moc przyłączeniowa

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
rasp
-

Post autor: rasp » 19 maja 2010, 8:00

joon pisze: Napisz jakie jest przeznaczeniu budynku wtedy więcej mogę pomóc. Też mieszkam i pracuję w tym zawodzie w Warszawie więc coś może się wymyśli ;)
Jest to budynek produkcyjno-biurowy. 6 pięter. parter obecnie stoi pusty, ale szykujemy sie do wynajęcia go jakiemuś sklepowi spożywczemu/delikatesom, ewentualnie coś innego, bank etc. 2 i 3 piętro to szwalnia - maszyny do szycia, krojenia bel materiału. 4,5 i 6 to produkcja, drobnych elementów metalowych, elektronicznych. Nie wiem dokładnie ile te wszystkie urządzenia pobierają energii, ale nie są to żadne kolosy. głównie są wielkości maszyn do szycia. cos w tym stylu. nie odpisywałem długo, ale temat powrócił. do piątku musimy złozyc wniosek. dzięki wszystkim za pomoc :)

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 19 maja 2010, 13:22

Przejdź się przez budynek, pospisuj jakie odbiory są i jakie mają moce. Coś mi się jednak wydaje że moc przyłączeniowa będzie bardzo bliska sumie mocy wszystkich odbiorników zainstalowanych w budynku. No i należy dodać jeszcze rezerwę mocy jeśli znajdują się w budynku maszyny produkcyjne które z czasem mogą zostać zmodernizowane na bardziej prądo-żerne...
Nie napisałeś również nic na temat ogrzewania, nie jest czasem tak że w Pozdrawiam i powodzenia. Na PW zostawiam namiary na siebie jakbyś miał jakieś problemy.

rasp
-

Post autor: rasp » 19 maja 2010, 14:03

mhm. w piątek przejde się po budynku to pospisuję. mam się pytać po prostu o każde urządzenie tak? z czajnikami, tosterami włącznie

Ogrzewanie jest gazowe. 2 piece Hoval. tak jak pisałem wcześniej, poprzednia moc przyłączeniowa była ustalona na 30kW. Nie było do tej pory żadnych problemów w dostawach prądu. We wniosku możemy wpisać max 40kW.

dzięki za namiar, jak będę się z tym wybitnie motał to przedzwonię :)

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 19 maja 2010, 14:06

Spoko.
Może nie było problemów ale z doświadczenia wiem że zdarza się mała usterka po której lawino wszystko idzie.... Jak coś to numer masz. To ograniczenie do 40k jest ze względu na maksymalną moc w układzie bezpośrednim? Jaki jest tam rodzaj sieci?

rasp
-

Post autor: rasp » 19 maja 2010, 14:32

wniosek RWE grupa V (do 40kW)
pkt4. moc przyłączeniowa:
do wyboru 5kW (układ pomiarowy 1fazowy,
7kW (układ pomiarowy 3fazowy),
13kW (układ pomiarowy 3fazowy),
lub wpisać własną.

rodzaj przyłącza kablowy, układ 3 fazowy. i w sumie to tyle.

ODPOWIEDZ