieniony 19 lip 2010, 16:36 przez Wojtek, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 19 lip 2010, 16:33

Różnica miedzy ATTINY2313 a 4051, choćby same wyposażenie. Ogólnie dużo było by pisania.
Oczywiście że jak nauczysz się pisać w BASCOM51 to dasz rade w BASCOM AVR to te same środowisko.
Zadałeś trochę pytanie klasy "Czy jak znam WORDa 97 to dam rady napisać wypracowanie w WORD 2003 :?: ".
Czy jak nauczysz sie ATTiny2313 to dasz rady na Mega8 :?:
I TAK i NIE, musiałbym ci napisać ponieważ rodzina TINY różni się nieco od rodziny MEGA.
No niestety tak ATMEL ładnie namieszał w AVRach że obecnie mamy właściwie 4 standardy w tej samej rodzinie procesorów, stary (ten który był FIRST) czyli procesory serii 90Sxxxx, potem pojawiła się bardzo udana MEGA, po czym kompletne nieporozumienie w postaci pierwszych TINY (np. TINY13), które zmodyfikowano miksując je z MEGA co stworzyło obecny standard (np. TINY25 który jest połączeniem TINY13 i Megi), no i najnowsze dzieciątka ATMELa czyli XMEGA, ale to już kompletny odjazd.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 19 lip 2010, 16:48

jeśli nauczysz się pisać na tiny 2313 to i na mega dasz radę. nie ma tu różnicy. moje pierwsze programy były pod właśnie tiny2313 a piszę teraz na atmega8. nie ma różnicy poza dostępną pojemnością pamięci i fuse bitami. jest więcej timerów i przerwań do wykorzystania.

co do płytki testowej ja proponuję -> TĄ <-, która teraz jest droższa o 20 zeta niż wtedy kiedy ja kupowałem. zestaw nie posiada LCD. trzeba sobie dokupić.

możesz w ogóle wybrać którąś z pierwszych trzech płytek testowych -> STĄD <-.
bo reszta trochę drogawa jest.

w każdym razie ja jestem bardzo zadowolony z zestawu EVBavr-04.

Awatar użytkownika
michalstec1
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: michalstec1 » 19 lip 2010, 17:13

Jeśli ważna jest jak najniższa cena to kurs na diodzie jest chyba pod tym kątem najlepszy - do ćwiczeń potrzebna jest płytka stykowa i trochę drobiazgów "z szuflady".

Gdybym miał avt2500 to przerobiłbym go do avr'ów - odpowiednio podłączona podstawka + kabelek do lpt i można korzystać z dostępnych na płytce elementów we/wy.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 19 lip 2010, 17:28

mały off-top
:arrow: michalstec1,
Czemu właściwie ma służyć link pod twoimi postami?

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 19 lip 2010, 17:32

Doktor_UC pisze:A to właśnie jest przykład na bliskość języka BASIC do asemblera.
Szczególnie jak zobaczymy jak to zostanie przetłumaczone dla wersji strawnej dla kompilatora:
C = B * D
C = C + A
Dwa odwołania do pamięci zmiennych murowane.
haterkmp pisze:przecież większość z nas używa także eagla w wersji darmowej gdzie płytka ma ograniczone rozmiary...
Gdzie w jego miejsce z powodzeniem można użyć KICAD-a, który małymi krokami depcze po piętach orzełkowi. I pomimo nieco udziwnionemu systemowi edycji posiada i tak nieco lepiej rozwiązane pewne opcje, które w EAGLE są zakręcone jak słoik dżemu.
lutownik pisze:Ciekaw jestem ile trzeba by napisać program w C czy asemblerze któy będzię wyświetlał naprzemian na wyświetlaczu LCD napisy "wrzuć" "monetę"
Ze sto linijek by wyszło w asemblerze i wbrew pozorom nie jest to takie straszne.
kayron pisze:po czym kompletne nieporozumienie w postaci pierwszych TINY (np. TINY13)
Tiny13 to wcale nie jest zły układ. Może pomyliłeś go z Tiny11/12?
lutownik pisze:Jaka jest różnica pomiędzy prockiem attiny2313 a prockiem 89c4051??
Najważniejsza dla Ciebie to inny układ resetu. Jego zmodyfikowanie pozwoli bez przeszkód włożyć Tiny2313 - jednak polecam zdobyć Tiny4313, pamięć większa, a i przerwania dodatkowe są.

ODPOWIEDZ