uszkodzony aparat cyfrowy

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
budiet
-

uszkodzony aparat cyfrowy

Post autor: budiet » 23 kwie 2010, 17:48

Witam
mam możliwość nabyć aparat cyfrowy Kodak z matrycą 5Mpx. Wiem że napewno wyświetlacz LCD przy nim nie działa. Moje pytanie brzmi czy można w jakiś inny sposób wykożystać matrycę z takiego aparatu, może np jako kamerkę internetową??
Nie znam się na tym o wideo - foto nic nie wiem.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 23 kwie 2010, 21:23

Wszystko się da, ale to byłoby bardzo trudne a przede wszystkim na pewno nieopłacalne.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 25 kwie 2010, 7:40

zawsze możesz zrobić *********** z przetwornicy i kondensatora do lampy błyskowej :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 01 maja 2010, 0:18 przez haterkmp, łącznie zmieniany 1 raz.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 25 kwie 2010, 9:11

zawsze możesz zrobić paralizator z przetwornicy i kondensatora do lampy błyskowej
Ta! I zabić kogoś kto się nie przyzna, że ma rozrusznik serca. Się zastanów zanim coś napiszesz w tym stylu ponownie.
Już jeden nasz obywatel zginął tragicznie po użyciu paralizatora. Pamięta to kolega może z telewizji, która z tego zrobiła niezłą szopkę?

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 25 kwie 2010, 10:29

no to nie pokazujmy ludziom jak zrobic drabinę jacoba, generator marxa ani lamp plazmowych... jak ktoś jest głupi to to się zabije nawet baterią paluszkiem...
no stroboskopu się z tego nie zrobi bo za słaba lampa (żywotność) ale takim paralizatorem zdrowemu człowiekowi nic się nie stanie... za mało energii. a słyszał kolega o "awariach" rozruszników w pobliżu telefonów komórkowych? a pewnie nie słyszał a czepia się

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 25 kwie 2010, 14:56

Paralizator działa zupełnie inaczej niż walnięcie kogoś z naładowanego kondensatora. Tak działa raczej defibrylator, a jak powszechnie wiadomo (albo i nie tak powszechnie) łatwiej jest takim sprzętem serce zatrzymać niż uruchomić, więc taka zabawa może się skończyć kiepsko. Piszesz, że jak ktoś jest głupi to nawet baterią się zabija - tak, więc tym bardziej nie podsuwaj pomysłów z paralizatorem gościom których nie znasz. Jak ktoś zechce coś takiego zbudować to sobie znajdzie informacje, ale to co innego niż porada "zrób paralizator :mrgreen: " komuś kto pyta o uszkodzony aparat...

budiet
-

Post autor: budiet » 26 kwie 2010, 15:30

a co z wykorzystaniem optyki z takiego aparatu??
i innych części

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 28 kwie 2010, 4:46

jesteście delikatessy... to porada wg zasad delikatessów: wykorzystaj diodę autofokusa i bate... nie! bo możesz stracić wzrok od patrzenia na diodę... postaw resztki aparatu na półkę a za 50 lat oddaj do muzeum.

[ Dodano: 2010-04-28, 05:48 ]
skoro tak już rzucacie statystykami to ile osób zginęło od szokera-masażysty zamieszczonego jako projekt w jednym z numerów edw?

[ Dodano: 2010-04-28, 05:50 ]
keruseykayu nie pokazujmy noży bo zabijają ludzi?
z optyką też raczej nie podziałasz...

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 28 kwie 2010, 5:37

haterkmp, nie wymyślaj Mi tu na siłę absurdanych argumentów na poparcie Swojej wizji wykorzystania szczątek aparatu. 24V w rękach początkujących już jest potencjalnie niebezpieczne.
A tak przy okazji: rypła Cię kiedyś taka naładowana elka z aparatu? Mnie kilka razy. Jest różnica w ładunku w stosunku do elektronicznego masażysty.
Robienie zabawek by się pośmiać z reakcji porażonego? Dziecinada jak nic.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 28 kwie 2010, 15:31

tak rypła i nie tylko taka bateria... mam blizny od oparzeń a raz udało mi się przez nieuwagę trafić do szpitala. dwóch moich kolegów straciło życie - jeden przy marxie a drugi przy bisie-101 wiem że można stracić życie jeśli się nie myśli ale dla zdrowego człowieka takie porażenie będzie tylko nieprzyjemnym doznaniem...

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 28 kwie 2010, 17:29

haterkmp pisze:dla zdrowego człowieka
O! Właśnie. A czy zawsze trafi na zdrowego?
I skoro miałeś kolego takie traumatyczne przeżycia jeszcze masz ochotę sobie tak żartować?

Niech to może już moderator jakiś wywali w niebyt.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 28 kwie 2010, 21:06

gwoli ścisłości... takim impulsem nie da się zabić człowieka nawet cieżko by było gdyby faktycznie miał rozrusznik serca (a o takim szczególe w swoim gronie raczej się wie) bo rezystancja skóry jest stosunkowo duża. owszem, jeśli zamkniemy obwód przez klatkę piersiową to się coś może stać (z duzym prawdopodobieństwem) ale punktowo nie zajdzie daleko.
wracając do aparatu - mozna użyć podświetlenie wyświetlacza LCD a obiektyw do nauki o zjawiskach optycznych (soczewki skupiające, rozpraszające itd)

[ Dodano: 2010-04-28, 22:09 ]
możnaby jeszcze wykorzystać przetwornicę i kondensator do zrobienia coilguna (uwaga delikatessy też niebezpieczne urządzenie). ale z uwagi na dość małą zgromadzoną energię nie będzie to powalające działo ale na małe druciki wystarczy

ODPOWIEDZ