Ograniczenie głóśności

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
dexter-jfj

Ograniczenie głóśności

Post autor: dexter-jfj » 18 kwie 2010, 18:58

Witam

Mam taki problem zakupiłem ostatnio tuner radiowy i podpiłem go sobie do głośników Genius 5.1 mój problem polega na tym że głośniki po włączeniu ustawiają się w "dość głośniej" pozycji startowej a poniżej jej jest tylko jeden skok trochę cichszy i zupełne wyciszenie, jeżeli jeszcze przy komputerze udało mi się z tym poradzić (obniżenie głośności wyjścia) to w przypadku tunera nie mam możliwości zmniejszenia jego mocy wyjściowej. Moje pytanie brzmi co należy zrobić aby ją zmniejszyć? Wystarczą jakieś rezystory? Czy to trzeba jakoś bardziej kompleksowo zrobić ?

ArchitekT
-

Post autor: ArchitekT » 18 kwie 2010, 19:39

Zwyczajny dzielnik napięcia. Weź najpierw potencjometr 10k, włącz go odpowiednio w tor audio i zobacz, jaka głośność ci odpowiada. Następnie zmierz rezystancję potencjometru w danym położeniu i zrób dwa identyczne dzielniki z rezystorów o wartości podobnej do zmierzonej.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 18 kwie 2010, 19:40

Tłumik 2 rezystorowy we wtyczkach. O dzielnikach poczytasz w Wikipedii. Podział ustal sobie sam.

ODPOWIEDZ