Z układów cyfrowych 3 pytania ... ;)
Z układów cyfrowych 3 pytania ... ;)
1. Jaka jest różnica między rejestrem, licznikiem i pamięcią?
2. Co to znaczy, że licznik działa asynchronicznie?
3. Jaką największa liczbę może zmieścić binarny licznik 6-bitowy? Ile ona wynosi w systemie dziesiętnym?
Z góry dziękuję za pomoc.
2. Co to znaczy, że licznik działa asynchronicznie?
3. Jaką największa liczbę może zmieścić binarny licznik 6-bitowy? Ile ona wynosi w systemie dziesiętnym?
Z góry dziękuję za pomoc.
ad1. Rejestrem nazywamy układ służący do przechowywania i odtwarzania informacji w postaci bitów. Na każdej pozycji rejestru przechowywany jest jeden bit informacji.
-> ŹRÓDŁO <-
Licznik elektroniczny - układ cyfrowy, którego zadaniem jest zliczanie wystąpień sygnału zegarowego.
-> ŹRÓDŁO <-
pamięci jest dużo, trzeba bardziej sprecyzować.
-> ŹRÓDŁO <-
ad2. zależy co ma działać asynchronicznie? zwykle odnosi się to do resetowania i polega na tym że reset licznika następuje niezależnie od momentu podania sygnału zegara.
ad3. zgaduję że 63?
-> ŹRÓDŁO <-
Licznik elektroniczny - układ cyfrowy, którego zadaniem jest zliczanie wystąpień sygnału zegarowego.
-> ŹRÓDŁO <-
pamięci jest dużo, trzeba bardziej sprecyzować.
-> ŹRÓDŁO <-
ad2. zależy co ma działać asynchronicznie? zwykle odnosi się to do resetowania i polega na tym że reset licznika następuje niezależnie od momentu podania sygnału zegara.
ad3. zgaduję że 63?
podpowiedział mi jeden kolega (Pikczu dzienx)
są dwa sposoby, albo windowsowy kalkulator i tam ustawiasz DEC, wpisujesz liczbę i klikasz BIN. w ten sposób od razu masz liczbę, albo jeśli już chcesz to zrozumieć to najprościej wyjaśnić to tak:
ustawiając wszystkie bity danego słowa na max i licząc zawsze 2x więcej to, występują nam takie liczby w kombinacji bitów:
2,4,8,16,32,64,128,256,512 itd
z czego 4 będzie wynikiem kombinacji dwubitowej, 8 wynikiem trzybitowej itd. ale tu wpadamy w pułapkę w którą wpadłem ja a wyciągnął mnie z niej właśnie Pikczu, a wyjaśniam to dalej.
jeśli masz jakąś kostkę z wejściami adresowymi A i B to:
tablica prawdy będzie dla tej kostki taka:
A B
0 0 - 0
0 1 - 1
1 0 - 2
1 1 - 3
z czego widać że przy dwóch bitach max liczba jaka może zostać wpisana to 3 i jest mniejsza o jeden od liczby wymienionej przez moją osobę w wyżej podanym ciągu.
wystarczy że sobie z danego ciągu policzysz zaczynając od liczby 4 (jako liczba kombinacji dwubitowej) i odejmiesz od danej liczby 1.
może to nienajlepszy sposób wytłumaczenia, ale mi zrozumienie tego właśnie w ten sposób przyszło najłatwiej.
są dwa sposoby, albo windowsowy kalkulator i tam ustawiasz DEC, wpisujesz liczbę i klikasz BIN. w ten sposób od razu masz liczbę, albo jeśli już chcesz to zrozumieć to najprościej wyjaśnić to tak:
ustawiając wszystkie bity danego słowa na max i licząc zawsze 2x więcej to, występują nam takie liczby w kombinacji bitów:
2,4,8,16,32,64,128,256,512 itd
z czego 4 będzie wynikiem kombinacji dwubitowej, 8 wynikiem trzybitowej itd. ale tu wpadamy w pułapkę w którą wpadłem ja a wyciągnął mnie z niej właśnie Pikczu, a wyjaśniam to dalej.
jeśli masz jakąś kostkę z wejściami adresowymi A i B to:
tablica prawdy będzie dla tej kostki taka:
A B
0 0 - 0
0 1 - 1
1 0 - 2
1 1 - 3
z czego widać że przy dwóch bitach max liczba jaka może zostać wpisana to 3 i jest mniejsza o jeden od liczby wymienionej przez moją osobę w wyżej podanym ciągu.
wystarczy że sobie z danego ciągu policzysz zaczynając od liczby 4 (jako liczba kombinacji dwubitowej) i odejmiesz od danej liczby 1.
może to nienajlepszy sposób wytłumaczenia, ale mi zrozumienie tego właśnie w ten sposób przyszło najłatwiej.
asdfgx pisze:2. Co to znaczy, że licznik działa asynchronicznie?
Licznik działa asynchronicznie gdy sygnał zegarowy przechodzi kolejno od każdego "bloku układu" do następnego, np od przerzutnika do przerzutnika. Czyli ogólnie sygnał zegarowy dociera do każdego z układu w nieco innych odstępach czasu.matrix pisze:ad2. zależy co ma działać asynchronicznie? zwykle odnosi się to do resetowania i polega na tym że reset licznika następuje niezależnie od momentu podania sygnału zegara.
Inaczej jest w układach synchronicznych, gdzie jednym "przewodem" sygnał jest doprowadzony do WSZYSTKICH bloków układu.
Dlatego uważam, że wypowiedź kolegi matrix, nie jest poprawna.
Re: Z układów cyfrowych 3 pytania ... ;)
Ile wynosi? 2^6 = 64. Jednakże, że liczymy również 0 , to w wyniku otrzymujemy 64-1 czyli 63. Inny przykład - w 1 bajcie ( 8 bitów ) możemy zapisać jedną z 2^8=256 wartości. Od zera do 255.asdfgx pisze: 3. Jaką największa liczbę może zmieścić binarny licznik 6-bitowy? Ile ona wynosi w systemie dziesiętnym?
Obaj nie macie racji. W licznikach asynchronicznych sygnał zegarowy dochodzi tylko do pierwszego przerzutnika, wejście zegarowe w następnych przerzutnikach nie jest w żaden sposób powiązane z sygnałem zegarowym, dochodzi na nie sygnał informacyjny z wyjść poprzednich przerzutników.samson pisze:asdfgx pisze:2. Co to znaczy, że licznik działa asynchronicznie?Licznik działa asynchronicznie gdy sygnał zegarowy przechodzi kolejno od każdego "bloku układu" do następnego, np od przerzutnika do przerzutnika. Czyli ogólnie sygnał zegarowy dociera do każdego z układu w nieco innych odstępach czasu.matrix pisze:ad2. zależy co ma działać asynchronicznie? zwykle odnosi się to do resetowania i polega na tym że reset licznika następuje niezależnie od momentu podania sygnału zegara.
Inaczej jest w układach synchronicznych, gdzie jednym "przewodem" sygnał jest doprowadzony do WSZYSTKICH bloków układu.
Dlatego uważam, że wypowiedź kolegi matrix, nie jest poprawna.
Tako rzecze prof. Tyszer i zaprawdę powiadam, takowoż jest. A serio, przykładem asynchronicznego licznika są kaskadowo połączone dwójki liczące z przerzutników D. Sygnał zegarowy jest doprowadzony tylko do pierwszego, natomiast sygnałem zegarowym kolejnych przerzutników jest sygnał wyjściowy z poprzedniego przerzutnika. Konkretnie: na wejście CLK drugiego przerzutnika podawane jest wyjście pierwszego przerzutnika, itd..Luminofor pisze:Obaj nie macie racji. W licznikach asynchronicznych sygnał zegarowy dochodzi tylko do pierwszego przerzutnika, wejście zegarowe w następnych przerzutnikach nie jest w żaden sposób powiązane z sygnałem zegarowym, dochodzi na nie sygnał informacyjny z wyjść poprzednich przerzutników.
W przypadku synchronicznych liczników, każdy z przerzutników ma doprowadzony sygnał zegarowy, tzn. jest on wspólny.
Jak na mój gust odnosi się to tylko do resetowania, które może być synchroniczne (wymagane zbocze) lub asynchroniczne (w dowolnym momencie) i nie ma nic wspólnego z synchronizmem samego licznika.matrix pisze:zwykle odnosi się to do resetowania i polega na tym że reset licznika następuje niezależnie od momentu podania sygnału zegara.
Zle sie wyrazilem, ale dokładnie to mialem przed oczami i to chciałem wytlumaczyc. Dar tlumaczenia nie został mi chyba dany.Obaj nie macie racji. W licznikach asynchronicznych sygnał zegarowy dochodzi tylko do pierwszego przerzutnika, wejście zegarowe w następnych przerzutnikach nie jest w żaden sposób powiązane z sygnałem zegarowym, dochodzi na nie sygnał informacyjny z wyjść poprzednich przerzutników.