Witam mam takie pytanie: czy można jakoś zrobić,żeby przy dwuczęściowym wzm. operacyjnym piny zasilania były widoczne tylko dla części A?
Walczę sobie z tym , ale wychodzi mi "lipa".
Z góry dzięki i pozdrawiam
Kicad i wzmacniacz operacyjny
Przyglądnąłem się temu zagadnieniu i raczej usunięcie pinów zasilania w części "B" wzmacniacza operacyjnego nie jest możliwe bez usunięcia ich w części "A" tego wzmacniacza. Edytując i tworząc na próbę podwójny wzmacniacz operacyjny zauważyłem, że obydwie jego części "A" i "B" są z sobą zsynchronizowane (oprócz numeracji pinów). Jakakolwiek zmiana w części "A" wzmacniacza operacyjnego znajduje natychmiast odzwierciedlenie w jego części "B". Ponieważ biblioteki KiCADa są zapisane w postaci "tekstowej" można by się pokusić o odpowiednią modyfikację danej biblioteki choćby w Notatniku. Tego sposobu jednak nie sprawdzałem.
Można to zagadnienie rozwiązać inaczej stosują przekonwertowane biblioteki programu Eagle na format bibliotek KiCADa. Wówczas dany wzmacniacz operacyjny np. TL072, należy umieścić trzy razy. Potem we właściwościach (kursor nad elementem i wciskamy klawisz "E" klawiatury) pierwszego wzmacniacza operacyjnego ustawiamy w ramce Część jako "1", dla drugiego wzmacniacza jako część "2" i dla trzeciego wzmacniacza jako część "3". I tu niespodzianka! Ten trzeci wzmacniacz operacyjny po ustawieniu go jako część "3" okaże się pinami zasilania tego wzmacniacza operacyjnego, które są oddzielone od części "1" i "2" tego wzmacniacza operacyjnego. Podobnie jak w programie Eagle, gdzie piny zasilania układów scalonych są oddzielone od samych układów i dostępne po użyciu polecenia Invoke dla danego układu. Nie wiem czy to wystarczająco jasno opisałem i czy ten sposób będzie zadowalającym rozwiązaniem tego problemu. Więcej o konwersji i korzystaniu z bibliotek Eagle w programie KiCAD można poczytać na tej stronie.
Można to zagadnienie rozwiązać inaczej stosują przekonwertowane biblioteki programu Eagle na format bibliotek KiCADa. Wówczas dany wzmacniacz operacyjny np. TL072, należy umieścić trzy razy. Potem we właściwościach (kursor nad elementem i wciskamy klawisz "E" klawiatury) pierwszego wzmacniacza operacyjnego ustawiamy w ramce Część jako "1", dla drugiego wzmacniacza jako część "2" i dla trzeciego wzmacniacza jako część "3". I tu niespodzianka! Ten trzeci wzmacniacz operacyjny po ustawieniu go jako część "3" okaże się pinami zasilania tego wzmacniacza operacyjnego, które są oddzielone od części "1" i "2" tego wzmacniacza operacyjnego. Podobnie jak w programie Eagle, gdzie piny zasilania układów scalonych są oddzielone od samych układów i dostępne po użyciu polecenia Invoke dla danego układu. Nie wiem czy to wystarczająco jasno opisałem i czy ten sposób będzie zadowalającym rozwiązaniem tego problemu. Więcej o konwersji i korzystaniu z bibliotek Eagle w programie KiCAD można poczytać na tej stronie.
- michalstec1
- Użytkownik
- Kontakt:
Też zauważyłem u siebie tą opcję, ale coś u mnie ona nie działa (wersja z 6 kwietnia 2010 roku pod Windows). Tym bardziej że podwójne i poczwórne wzmacniacze operacyjne dostępne w oryginalnych bibliotekach KiCADa mają osobne piny zasilania dla każdej części. Czyżby kolejna niedoróbka KiCADa? Podczas czterech lat zajmowania się KiCADem zauważyłem, że czasami w menu programu jest jakaś funkcja, ale nie działa jakby była sama kontrolka tej funkcji bez kodu ją obsługującego.