VGA framegrabber

Poszukujesz schematu układu lub urządzenia, badź wzoru płytki do niego - pytaj. Na pewno ktoś Ci pomoże.
ODPOWIEDZ
wybczu
-

VGA framegrabber

Post autor: wybczu » 24 cze 2010, 16:37

Witam.

poszukuje informacji na temat budowy takowych urządzeń. Znalazłem w sieci firmę produkującą takie cuda: http://www.epiphan.com/products/frame-grabbers/vga2usb/ - cena niestety zaporowa :sad:

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 24 cze 2010, 17:10

raczej dość skomplikowane urządzenie... Wydaje mi się że nakład włożony tutaj będzie większy niż cena fabrycznego.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 26 cze 2010, 9:53

Tylko po co ci takie dziwne urządzenie ? Skoro dzisiaj każda karta ma 2 DVI plus do tego HDMI czy TVOUT ? Gdyby ktoś lubował się w starych komputerach jak ja i pytał się jak zrobić Scandubler do Amigi aby podpiąć się pod monitor VGA czy LCD no to jeszcze rozumie.
Ale takie dziwo po co?, skoro każdy laptop ma wyjście VGA lub HDMI i pozwala na prace na 2 ekranach na raz (swój i zewnętrzny), tylko w sterownikach trzeba sobie ptaszka tam gdzie trzeba postawić.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 26 cze 2010, 13:36

Chyba nie do końca zrozumiałeś do czego to służy. Taki framegrabber pozwala "nagrać" film z sygnału VGA. On ma wejście VGA. Ty piszesz o samych wyjściach.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 26 cze 2010, 20:38

Ano faktycznie się pomyliłem, tylko że nie zmienia to faktu małej celowości takiego urządzenia, bo jeżeli chcemy nagrywać sygnał z złącza VGA, to rodzi się pytanie co jest źródłem tego sygnału :?: Przeważnie komputer, a jak jest nim komputer to wystarczy program do zgrywania do pliku AVI tego co się dzieje na ekranie, nie trzeba żadnego dodatkowego sprzętu. Oczywiście są wyjątki np. robienie filmów z gier kiedy to nie chcemy dodatkowo obciążać kompa innymi zadaniami, ale w sumie autor tematu nie pisze do czego by chciał wykorzystać takie urządzenie ?

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 27 cze 2010, 12:09

Wyjątków jest więcej, np. można chcieć nagrać prezentację na jakimś audytorium "podkradając" sygnał lecący do projektora. Celowość urządzenia nie jest mała, po prostu nie przychodzi Ci do głowy zastosowanie, nikt bez powodu nie produkowałby takich urządzeń.

aktus
Użytkownik

Post autor: aktus » 27 cze 2010, 15:19

Nie wszyscy mają super wypaśne komputery z 4 grafikami. Ja z miłą chęcią bym sobie zrobił takiego video dumpa, który by wrzucał na zewnętrzny dysk w jakimś strawialnym formacie filmik z tego co się dzieje na ekranie. Wówczas nie było by denerwujących lagów w grach.

wybczu
-

Post autor: wybczu » 06 lip 2010, 21:40

Przepraszam za tak późną odpowiedź. Chodzi o konstrukcję systemu do streamowania prelekcji/wykładów na żywo w sieci - w sensie mamy obraz prezentacji i do tego wideo z prelegentem. Scenariusz nie przewiduje instalacji żadnego dodatkowego oprogramowania na komputerze prezentującego, ma on sobie przyjść, podłączyć notebooka do kabelka VGA (ewentualnie do prądu/sieci), włączyć swoją piękną prezentację zrobiną w beamerze i wpaść w wir opowieści :)

ODPOWIEDZ