Czy maja koledzy jakieś dobre opracowanie na temat filtrów tętnień typu L i ,,pi,, , bo w książkach, które posiadam mało jest o tym zmianek, a filtry te wydaja się być dość atrakcyjne przy wielu konstrukcjach.
Z góry dzięki za wszystko.
indukcujne filtry tętnień
A jakaś dokładniejszą lekturę, bo mam jedną książkę i w niej też mam tylko podstawy, nic, co dałoby łatwość przy praktycznym zastosowaniu. Chyba, że pozostaje próbować?? Wzory mam, podstawy też, więc z projektowaniem nie będzie problemu, ale z tego, co czytałem pojawiają się problemy przy pracy takiego filtra.
Chyba, że koledzy powiedzą skąd wziąć dławik o zmiennej indukcyjności, bo potencjometr drutowy to raczej nie jest rozwiązanie??
I jaki wpływ będzie maiło złe dobranie cewki do rezystancji obciążenia, czy tylko możliwość powstania ogromnych napięć, czy coś jeszcze, np. pogorszenia filtracji ??
Chyba, że koledzy powiedzą skąd wziąć dławik o zmiennej indukcyjności, bo potencjometr drutowy to raczej nie jest rozwiązanie??
I jaki wpływ będzie maiło złe dobranie cewki do rezystancji obciążenia, czy tylko możliwość powstania ogromnych napięć, czy coś jeszcze, np. pogorszenia filtracji ??