Poszukuje obudowy QFN20 w Eagle
Poszukuje obudowy QFN20 w Eagle
Cześc.
Potrzebuje pomocy.
Poszukuję elementu z bibloteki w obudowie QFN20 (jak w załaczniku).
Musze zrobic sobie przejściówkę z QFN20 na DIP, ale, ani w Eagle, ani w Protel99SE nie mogę odnaleźć dowolnego elementu w takiej obudowie.
Poradźcie coś?
A... musialem spakować ponieważ nie mam pod ręka programu do zamiany bmp do jpg.
Potrzebuje pomocy.
Poszukuję elementu z bibloteki w obudowie QFN20 (jak w załaczniku).
Musze zrobic sobie przejściówkę z QFN20 na DIP, ale, ani w Eagle, ani w Protel99SE nie mogę odnaleźć dowolnego elementu w takiej obudowie.
Poradźcie coś?
A... musialem spakować ponieważ nie mam pod ręka programu do zamiany bmp do jpg.
- Załączniki
-
- QFN20.zip
- (5.57 KiB) Pobrany 624 razy
-
keruseykaryu
Tan układ to Si4735.
Byłbym wdzięczny za pomoc. Ja przeszukałem zawartość obudów Eagle'a i nie znalazłem takiej, która ma na rogach pady.
Link do krótkiej noty:
http://www.electrosnab.ru/silabs/pdf/Si ... _short.pdf
Byłbym wdzięczny za pomoc. Ja przeszukałem zawartość obudów Eagle'a i nie znalazłem takiej, która ma na rogach pady.
Link do krótkiej noty:
http://www.electrosnab.ru/silabs/pdf/Si ... _short.pdf
Kolego,
Podałeś wersję short dokumentacji do tego układu, po wpisaniu w google "si4734" drugi link od razu wskazuje wersję pełną owej dokumentacji, w której na stronie 36 jest tzw. PCB pattern, co w przełożeniu oznacza sugerowane przez producenta rozmiar (wymiary, rozstaw padów etc.) obudowy. Czyli mamy gotowy wzór jak ma wyglądać nasza obudowa. Potrzebna jest chwila chęci i odszukania w google kursów eagle albo znaleźć takowy w EP (zresztą bardzo dobry). Zaowocuje to nie tylko poszerzeniem wiadomości ale także w przyszłości w dosłownie w parę minut stworzysz sobie dowolny element jaki potrzebujesz.
Podałeś wersję short dokumentacji do tego układu, po wpisaniu w google "si4734" drugi link od razu wskazuje wersję pełną owej dokumentacji, w której na stronie 36 jest tzw. PCB pattern, co w przełożeniu oznacza sugerowane przez producenta rozmiar (wymiary, rozstaw padów etc.) obudowy. Czyli mamy gotowy wzór jak ma wyglądać nasza obudowa. Potrzebna jest chwila chęci i odszukania w google kursów eagle albo znaleźć takowy w EP (zresztą bardzo dobry). Zaowocuje to nie tylko poszerzeniem wiadomości ale także w przyszłości w dosłownie w parę minut stworzysz sobie dowolny element jaki potrzebujesz.
Słuchaj, aż tak nie znam Eagla, aby tworzyć własne bibloteki.
Masz rację, że stworzenie takiej od podstaw to dobra lekcja, ale skoro ja dość rzadko takie rzeczy (bibloteki) robie, więc o tyle nie ma to sensu, że i tak zapomnę.
Z drugiej strony, skoro jest coś takiego, to po co robić jak można skorzystać.
Mam przy okazji pytanie, tak z drugiej strony.
Dlaczego jak poprosiłem o pomoc to jedyną pomocą od Was jest - sam sobie poradź - a jak inni na forum proszą o tak proste rzeczy czasami to bez problemu się im pomaga.
Mam wrażenie, że to trochę nie fair.
Masz rację, że stworzenie takiej od podstaw to dobra lekcja, ale skoro ja dość rzadko takie rzeczy (bibloteki) robie, więc o tyle nie ma to sensu, że i tak zapomnę.
Z drugiej strony, skoro jest coś takiego, to po co robić jak można skorzystać.
Mam przy okazji pytanie, tak z drugiej strony.
Dlaczego jak poprosiłem o pomoc to jedyną pomocą od Was jest - sam sobie poradź - a jak inni na forum proszą o tak proste rzeczy czasami to bez problemu się im pomaga.
Mam wrażenie, że to trochę nie fair.
-
keruseykaryu
Sugestia o narysowaniu własnoręcznie takiego elementu, jak się ma już wzorcowy rysunek, to też jest forma pomocy i to nawet większa niźli ktoś by Ci to dał i powiedział "A masz!". Bo tak możesz się nauczyć tylko brać i nic innego robić nie będziesz potrafił. Czego się Jaś nie nauczy to Jan umiał nie będzie. Smutne, ale prawdziwe.
Sprawa wygląda następująco: jak stwierdził kolega powyżej istnieją różne typy obudowy QFN i tak abyś miał dobrą obudową ktoś albo Ty sam musisz to sprawdzić (wymiary padów, rozstaw). Niestety nie ma czegoś takiego jak jeden standard obudów. Osobiście popełniłem przez to parę błędów, a mianowicie okazuje się, iż u jednego producenta SOT-23 jest inny niż u drugiego. I co na to poradzić ? No właśnie to co pisałem wyżej sprawdzić lub stworzyć samodzielnie. Co do biblioteki eagle jest to naprawdę proste, wystarczy ustawić sobie grida (siatkę) i porozmieszczać pady. Jak będziesz miał pytania co do tego to Ci pomogę.