Opóźnienie odczytu wejścia w AVR ATmega8

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
slawek55
Użytkownik

Opóźnienie odczytu wejścia w AVR ATmega8

Post autor: slawek55 » 01 lip 2010, 6:25

Cześć.
Wpadł mi w ręce opis z jednej z książek o AVRach i był tam taki zapis:

"Dokumentacja ATmega8 podaje że stabilizacja stanu wejścia wymaga
około jednego taktu zegara. chodzi o to że stany bitów PORTx są
kopiowane do rejestru PINx a poprawne wykonanie tej operacji wymaga
jednego taktu zegara."

Próbowałem rozgryść o co może w tym chodzić na podstwie dokumantacji i zamieszczonych tam przebiegów, ale im mocniej sie wgryzam tym mniej rozumiem.
Mam wileką prośbę, czy możecie mi wytłumaczyć tak łopatologicznie o co chodzi z tym? Czy to dotyczy kazddego portu tzn. odczyt zapis do B a odczyt z D czy tylko tego samego Zapis do D i odczyt z D.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 01 lip 2010, 13:15

Zajrzyj do noty katalogowej dowolnego z układów AVR - w sekcji "I/O-Ports" znajdziesz rysunek opisany jako "General Digital I/O".
Na dole w/w znajduje się moduł opisany jako "synchronizer" - myślę, że wystarczy to za kilka zdań wyjaśnienia...

slawek55
Użytkownik

Post autor: slawek55 » 01 lip 2010, 13:26

Jak możesz to ja jednak wolałbym kilka zdań wyjaśnienia ponieważ jak pisałem im bardziej sie w to wgryzałem tym mniej juz teraz rozumiem i chciałbym usłyszeć jak Wy to rozumiecie. Może to jest proste, a może nie do końca, więc jak możesz to proszę napisz

ODPOWIEDZ