Pomiar przebiegów z falownika oscyloskopem. Jak to zrobić ?
Pomiar przebiegów z falownika oscyloskopem. Jak to zrobić ?
Witam. Mój problem jest następujący, otóż w pracy zwariowało nam kilka falowników. Dokładnie po włączeniu zabezpieczenia przed zanikiem fazy, po kilki sekundach pracy silnika pojawia się komunikat "Output Phase Open" Wyłączenie spowodowane brakiem jednej fazy na wyjściu.
Razem z kolegom chcemy za pomocą oscyloskopu sprawdzić przebiegi na wyjściu falownika podłączonego do silnika. natomiast nie jesteśmy pewni jak podłaczyć oscyloskop tak aby go nie uszkodzić.
Posiadam sondę HP9100 która ma ustawiane dzielniki x1, x100, oraz REF.
Dysponujemy starym oscyloskopem Polskiej produkcji St-315A II.
Proszę bardziej obeznanych kolegów o pomoc.
Razem z kolegom chcemy za pomocą oscyloskopu sprawdzić przebiegi na wyjściu falownika podłączonego do silnika. natomiast nie jesteśmy pewni jak podłaczyć oscyloskop tak aby go nie uszkodzić.
Posiadam sondę HP9100 która ma ustawiane dzielniki x1, x100, oraz REF.
Dysponujemy starym oscyloskopem Polskiej produkcji St-315A II.
Proszę bardziej obeznanych kolegów o pomoc.
Elektronicznego, jest wbudowane w sam Falownik, można go włączyć lub wyłączyć w parametrach falownika.
Bez niego silniki pracują, ale niestabilnie, tracą chwilowo moc, grzeją się, tak jak by działały tyko z 2 fazami, natomiast te objawy nie są stałe, tak jakby raz falownik działał prawidłowo, a za chwilę nie.
Ogólnie podejrzewamy, że w kilku sztukach uszkodzeniu uległy stopnie wyjściowe falownika, i brakuje np. jednej połówki na któreś z faz.
Jedyny sposób sprawdzenia tego to właśnie podejrzenie przebiegów, na poszczególnych fazach za pomocą oscyloskopu.
Bez niego silniki pracują, ale niestabilnie, tracą chwilowo moc, grzeją się, tak jak by działały tyko z 2 fazami, natomiast te objawy nie są stałe, tak jakby raz falownik działał prawidłowo, a za chwilę nie.
Ogólnie podejrzewamy, że w kilku sztukach uszkodzeniu uległy stopnie wyjściowe falownika, i brakuje np. jednej połówki na któreś z faz.
Jedyny sposób sprawdzenia tego to właśnie podejrzenie przebiegów, na poszczególnych fazach za pomocą oscyloskopu.
-
adi-niunio
- Użytkownik
- Kontakt:
Tzn. kolega z pracy wzioł skądś 2 kanałowy oscyloskop i robili pomiary, ale nic nie stwierdzili, ale sądzę że tak naprawdę potrzebna była by maszyna która pozwala zapisać do pliku pomiar, aby można było go przeanalizować później. Bo w przypadku problemów falownik od razu wyłącza silnik, wiec wątpię żeby byli w stanie coś zauważyć na zwykły oscyloskopie analogowym.
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
A jak wygląda sytuacja na wyjściu falownika? Nie jest przypadkiem tak że przy samym silniku masz wyłącznik serwisowy plus zabezpieczenie termiczne? Może być tak że gdzieś połączenie elektryczne jest słabe i dlatego pokazuje Ci na falowniku "otwartą" jedną fazę... Ale jak masz możliwość to pod falownik wepnij jako obciążenie 3 żarówki- i wtedy będzie można wstępnie zdiagnozoewać czy problem leży po stronie falownika czy też obciążenia.
Edit:
Wyłącza sie przy minimalnych obrotach typu 20Hz oraz przy maksymalnych powyżej 100Hz? Jeśli tak to spróbuj wyłączyć lub zmienić ustawienia zabezpieczenia zwarciowego, coś mi się wydaję że ostatnio w podobnym modelu miałem taki problem....
Edit:
Wyłącza sie przy minimalnych obrotach typu 20Hz oraz przy maksymalnych powyżej 100Hz? Jeśli tak to spróbuj wyłączyć lub zmienić ustawienia zabezpieczenia zwarciowego, coś mi się wydaję że ostatnio w podobnym modelu miałem taki problem....