Cyfrowa regulacja napięcia zakres 10V

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
cristof_w
-

Cyfrowa regulacja napięcia zakres 10V

Post autor: cristof_w » 28 cze 2010, 14:28

Witam.
Używam LM1086, według dołączonej aplikacji.
Potrzebuję regulować napięcie wyjściowe, precyzyjnie, z krokiem najlepiej 0,02 ÷ 0,03 V.
Chciałem do tego celu użyć potencjometrów cyfrowych sterowanych z uC (w miejsce R2 na schemacie), jednakże po "zabawach" nie zdają egzaminu.
Albo osiągam mały krok, ale niewielki zakres regulacji, albo na odwrót, więc nie tędy droga.
Zastanawiam się nad innym rozwiązaniem, np. przetwornik D/A (napięcie przetwornika podłączyć w miejsce R2 na schemacie), jednakże chciałbym prosić o opinie, może jeszcze inny pomysł rozwiązania?
Załączniki
Stabilizator.JPG
Stabilizator.JPG (7.82 KiB) Przejrzano 13831 razy

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 28 cze 2010, 17:58

Odpowiedni potencjometr elektroniczny zdałby rozwiązanie; ważne tylko żeby jego charakterystyka była liniowa. Pomyśl o dwóch potencjometrach: jeden do zgrubnego ustawiania napięcia drugi do dokładnego. No i pasowało by dorzucić przetwornik A/D lepiej wiedzieć jak jest prawdziwa wartość napięcia wyjściowego i w razie konieczności korygować.

tu masz przykładowe potencjometry, tylko wybierać ;)tme

cristof_w
-

Post autor: cristof_w » 28 cze 2010, 19:15

Mam kilka potencjometrów, ale jednakże są problemy.
No jeszcze z tym powalczę, połączyłem w szereg, chciałem jednym właśnie do zgrubnego a drugiego do dokładnego, ale cosik mnie to właśnie nie zabanglało... jeszcze popatrzę, jednakże zaznaczam, że zależy mnie na precyzji i duzej dokładności, co jakiś czas trzeba będzie to sprawdzać i ewentualnie kalibrować.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 28 cze 2010, 20:19

Z potencjometrami cyfrowymi może być problem, gdyż większość z nich (podobnie jak klucze analogowe) nie będą działać przy napięciach wejściowych spoza napięcia zasilania.

Może generator PWM z procka? Rozdzielczość 9 bitów powinna wystarczyć.
Następnie filtr dolnoprzepustowy tłumiący zakłócenia.

PWM czy przetwornik C/A (DAC), w obu przypadkach chyba nie obejdzie się bez wzmacniacza operacyjnego wzmacniający 0-5V z procka na 0-10V podawane w miejscu R2.
Ewentualnie wzmacniacz między wyjściem PWM a filtrem, wtedy bez wzmacniacza operacyjnego.

Możesz też wykorzystać elementy zasilacza nastawianego elektroniczne opublikowanego kilka lat temu w EdW. Była to konstrukcja oparta na 2 licznikach binarnych, drabince R-2R, wzmacniaczu operacyjnym i podobnym stabilizatorze. Jak znajdę, to podam numer EdW.

W tym układzie przetwornik C/A był zrealizowany na licznikach binarnych, więc Uwy(max)=VCC. Wtedy wystarczą tranzystory na liniach transmisyjnych do translacji napięć procek(5V) -> układ CMOS(10V np. licznik, rejestr przesuwny, ...) i nie trzeba wzmacniaczy.

cristof_w
-

Post autor: cristof_w » 28 cze 2010, 20:31

Jak masz ten numer EDW to chętnie poczytam jak powiesz który to.
W sumie to myślę już o zbudowaniu samemu DCA na rezystorach i wzmacniaczu operacyjnym ... 9 bitów by wystarczyło... jakoś jednak nie widzę już możliwości z potencjometrami cyfrowymi, choć jeszcze pokombinuję...
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 28 cze 2010, 21:02

To o czym pisałem jest w numerze lipcowym z 2003 roku, str. 47. W sierpniu i wrześniu jest natomiast wersja bardziej cyfrowa (procek, LCD, zdalne sterowanie).
Coś z tego powinno pasować do twoich potrzeb.

cristof_w
-

Post autor: cristof_w » 28 cze 2010, 22:38

A dałoby radę z tego jakiego skana albo zdjęcie? Ewentualnie może masz w wersji elektronicznej...
Pozdrawiam.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 29 cze 2010, 0:43

cristof_w
-

Post autor: cristof_w » 29 cze 2010, 14:01

Dzięki za wasze pomoce.
Po przemyśleniach chcę zastosować rozwiązanie jakie przedstawiam na rysunku.
Czyli z procka przetwornik DAC, 10 bitów.
Przy zasilaniu 5V daje to niski próg skoku napięcia. Ogólnie 0 - 5V na wyjściu DAC.
Następnie chcę to wzmocnić, wzmacniacz operacyjny o wzmocnieniu 2, czyli 0-5V => 0- 10V.
Wyjście z wzmacniacza chcę podłączyć w miejsce pomiędzy R2 a ADJ (ewentualnie po prostu w miejsce ADJ). R1 i R2 (jeżeli zostawie R2) służy do regulacji kroku napięcia. Według mnie ten układ powinien działać prawidłowo, ale co Wy o tym sądzicie?
Będzie działać ?
Jako DAC myślę, by użyć MCP4911 , wymaga zewnętrznej referencji. jako referencję chcę podać zasilanie z procka, czyli +5V, czy to będzie prawidłowe ?
I czy ktoś miał do czynienia z MCP4911 i może się wypowiedzieć? Zachowanie, tabilność temperaturowa itp. itd.
Pozdrawiam.
Załączniki
Stabilizator2.JPG

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 01 lip 2010, 12:55

Wyjście wzmacniacza podłącz do ADJ, a masy tych układów połącz. Usuń R1 i R2 umieszczone obok stabilizatora.
To tyle z mojej strony. Na układach analogowych mało się znam i więcej niestety nie pomogę.

Mój pomysł jest następujący: Generator PWM (9-10 bit z procka) -> wzmacniacz (0=0V, 1=10V, dobre czasy propagacji) -> filtr dolnoprzepustowy -> ADJ stabilizatora.

Zrób jak chcesz.

cristof_w
-

Post autor: cristof_w » 01 lip 2010, 17:23

Dzięki za poradę.
Chyba jednak będę trzymać się DAC i wzmacniacz, zobaczymy co z tego będzie.
Powinno być ok.
Pozdrawiam.
Cześć.

Awatar użytkownika
GrzesiekG
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: GrzesiekG » 05 lip 2010, 6:43

Witam!
Jeżeli chodzi o DAC to mogę zasugerować układ PCF8591 firmy Philips (obecnie NXP). Standardowe łącze I²C, bez większych problemów do zaimplementowania np. w BASCOMIE. Rozdzielczość 8-mio bitowa. Dalej standardowo, tak jak koledzy pisali - wzmacniacz x2.
Dodatkowo ma 4 wejścia analogowe, więc mógłby się przydać do pomiaru, np: napięcia na wyjściu, prądu obciążenia, itp. A
A jeśli zależy ci na miejscu na pcb, to tak jak wyżej: PWM(10 bit) + RC + AMP x2. Przy okazji możesz zastosować µC z wbudowanym ADC (AVRy mają 10-cio bitowe).
PZDR
GrzesiekG

ODPOWIEDZ