Przyszedł mi do głowy taki pomysł, skoro pisze się, że dwa moduły można wykorzystać jako 'przewód' UART, czyli komunikacja szeregowa, to może można je wykorzystać jako bezprzewodowy 'przedłużacz' USB? Czy ktoś próbował takiego sposobu komunikacji?
Bo mam w głowie projekt ogólny, żeby dać jakiś wyświetlacz kolorowy i za pomocą dwóch modułów USB wysyłać do niego z komputera obraz. Za pomocą UART było by raczej ciężko, bo szybkość transmisji jest nie ciekawa, ale za pomocą USB? Z tym, że jak na razie siedzę w BASCOM i AVR (2313, 8515, 32, 128), a taki zestaw jest chyba raczej za wolny do takich przedsięwzięć.
Pozdrawiam.
BTM222 i USB
- siekierzyński
- Użytkownik
Transmisja RS -> BT -> RS jest czymś typowym, natomiast USB gryzie.
Konwersja USB -> RS owszem umożliwia przesył danych w obie strony, ale USB jest protokołem niesymetrycznym i wszędzie* masz do czynienia z elementem nadrzędnym (host) oraz z urządzeniami podrzędnymi.
* istnieje standard USB OTG, który zakłada równość urządzeń, jednak jeszcze się nim nie spotkałem w praktyce.
Jeśli chcesz zrobić HOST -> USB -> BT -> USB -> urządzenie, to musisz zrobić HOST -> USB -> BT -> USB -> inny HOST -> USB -> rządzenie.
Jako inny host możesz mieć np. laptop/PDA/jakiś stary komputer, cokolwiek co przekieruje dane.
Konwersja USB -> RS owszem umożliwia przesył danych w obie strony, ale USB jest protokołem niesymetrycznym i wszędzie* masz do czynienia z elementem nadrzędnym (host) oraz z urządzeniami podrzędnymi.
* istnieje standard USB OTG, który zakłada równość urządzeń, jednak jeszcze się nim nie spotkałem w praktyce.
Jeśli chcesz zrobić HOST -> USB -> BT -> USB -> urządzenie, to musisz zrobić HOST -> USB -> BT -> USB -> inny HOST -> USB -> rządzenie.
Jako inny host możesz mieć np. laptop/PDA/jakiś stary komputer, cokolwiek co przekieruje dane.
- siekierzyński
- Użytkownik
Po prostu potrzebuję wysłać do wyświetlacza 320x240 RGB obraz z komputera bezprzewodowo. czyli musiał bym mu wysłać 230400 bajtów, przy założeniu, że 1 pixel ma wartość 0-255. Przy transmisji 15200 bitów na sekundę wychodzi 14400 bajty na sekundę. W efekcie cały obraz był by przesyłany przez 16 sekund xD
Jednak te moduły mogą mieć większą szybkość komunikacji 460,8Kbps (60019 bajtów na sekundę) i czas przesyłania wyniósł by około 0,26 klatek na sekundę, a to już mnie zadowala. Tylko, że nie wiem, czy w ogóle jakiś AVR by obsłużył taką prędkość i czy komp (konwerter USB <=> UART [FT232RL]) by też dał radę.
Jednak te moduły mogą mieć większą szybkość komunikacji 460,8Kbps (60019 bajtów na sekundę) i czas przesyłania wyniósł by około 0,26 klatek na sekundę, a to już mnie zadowala. Tylko, że nie wiem, czy w ogóle jakiś AVR by obsłużył taką prędkość i czy komp (konwerter USB <=> UART [FT232RL]) by też dał radę.