Wyświetlacz LED

Miejsce dobre do dyskusji nad własnymi projektami - pochwal się wszystkim co samodzielnie stworzyłeś.
ODPOWIEDZ
Rafcio77
-

Wyświetlacz LED

Post autor: Rafcio77 » 05 maja 2010, 20:35

Witam, chciałbym zbudować wyświetlacz LED. Znalazłem w necie wiele info na ten temat ale wszystko to dotyczyło wielkich projektów z dwustoma LED i ekranów sięgających 2 metrów. Ja chciałbym zrobić wyświetlacz LED imitujący wyświtlacz siedmiosegmentowy. Coś takiego
Obrazek

Jest to 16 diod LED. I moje pytanie jest takie : Jak te diody połączyć.
I drugie pytanie jak nimi sterować, oczywiście chcę tylko podstawowych informacji, czy np trzeba by odpowiednio zaprogramować mikro kontroler czy może da się to zrobić na bramkach logiczny (to chyba szalony pomysł).

Piszcie. I tak jak już prosiłem chcę tylko podstawowych informacji. :mrgreen:

sta
Użytkownik

Post autor: sta » 05 maja 2010, 22:53

Najlepiej żebyś poszukał gdzieś informacji o wyświetlaczu siedmiosegmentowym. W twoim przypadku różnica jest tylko taka że na jeden segment przypada więcej niż jedna dioda
Obrazek
wikipedia.org
Na poniższym zdjęciu widać 5 pinów, zasłonięte jest kolejnych 5 (7 segmentów, kropka, wspólna elektroda i jeden wolny)
Obrazek
wikipedia.org
Jeśli chodzi o diody co do których chciałbyś żeby należały do więcej niż jednego segmentu (np. narożne), wystarczy że podłączysz je do wybranych segmentów przez diody prostownicze (dobrze by było żeby wtedy wszystkie LEDy zasilane były przez diody prostownicze dla uniknięcia problemu z zasilaniem / jasnością)
Obrazek

CR7777 może czegoś w tym nie rozumiem albo gdzieś się mylę... ale wystarczą do tego diody. Trochę to nieładne ale czasem ma więcej zalet niż wad

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 29 maja 2013, 15:40

Na łamach "EdW" publikowany był projekt tego rodzaju wyświetlaczy. Więcej informacji znajdziesz w tym linku - otworzy się plik PDF.

clarry79
-

Post autor: clarry79 » 18 lip 2013, 11:19

Świetna sprawa, bardzo mi się podoba :) W fajny sposób można coś takiego skonstruować i za to podziwiam takie ambitne osoby :) Wielki szacun!

celtor
-
Kontakt:

Post autor: celtor » 18 lip 2013, 21:55

Zrób coś podobnego do alfanumerycznego, będziesz mógł każdy znak wyświetlić.

ODPOWIEDZ