Prędkość komunikacji szeregowej
- siekierzyński
- Użytkownik
Prędkość komunikacji szeregowej
Witam,
ciągle się zastanawiam nad taką rzeczą. mianowicie w skład jednej paczki danych jaka jest wysyłana przez port szeregowy jest 8 bitów. Mamy prędkość powiedzmy 19200bps. I teraz jest takie moje pytanie czy to jest prędkość jednego bajtu, bitu, czy jednej paczki danych (8 bajtów)?
Pozdrawiam.
ciągle się zastanawiam nad taką rzeczą. mianowicie w skład jednej paczki danych jaka jest wysyłana przez port szeregowy jest 8 bitów. Mamy prędkość powiedzmy 19200bps. I teraz jest takie moje pytanie czy to jest prędkość jednego bajtu, bitu, czy jednej paczki danych (8 bajtów)?
Pozdrawiam.
To prędkość bitów, podziel to przez 10 to otrzymasz przybliżoną szybkość przesyłania w Bajtach. Czyli 19200/10 = 1920 czyli ok 1,9KB/s przy czym jak by uwzględnić jeszcze starty na protokół to realnie wyciągniesz może 1,6KB danych na sek.
Dla czego dzielić przez 10 skoro bajt ma 8 bitów ? Straty na bit startu i stopu.
Dla czego dzielić przez 10 skoro bajt ma 8 bitów ? Straty na bit startu i stopu.
- siekierzyński
- Użytkownik
Hmmm... To nie ciekawie. Potrzebuję przesłać obrazek 320x240 RGB metodą bezprzewodową. A konkretnie ok. 5 obrazków na sekundę. Potrzebuję sobie zrobić dotykowy ekranik do sterowania prezentacją z komputera. Myślałem, o komunikacji Bluetooth. Ale to chyba nie wypali. Po za bluetooth nic mi nie przychodzi do głowy.
320x240 = 76 800 pixeli x 3 kolory = 230 400 Bajtów na jeden obrazek. Czyli musiałbyś mieć przepustowść ok 256KB/s (czyli ponad 1Mb/s) dla jednej klatki.
Możliwości
Bezstratna kompresja Hoffmana która 2x zmniejszy rozmiar obrazka, i/lub ewentualnie zmniejszenie rozdzielczości barwnej do 16 - 12 bitów (12 bit pozwala dalej kompresować bez stratnie)
Możliwości
Bezstratna kompresja Hoffmana która 2x zmniejszy rozmiar obrazka, i/lub ewentualnie zmniejszenie rozdzielczości barwnej do 16 - 12 bitów (12 bit pozwala dalej kompresować bez stratnie)
- siekierzyński
- Użytkownik
Modemy nie osiągały 64Kb/s, a czysty GSM (audio) daje niewiele więcej.
Może lepszym wyjściem jest połączenie typu ISDN (zamiast modemowego)? Niektóre telefony komórkowe łączyły się z internetem jak modem, mogły też robić za bezprzewodowy modem do kompa/laptopa
(wielu operatorów oferuje darmowe rozmowy).
Możesz przesyłać dane przez sieć WiFi lub przez internet bezprzewodowy (usługi telefonii komórkowej),
Albo wykorzystać przesył analogowy w paśmie 2,4Ghz (kamery bezprzewodowe).
Jest jeszcze IrDA, pozwala na przesył do 1Mb/s, a przy dobrym nadajniku (LEDy dużej mocy) wystarczą odbicia od ścian
Może lepszym wyjściem jest połączenie typu ISDN (zamiast modemowego)? Niektóre telefony komórkowe łączyły się z internetem jak modem, mogły też robić za bezprzewodowy modem do kompa/laptopa
Możesz przesyłać dane przez sieć WiFi lub przez internet bezprzewodowy (usługi telefonii komórkowej),
Albo wykorzystać przesył analogowy w paśmie 2,4Ghz (kamery bezprzewodowe).
Jest jeszcze IrDA, pozwala na przesył do 1Mb/s, a przy dobrym nadajniku (LEDy dużej mocy) wystarczą odbicia od ścian
- siekierzyński
- Użytkownik
- siekierzyński
- Użytkownik
Jeśli chcesz się bawić to próbuj z kartami CF lub PCMCIA (podobno tylko nieliczne karty chcą działać). Oto przykład, że się da http://www.youritronics.com/wlan-for-avr/ , a widziałem też przenośny odtwarzacz mp3 czytający pliki z kompa przez WiFi.
Inną (łatwiejszą) drogą jest użycie miniaturowego komputera przemysłowego lub laptopa. Używany sprzęt można tanio kupić, a obsługę WiFi załatwi system operacyjny.
Inną (łatwiejszą) drogą jest użycie miniaturowego komputera przemysłowego lub laptopa. Używany sprzęt można tanio kupić, a obsługę WiFi załatwi system operacyjny.
Ja nie jestem dokladnie obeznany, bo nigdy nie robilem czegos takiego, ale myslalem o tym zeby zrobic normalny ethernet i potem podpiac kablem do routera WiFi. Dzieki temu mozesz podpiac kablem, jesli nie potrzeba bezprzewodowego polaczenia, mozesz uzywac tego z dowolnym komputerem w danej sieci, lub nawet z dowolnym na swiecie, poprzez internet.
BTW wiecie na ktorej stronie wynikow w google jestesmy pod haslem "elportal", jesli szukamy nie z Polski? Na 9!
BTW wiecie na ktorej stronie wynikow w google jestesmy pod haslem "elportal", jesli szukamy nie z Polski? Na 9!
- siekierzyński
- Użytkownik
Za bardzo lecicie w maliny. ja po prostu potrzebuję zrobić 2 urządzenia:
1. urządzenie za pomocą którego mój program będzie wysyłał obraz do drugiego urządzenia i obierał z niego informacje (konkretnie z panelu dotykowego)
2. urządzenie, które będzie miało wyświetlacz RGB 320x240 + panel dotykowy i będzie odbierać obraz.
Generalnie to ma być do sterowania prezentacją multimedialną napisaną w Delphi. W sumie mógł bym w urządzeniu z wyświetlaczem zaprogramować obrazy i przełączać je nawet samym BTM222 ale to rozwiązanie jest mało praktyczne.
Chce wiedzieć na czym to najlepiej zrobić czy na GSM, WiFi itp. W tedy kupię sobie 2 moduliki i będę się bawił aż mi coś wyjdzie.
1. urządzenie za pomocą którego mój program będzie wysyłał obraz do drugiego urządzenia i obierał z niego informacje (konkretnie z panelu dotykowego)
2. urządzenie, które będzie miało wyświetlacz RGB 320x240 + panel dotykowy i będzie odbierać obraz.
Generalnie to ma być do sterowania prezentacją multimedialną napisaną w Delphi. W sumie mógł bym w urządzeniu z wyświetlaczem zaprogramować obrazy i przełączać je nawet samym BTM222 ale to rozwiązanie jest mało praktyczne.
Chce wiedzieć na czym to najlepiej zrobić czy na GSM, WiFi itp. W tedy kupię sobie 2 moduliki i będę się bawił aż mi coś wyjdzie.