układ HSH dla gitary elektrycznej

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
zaba
Użytkownik

układ HSH dla gitary elektrycznej

Post autor: zaba » 26 cze 2010, 0:08

Co nieco przestudiowałem temat budowy gitar elektrycznych, ale brakuje mi jednej ważnej jak lamnie rzeczy, otóż poszukiwałem struktur wyprowadzeń dla różnych rodzajów przetworników, chyba większość kolegów wie, że są one kolorowe, ale co kryje się pod tymi kolorami. Jeśli ktoś byłby mi dać jakiś schemat albo powiedzieć, jakich praw to się trzyma to byłbym wdzięczny.

[ Dodano: 2010-06-26, 01:10 ]
I jeszcze jedno pytanie, co oznacza pul humbuckera? Czy chodzi o to, że tylko pół go pracuje, a druga część jest uśpiona??

Awatar użytkownika
thereminator
-

Post autor: thereminator » 26 cze 2010, 9:32

Humbuckery mają dwie cewki. W niektórych końce obu uzwojeń są ze sobą połączone wewnątrz obudowy, a na zewnątrz wychodzą 2 końce. W innych wszystkie końce są wyprowadzone na zewnątrz co umożliwia różne kombinacje z łączeniem cewek - równolegle, szeregowo, w fazie, w przeciwfazie lub wykorzystanie połowki przetwornika humbucker jako przetwornika single coil.

Kolory kabli nie są objęte żadną zasadą i każdy producent stosuje je po swojemu.

seg
Użytkownik

Post autor: seg » 26 cze 2010, 9:54

zaba
Użytkownik

Post autor: zaba » 28 cze 2010, 20:07

Dobra, a jak szukać oznaczeń wyprowadzeń, bo w notach katalogowych nie znalazłem, trzeba szukać odpowiednich wyprowadzeń na chybił-trafił ??

[ Dodano: 2010-07-16, 14:56 ]
Mam jeszcze jedno drobne pytanko ile zwojów powinno być nawiniętych na cewce w przetworniku??

ODPOWIEDZ