AVT2481 -kilka pytań

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
morloh
-

AVT2481 -kilka pytań

Post autor: morloh » 11 maja 2010, 21:55

Mam kilka pytań odnośnie tego kita: postanowiłem wykonac go samemu
Płytkę już zrobiłem (wytrawiona ,nawiercona,zabezpieczona kalafonią).
Części i tu już jest gorzej bo nie mogę wszystkiego dostać mianowicie będe wymieniał od myślnika
-zamiast Kondensatora 2pF mogę dać 2.2pF??
-zamiast Kondensatora 5pF mogę dać 4.7pF??
-Drut DNE 0,5mm w emali nigdzie nie mogę go dostać (nie licząc sklepów internetowch) obeszłem już dwa najlepsze sklepy elektroniczne :sad: (mieszkam w Białymstoku).

Nie zabardzo znam się na oznaczeniach kondenatorów dopiero się uczę i mianowicie jaką pojemność ma ten kondensator ceramiczny z przodu 51 Jm z tyłu różowa kropka.
Liczę na waszą pomoc :smile:

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 12 maja 2010, 13:08

oczywiście można dostać części o dokładnie takich wartoiściach jak napisałeś ale... będą raczej drogie i ciężko dostępne a przez to zupełnie niepotrzxebnie komplikuje życie. zastosuj najbliższe wartości z szeregu czyli 2,2p i 4,7p. co do drutu to może być troszkę cieńszy albo grubszy. na zdjęciu widać że to zwykła cewka powietrzna i nie powinno to wpłynąć na pracę układu. co do kondensatora o takim oznaczeniu to strzelam że ma 51p ale co kraj to obyczaj ;)

[ Dodano: 2010-05-12, 14:09 ]
poza tym tyle drutu to z czegokolwiek możesz urwać - z transformatora napsutego albo cewki. byle nie był dużo grubszy ani dużo cieńszy.

ODPOWIEDZ