Zasilacz - poprawki
Zasilacz - poprawki
W załączniku przesyłam wstępny schemat zasilacza mającego dostarczać stałe napięcie +5V i +30V z transformatora z odczepem. Co jest jeszcze do poprawki i czy ten fragment z tranzystorem zapewni właściwą stabilizację?
-
keruseykaryu
Tzn? Co należy dać i jak bardzo nie zapewni? To nie musi być idealne 30V, z tętnieniami max 1mV. Jak będą nieznaczne wahania, to nic się nie stanie, byleby nie skakało 20-40V...keruseykaryu pisze:Nie. Nie zapewni. Brak kontroli napięcia wyjściowego dyskwalifikuje taki układ.Kulpina pisze:czy ten fragment z tranzystorem zapewni właściwą stabilizację?
Tyle to nie będzie skakać, wiec spokojne do mało wymagającego układu można dać ten stabilizator.Kulpina pisze:Jak będą nieznaczne wahania, to nic się nie stanie, byleby nie skakało 20-40V...
I dobrym pomysłem było by podzielenie na dwie części rezystora zasilającego bazę i dodanie kondensatora.
[ Dodano: 2010-06-19, 15:37 ]
W tym układzie nie ma sprzężenia zwrotnego.Luminofor pisze:Czy dobrze myślę, że należałoby dać w ujemnym sprzężeniu zwrotnym wzmacniacz błędu?
Więc trzeba by było dostawić drugi tranzystor.
- Załączniki
-
- 12.PNG (3.89 KiB) Przejrzano 8429 razy
Dać dwa szeregowe rezystory i ich łączenie kondensatorem do masy?Jony130 pisze:I dobrym pomysłem było by podzielenie na dwie części rezystora zasilającego bazę i dodanie kondensatora.
A jak jest z maksymalnym napięciem dla układów podawanym w katalogach?
Mam stare układy UCY7407, które wytrzymują do 30V, jak nie będzie idealnej stabilizacji to się nie spalą?
Może prościej będzie zbudować zasilacz 30V na układzie LM317. Natomiast co do układów UCY 7407 są to bufory - wzmacniacze stosowane w układach serii TTL. Muszą one być zasilane napięciem 5V. Natomiast te 30V to maksymalne napięcie wyjściowe pojedynczego buforu. Dla układów UCY 7417 napięcie to wynosi 15V. Obciążalność pojedynczego buforu w stanie niskim wynosi 40 mA.
Układy TTL są wrażliwe na przekroczenie napięcia zasilającego tj. 5V. Całkiem możliwe więc, że przyłożenie do ich wyjść napięcia większego niż określone w katalogu 30 dla układu 7407 spowoduje uszkodzenie tego układu, układ ulegnie niespodziewanemu uszkodzeniu lub czas pracy tego układu ulegnie znacznemu skróceniu. Trudno udzielić jednoznacznej odpowiedzi, ale jeśli masz więcej tych układów to można jeden "poświęcić" do testów.