PROBLEM!! Programator AVR na RS232 i teraz także LPT!!
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt:
PROBLEM!! Programator AVR na RS232 i teraz także LPT!!
Witam, mam problem z programowaniem.
Zakupiłem sobie taki oto programator: http://allegro.pl/show_item.php?item=43236038
A taki mam problem:
Po załączeniu Bascomowego okna programowania, wyskakuje mi taki komunikat: "Selected chip and target chip do not match ATmega8 <> AT90S2313"
I co jest dziwne następnie wykrywa, jaki jest mikrokontroler na płytce ZL2AVR, czyli wykrywa ATMegę8.
I teraz tak: Wciskam: Read flash ROM, to się co readuje, i następnie pokazuje się, że wyREADYowało, czyli, że pączek [atmega] jest pusty.
Ale jeżeli już chcę coś wgrać do ATMegii, poprzez Write buffer to flash ROM to się pokazuje "Difference at 0000".
Czyli tak odczytuje wporządku, ale nie chce wgrywać, tak jak by transmisja była tylko w jedną stronę.
POMÓŻCIE, ja chciałbym w końcu coś zaprogramować!
Zakupiłem sobie taki oto programator: http://allegro.pl/show_item.php?item=43236038
A taki mam problem:
Po załączeniu Bascomowego okna programowania, wyskakuje mi taki komunikat: "Selected chip and target chip do not match ATmega8 <> AT90S2313"
I co jest dziwne następnie wykrywa, jaki jest mikrokontroler na płytce ZL2AVR, czyli wykrywa ATMegę8.
I teraz tak: Wciskam: Read flash ROM, to się co readuje, i następnie pokazuje się, że wyREADYowało, czyli, że pączek [atmega] jest pusty.
Ale jeżeli już chcę coś wgrać do ATMegii, poprzez Write buffer to flash ROM to się pokazuje "Difference at 0000".
Czyli tak odczytuje wporządku, ale nie chce wgrywać, tak jak by transmisja była tylko w jedną stronę.
POMÓŻCIE, ja chciałbym w końcu coś zaprogramować!
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2005, 18:24 przez Sebastian RCS, łącznie zmieniany 1 raz.
Na zakładce "options->Compiler->Chip" wybierz plik "m8def.dat" (albo za pomocą dyrektuwy $regfile "m8def.dat" w pliku z programem.Po załączeniu Bascomowego okna programowania, wyskakuje mi taki komunikat: "Selected chip and target chip do not match ATmega8 <> AT90S2313"
Jaki kwarc siedzi w tym programatorze? Jeśli "nieuartowy" (czyli np 4MHz 8MHz) to możliwe że niedokładność prędości łącza jest temu winna (ja małem problem z uruchomieniem progrmatora z kwarcem 4MHz).
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt:
Wybrałem ten plik w tych opcjach i dopisałem dyrektywę tę, o której mówiłeś i teraz jak wchodzę do okna programowania w Bascomie, to już się nie pokazuje komunikat "Selected chip and target chip do not match ATmega8 <> AT90S2313", ale nadal mi nie programuje.Na zakładce "options->Compiler->Chip" wybierz plik "m8def.dat" (albo za pomocą dyrektuwy $regfile "m8def.dat" w pliku z programem.
Jak chcę coś wgrać do ATMegii, poprzez Write buffer to flash ROM to się pokazuje "Difference at 0000".
Mam kwarca, takiego niziutkiego 8 Mhz.
Proszę pomóż, chciałbym w końcu pierwszy raz coś zaprogramować
Eeee... a co ma jedno do drugiego ?? Przeciez magistrala programujaca (czy to SPI, czy JTAG) jest taktowana z zewnatrz. No... chyba ze tu gdzies mowimy o bootloaderze i ladowaniu softu przez UART.radzio pisze:Jaki kwarc siedzi w tym programatorze? Jeśli "nieuartowy" (czyli np 4MHz 8MHz) to możliwe że niedokładność prędości łącza jest temu winna (ja małem problem z uruchomieniem progrmatora z kwarcem 4MHz).
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt:
A ma wiele! Widziałeś chociaż ten programator o którym jest mowa? Składa się on z mikrokontrolera, komunikującego sie z PC z jednej strony i z programowanym uK z drugiej. Po prostu ten mikrokontroler steruje magistralą SPI, za pomocą której programuje drugi mikrokontroler. W sytuacji gdy kwarc mikrokontrolera, który siedzi w prgramatorze nie ma odpowiedniej wartości, to transmisja UARTEM jest obarczona pewnym błedem, kóry może mieć wpływ poprawność transmisji. Powtarzam - może.pajaczek pisze:Eeee... a co ma jedno do drugiego ?? Przeciez magistrala programujaca (czy to SPI, czy JTAG) jest taktowana z zewnatrz. No... chyba ze tu gdzies mowimy o bootloaderze i ladowaniu softu przez UART.
Widzialem... ladne zdjecie skrzyneczkiradzio pisze:A ma wiele! Widziałeś chociaż ten programator o którym jest mowa? Składa się on z mikrokontrolera, komunikującego sie z PC z jednej strony i z programowanym uK z drugiej. Po prostu ten mikrokontroler steruje magistralą SPI, za pomocą której programuje drugi mikrokontroler. W sytuacji gdy kwarc mikrokontrolera, który siedzi w prgramatorze nie ma odpowiedniej wartości, to transmisja UARTEM jest obarczona pewnym błedem, kóry może mieć wpływ poprawność transmisji. Powtarzam - może.
Nie uzywam takich wynalazkow, coz... Ale skoro mowisz ze to jest tak rozwiazane, to faktycznie, kwarc moze miec minimalny wplyw na "zafalszowanie" transmisji, ale... po pierwsze ktos musialby... no wtopic dajac tam niepodzielny kwarc (bo tu nie mona dopuscic zadnego bledu), po drugie, nie objawialo by sie to w ten sposob, blad transmisji przy niepodzielnym kwarcu jest dosc losowy, a tu (jak pisze spec) zawsze wywalalo mu w tym samym miejscu.
Dobra, koncze bo moze juz dzis goopoty gadam... pozno, zmeczony jestem a i wogole nieciekawy dzien.
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt:
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt:
Mam prośbę, możecie żucić okiem na ten schemat i powiedzieć mi, czy jeżeli tak połączę będzie mi programować [wiem słaba jakość, jak mi się uda to zaraz wrzucę naszkicowane to przeze mnie w paintcie]:

schemat ten pochodzi ze strony: http://www.patron.net.pl/AVRintropl.htm#_Toc91331580
przerysowałem, i to m.in. wygląda tak: [zaprogramuje mi to procka, czy popsuje]:

schemat ten pochodzi ze strony: http://www.patron.net.pl/AVRintropl.htm#_Toc91331580
przerysowałem, i to m.in. wygląda tak: [zaprogramuje mi to procka, czy popsuje]:
Linie sygnalowe podlaczone tak jak w BSD - Brian Dean's Programmer, albo ALF - Nightshade ALF-PgmAVR (rozbudowany BSD). Tyle ze tu masz podlaczone GND, a tam jest Vcc (2,3,4,5) - wg. opisu w AVRDude - bo tak spojrzalem na strone bsd to juz podana masa.
Osobiscie uzywam podlaczenia Bascom:
Osobiscie uzywam podlaczenia Bascom:
programmer
id = "bascom";
desc = "Bascom SAMPLE programming cable";
type = par;
reset = 4;
sck = 5;
mosi = 2;
miso = 11;
;