Witam Was.
Chciałem użyć w projekcie swoim miniaturowego przekaźnika monostabilnego.
Znam oznaczenie w przekaźnikach, jednakże tutaj jak patrzę do datasheeta to mam problem z rozszyfrowaniem.
Podłączyłem napięcie 5V na cewkę, steruję tym z procka i nic się nie dzieje... nie wiem dlaczego. cały czas są zwarte te same nogi (wyprowadzenia).
Może macie jakiekolwiek pomysły, sugestie?
Wyprowadzenia 2, 3 i 8, 9 są ze sobą zwarte.
Patrząc na schemat nie wiem, które nogi powinny być ze sobą zwarte po wysterowaniu.
3, 4 zamiast 2, 3 ? I tak samo 8, 7 zamiast 9, 8 ?
Jeżeli ktos potrafi pomóc to poproszę o wypowiedzenie się.
Serdecznie pozdrawiam.
Problem z "rozszyfrowaniem" przekaźnika.
Problem z "rozszyfrowaniem" przekaźnika.
- Załączniki
-
- Przekaznik.JPG (7.41 KiB) Przejrzano 5027 razy
W jaki sposób masz podłączony ten przekaźnik do procesora. Bezpośrednio, czy jest dodatkowy element (tranzystor) sterujący przekaźnikiem? Ponadto do przekaźnika potrzebna jest dioda zabezpieczająca tranzystor (ewentualnie procesor) przed przepięciami indukowanymi w cewce przekaźnika. Bez tej diody tranzystor sterujący przekaźnikiem (procesor) ulegnie uszkodzeniu. Bezpośrednie sterowanie przekaźnika z portu procesora może okazać się niemożliwe z uwagi na jego niską wydajność prądową.
-
keruseykaryu
Przekaźnik to AZ850-5 ( http://zefiryn.tme.pl/dok/a29/az850.pdf ).
Przekaźnik nie działa, bo cewka jest kierunkowa i tylko odpowiednio podłączając napięcie przekaźnik zadziała. Przypatrz się dodatkowym oznaczeniom (+) i (-) na rysunku. Masz pewnie odwrotnie podłączoną.
No i patrz na pasek byś nie podłączał napięcia sterującego po przeciwnej stronie!
Przekaźnik nie działa, bo cewka jest kierunkowa i tylko odpowiednio podłączając napięcie przekaźnik zadziała. Przypatrz się dodatkowym oznaczeniom (+) i (-) na rysunku. Masz pewnie odwrotnie podłączoną.
No i patrz na pasek byś nie podłączał napięcia sterującego po przeciwnej stronie!
Witam Panowie.
Wszystko działa jak należy.
Co do schematu to rzeczywiście nie zauważyłem tych małych kropek przy pinach 3 i 8.
Zapodałem napięcie (+) na pin 10 i (-) na pin 1 i teraz wszystko bangla jak nalezy, wtedy podłączyłem odwrotnie.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Temat uważam za zamknięty.
Pozdrawiam.
Cześć.
Wszystko działa jak należy.
Co do schematu to rzeczywiście nie zauważyłem tych małych kropek przy pinach 3 i 8.
Zapodałem napięcie (+) na pin 10 i (-) na pin 1 i teraz wszystko bangla jak nalezy, wtedy podłączyłem odwrotnie.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Temat uważam za zamknięty.
Pozdrawiam.
Cześć.