Programator USBTiny MKII dla AVR TINY, MEGA, XMEGA

Miejsce dobre do dyskusji nad własnymi projektami - pochwal się wszystkim co samodzielnie stworzyłeś.
Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Programator USBTiny MKII dla AVR TINY, MEGA, XMEGA

Post autor: Aro » 06 cze 2010, 20:14

Witam,
Zainteresowały mnie nowe procki Atmela XMega, ale jak się okazało, mają one inny interfejs programowania :shock: Tak więc wykonałem najprostszy możliwy programator obsługujący wszystkie AVRy ze strony USBTiny MKII, który powstał na bazie projektu LUFA. Trochę go zmodyfikowałem, aby można było wykonać jednostronny druk PCB oraz kupić wszystkie części w Polsce. Obsługuje on 3 interfejsy SPI (starsze AVRy, MEGA, TINY), PDI (XMEGA), oraz TPI (najmniejsze TINY).
Jeżeli ktoś jest zainteresowany, to wrzucę na stronkę szerszy opis, jak znajdę trochę czasu.
Poniżej fotki (trochę kiepsko polutowane, bo mi się grot w lutownicy złamał :razz:, a nie chciało mi się czekać na nowy, ani lutować wszystkiego hotem:)
Załączniki
płytka.JPG
programator.JPG

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 06 cze 2010, 20:21

Aro pisze:Jeżeli ktoś jest zainteresowany, to wrzucę na stronkę szerszy opis
ładuj, nigdy nie wiadomo kiedy może się to przydać. więc będzie jak znalazł.

DHG14
-

Post autor: DHG14 » 07 cze 2010, 10:40

Też jestem zainteresowany typ projektem.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 07 cze 2010, 11:51

jakoś nie mogę znaleźć jakie programy obsługują to ustrojstwo. czy Bascom ugryzie?

[ Dodano: 2010-06-07, 13:04 ]
czy jakiś schemat jest dostępny? bo nie cierpię smd i wolałbym zrobić sobie przewlekaną płytkę.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 07 cze 2010, 12:45

Ten programator obsługują AVRStudio i AVRDude (tego drugiego nie sprawdzałem).
Oryginalny schemat tu , swój muszę jakoś normalnie narysować i wtedy udostępnię. W każdym razie zamiast tego GTL2003 siedzi max3002, no i wywaliłem wszystkie rezystory podciągające na wyjściach. Poza tym można by jeszcze bardziej uprościć, nie wiem po co autor dał 3 osobne złącza dla SPI, PDI i TPI skoro w programie wszystko jest obsługiwane na jednym (SPI). W oryginalnym AVRISP MKII również jest tylko 1 złącze.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 07 cze 2010, 14:10

ok czekam na twój schemat. zrobisz go w eagle`u?

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 07 cze 2010, 16:53

Aro pisze:Poza tym można by jeszcze bardziej uprościć, nie wiem po co autor dał 3 osobne złącza dla SPI, PDI i TPI
Żeby być zgodnym ze specyfikacją pinologii ATMELa i nie robić udziwnionych przewodów IDC z krosami.
I w sumie jak robiłeś już trzy gniazda to dlaczego nie dodałeś czwartego zgodnego z KANDA STK?

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 11 cze 2010, 16:09

Schemat będzie w protelu. Możliwe, że jutro się za to zabiorę.
keruseykaryu pisze:Żeby być zgodnym ze specyfikacją pinologii ATMELa i nie robić udziwnionych przewodów IDC z krosami.
Dla PDI i SPI nie trzeba krosować kabli, także spokojnie mogłoby być 1 złącze, TPI nie sprawdzałem jeszcze. A 10 pinowego STK nigdy nie stosowałem, bo jest niewygodne.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 11 cze 2010, 19:14

Aro pisze:A 10 pinowego STK nigdy nie stosowałem, bo jest niewygodne.
Jak kto woli, ale łatwiej dostać gniazda i wtyki niż 6 pinowe. No i to nawet większy standard niż te AtmeLove.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 12 cze 2010, 17:10

Proszę:
Załączniki
USBTinyMKII.PNG
MKII_project.rar
(57.02 KiB) Pobrany 1489 razy

Awatar użytkownika
Radzio M.
-
Kontakt:

Post autor: Radzio M. » 02 sie 2010, 11:08

Czym wygrzałeś lakier na pcb?

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 05 sie 2010, 9:59

Czym wygrzałeś lakier na pcb?
Żelazkiem:) Najpierw jedna strona, potem druga.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 21 lis 2010, 16:54

Witam!

Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem kupna programatora MKII. I choć jego cena oscyluje w granicach 100zł (np. w sklepie-->GOTRONIK<-- ) to zainteresowałem się również możliwością jego wykonania we własnym zakersie.
Ciekawi mnie Wasza opinia nt. przedstawionej tutaj wersji programatora. Są z nią jakieś problemy?? Pracuje stabilnie?? Czy poprawnie działają wszystkie interfejsy (ISP, TPI, PDI)?
Jeśli Wasza opinia będzie pochlebna to skuszę się na wykonanie tego projektu.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
Janusz.

[ Dodano: 2010-11-21, 18:34 ]
PS. Jeszcze pytanie odnośnie prędkości tego programatora. Czy jest ona porównywalna z oryginalnym MKII??

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 21 lis 2010, 20:26

Po kilku bojach (wieszało się to niemiłosiernie) z tym klonem wróciłem do starego poczciwego AVR Dragon-a i STK500. W zasadzie mk2 potrzebny tylko był do ATTiny10 co w szufladzie leżą, ale na razie nie ma dla nich pomysłu. :???: Może jakaś mała popraweczka i smoczek też będzie to na dniach obsługiwał...
A tak w sumie to czy opłaca się kupować jakieś klony za 99PLN jak za 170PLN masz oryginał, co żadnych przedstawień nie będzie urządzał?

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 22 lis 2010, 12:52

TPI jeszcze nie sprawdzałem, PDI działa bez zarzutu, SPI w sumie też, ale jak są do niego podłączone jakieś inne układy, czy rezystory podciągające, to czasem ma problemy z komunikacją (widocznie max3002 nie sprawdza się w takiej sytuacji). W takim wypadku przydaje się dodatkowy bufor.

ODPOWIEDZ