Monior Samsung syncmaster 710v

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
c-oolt
-

Monior Samsung syncmaster 710v

Post autor: c-oolt » 04 cze 2010, 12:42

Witam!!!

Wpadł mi w ręce monitor LCD Samsung Syncmaster 710v. Problem w tym, że się nie chce uruchomić. Rozebrałem go. Nie widać żadnych uszkodzonych/upalonych elementów. Zacząłem więc go badać miernikiem i znalazłem problem. Mianowicie:

1. Brak napięcia zasilającego układ z procesorem sterującym (+13V i +5V) ponad to jest zwarcie pomiędzy pinami napięcia +13V a GND.
2. Sprawdzając dalej po ścieżkach doszedłem do 3 pinowej diody schottkiego, która jest zwarta nie zależnie jak przyłożysz sądy od miernika. Obok znajduje się podobna dioda która nie zachowuje się w ten sposób.

Wydaje mi się, że problemem jest właśnie ta dioda. Czy może ktoś to potwierdzić??? Jak sprawdzić czy przetwornica jest cała??

Pozdrawiam :wink:
Załączniki
1.JPG
2.JPG

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 04 cze 2010, 12:59

Jak przebiło diodę - doszczętnie - to dioda do wymiany. Kondensatory z tej gałęzi zasilacza też do wymiany. Profilaktycznie. Tylko pamiętaj: elektrolity LOW ESR!

Zwarcie diody unieruchomiło zasilacz, sterownik wykrył nadmierne obciążenie przez uzwojenie AUX i blokował się tuż przy soft-starcie. Po wymianie diody i kondensatorów przetwornica powinna ruszyć bez problemów. Zwłaszcza jak bezpiecznik po stronie sieciowej okaże się sprawny.
No i na koniec: zasilacze impulsowe nie uruchamia się bez obciążenia, zatem jakaś żarówka 10W na linii 13V i jakiś rezystor 330R/2W na linii 5V byłyby wskazane. Reszta układów odpięta.

c-oolt
-

Post autor: c-oolt » 10 cze 2010, 7:35

Witam!!!

Masz zapewne rację co do tych diod. Mam tylko pewien problem z znalezieniem nowych.
Potrzebuje takie:

1. PE440 SB10100CT 100V/10A
oraz
2. LT445 SBL1045CT 45V/10A

Znalazłem coś podobnego w TME:

1. VISHAY 10CTQ150PBF według noty aplikacyjnej ma ona wartości: 150V/10A oraz są różnice w innych parametrach.

Nie jestem pewien czy mogą być takie diody są one o wyszych wartościach napięcia i prądu.

Co wy na to??
Czy ktoś może rzucić na to okiem i zaproponować jakiś konkretny model/zamiennik.

Pozdr

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 10 cze 2010, 18:21

c-oolt pisze:Nie jestem pewien czy mogą być takie diody są one o wyszych wartościach napięcia i prądu.
Wyższy prąd i wyższe napięcie to tu mniejszy problem. Obie noty katalogowe nie podają szybkości tych diod - recovery time w ns, a to tutaj odgrywa dużą rolę, bo tu przetwornica impulsowa. Słaba szybkość diody może doprowadzić do jej przegrzania w takiej aplikacji i znów zasilacz do naprawy.
Dla diody Infineona podano tylko wartość dV/dt, ale i tak nie można tego porównać z drugą diodą. Choć Infineon powinien być szybszy ze względu na mniejszą pojemność złącza.

Osobiście bym się nie patyczkował, kupił te Infineony, i zamontował. Potem test obciążeniowy i do monitora w razie braku problemów.

c-oolt
-

Post autor: c-oolt » 10 cze 2010, 18:45

Chyba się pomyliłeś co do producenta. Chodzi Ci o diodę firmy VISHAY, którą przedstawiłem. Może podaj jej dokładny symbol.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 10 cze 2010, 19:31

c-oolt pisze:Chyba się pomyliłeś co do producenta. Chodzi Ci o diodę firmy VISHAY, którą przedstawiłem. Może podaj jej dokładny symbol.
:arrow: http://www.irf.com/product-info/datashe ... 150pbf.pdf

c-oolt
-

Post autor: c-oolt » 11 cze 2010, 20:39

Witam!!!

Mam rozumieć, że tą diodę

http://www.irf.com/product-info/datashe ... 150pbf.pdf

podstawić zamiast tej:

PE440 SB10100CT 100V/10A

a co byś proponował zamiast tej:

LT445 SBL1045CT 45V/10A

Myślę, że wymienię od razu obie na zaś.

Pozdr

P.S Jak już rozmawiamy o diodach to mam jeszcze jeden układ zasilacza z podobnym przypadkiem jest tam dioda:

http://www.diodes.com/datasheets/ds30022.pdf

czy mogę zamiast tej podstawić tą:

http://www.hfo.pl/_allegro/PBYR2545CT_CTB_CTE-05.pdf

ODPOWIEDZ