Mógłby ktoś sprawdzić zgodność płytki ze schematem??

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Mógłby ktoś sprawdzić zgodność płytki ze schematem??

Post autor: lutownik » 10 kwie 2010, 14:45

Witam
Kiedyś sobie zakupiłem kit w AVT, Było to jeszcze wtedy gdy AVT miało obsługę wysyłek stojąca na wysokim poziomie :mrgreen: . Dokładnie to kit AVT2753 ( strach na szpaki). Jako że miałem wtedy małe doświadczenie w lutowaniu i nie najlepszy sprzęt sknociłem troszku płytkę, przez co układ nie działa :neutral: . Jako że idzie teraz sezon na czereśnie i wiśnie, chciałem zrobić nową płytkę i uruchomić ten układ. Płytkę zaprojektowałem w EAGLE 4.16. Maiłbym prośbę czy mógłby ktoś sprawdzić poprawność ścieżek na płytce z ich odpowiednikiem na schemacie?? Ja osobiście to sprawdzałem no ale mogłem zawsze jakiś błąd popełnić i go nie zauważyć :sad:

Poniżej schemat

Plik .brd na stronie http://chomikuj.pl/america/plytka ( jakoś nie potrafię go zamieścić w samym temacie tak jak zdjęcia)
Załączniki
strach na szpaki.JPG
strach na szpaki wzór.JPG

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 10 kwie 2010, 14:48

To nie ma w Eagle ERC/DRC? Może najprzód skorzystaj z takich dobrodziejstw programów do projektowania elektroniki.
Ta płytka z AVT to też w paru miejscach nie grzeszy prawidłowością ułożenia. PR3, D1, R1, ścieżka masy jakaś taka dziwna.

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 10 kwie 2010, 14:58

keruseykaryu pisze:To nie ma w Eagle ERC/DRC? Może najprzód skorzystaj z takich dobrodziejstw programów do projektowania elektroniki.
Ano ma, ma, ale jak wiadomo co dwie głowy no to nie jedna prawda??

A co nie takiego jest z PR3, D1, R1??

Ps. Ta dioda obok oprawki na bezpiecznik celowo dodana by uniknąć przykrości związanych z pomyłką przy podłączaniu zasilania.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 10 kwie 2010, 18:03

Ano ma, ma, ale jak wiadomo co dwie głowy no to nie jedna prawda??
Tak. Hmmm... Tylko podajesz samą płytkę, bez schematu. Podstawą do robienia czegokolwiek w tych programach jest schemat. Dlatego ERC i DRC tu się nie zdadzą.
lutownik pisze:A co nie takiego jest z PR3, D1, R1??
PR3 obrót o 180 stopni, a nie takie tam wywijasy później. D1/R1 postawić wzdłuż, też taka śmieszna ścieżka D1-D2 zniknie. Z masą to co to za "gwiazdka" pod U1, to nie audio.
Załączniki
lutownik2.jpg
A takie ładne ścieżeczki winny być w tym układzie. No ścisk większy.
lutownik.jpg
Co się rzuca na oczy.

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 10 kwie 2010, 21:53

Heh widać u kolegi doświadczenie w projektowaniu płytek :wink:

Ja na swoje usprawiedliwienie mogę jedynie dodać, że ta płytka jest moją drugą płytką zaprojektowaną komputerowo. :smile:

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 11 kwie 2010, 10:51

lutownik pisze:Ja na swoje usprawiedliwienie mogę jedynie dodać, że ta płytka jest moją drugą płytką zaprojektowaną komputerowo.
Gwoli ścisłości: przerysowaną nie zaprojektowaną.

A tu pliczek - nowy, bo tamten został uszkodzony - brak było napisów.
Załączniki
untitled.zip
(6.78 KiB) Pobrany 454 razy

ODPOWIEDZ