to i ja się udzielę ponownie. choć nie znam innych języków poza bascomem a i ten nie jest u mnie perfekt, to zgodzić się z Tobą kolego
keruseykaryu nie mogę odnośnie co najmniej dwóch rzeczy (choć mogę się mylić):
keruseykaryu pisze:znam kogoś, kogo nauczyłem pisać w BASCOM. Teraz jak ma coś napisać to tylko BASCOM i robi to szybko. Ale trafił Mu się projekt, gdzie program trzeba było upchnąć do ATtiny13 i co? Program w BASCOM się nie zmieścił. 106% zajętości procesora
są takie dyrektywy jak:
chyba pomoże w tym aby mimo wszystko zmieścić te 6% ponad normę ? dodatkowo jest funkcja
OPTIMIZE CODE.
keruseykaryu pisze:Niestety na dłuższą metę BASCOM nie jest zbyt przyszłościowy. Po dwóch latach zobaczysz wszystkie ograniczenia.
widziałem projekty mocno zaawansowane pisane w bascomie. fakt, czasem były wspomagane asemblerem, ale jakoś trzeba sobie radzić. przykładem dość zaawansowanego programu może być projekt zasilacza kolegi
Pikczu, umieszczony gdzieś tu na stronach forum w dziale
DIY. więc i bardziej złożone projekty też da się wykonać.
jak wyżej napisał
kayron:
kayron pisze:musisz sobie odpowiedzieć na kilka pytań.
1. Co na tym chcesz robić i za jaka cenę
jeśli mają to być "proste" programy to bascom AVR jest wręcz idealny. a przecież mozna nauczyć się i jednego i drugiego. nikt nikomu nie broni.
ten soft zaświeca i gasi diodę ?
keruseykaryu pisze:Kod:
.include "tn13def.inc"
.cseg
.org 0x00
ldi r16, RAMEND
out SPL, r16
ldi r16, 0x01
out DDRB, r16
out PORTB, r16
main:
in r17, PORTB
eor r17, r16
out PORTB, r17
ldi r24, 0x80
ldi r25, 0xFF
rcall wait
rjmp main
;----------------------
wait:
push r25
wait_1l:
dec r25
brne wait_1l
pop r25
dec r24
brne wait
ret
to i tak jest dość długi. sam wiesz że w bascom będzie znacznie krótszy.
oczywiście nie weź tego do siebie kolego
keruseykaryu, nie odbierz jako atak na Twoją szanowną osobę, ani jako zażarłą obronę bascoma. chcę tylko pokazać że bascom to jednak dobre narzędzie za niewielkie (jeśli nie zerowe) pieniądze.