Witam mam problem. Otóż, dostałem jakiś czas temu drukarke, niestety pewnie była ona nieużywana jakiś czas. W środku były kartridże z tuszem, jednak po załączeniu drukowania wylatuje biała kartka. Słychać i widać, jak drukarka drukuje ale nic. Przeczysciłem głowice w gorącej wodzie, po załączeniu, drukowaniu i ponownym wyjęciu głowicy widać, że tusz był wystrzeliwany. Niestety na kartce wciąż nic.
Drugim problemem jest komunikat z pełnym pojemnikiem zeschniętego tuszu. Próbowałem kombinacji jak pisało na forum, ale nie daje rezultatu. Gdzie jest ten pojemnik, aby móc fizycznie go wyczyścić?
A przede wszystkim: co zrobić, żeby drukarka drukowała? Możliwe jest, że ustawiona jest jakoś zła grubość papieru i ten nie dolega do głowicy podczas drukowania? A może problem tkwi gdzie indziej?
Tusze wykrywa jako pełne, czarny napewno jest pełny bo kupiłem nowy
Canon IP200 nie drukuje
-
Merki_1988
- Użytkownik
Drukarki Canon są tak skonstruowane, że mają osobno głowice i osobno kartridże z atramentem. Jeśli nie uda się udrożnić zaschniętych głowic to w zasadzie drukarka jest do wyrzucenia. Nowe głowice często dorównują ceną cenie nowej drukarki. Podobno gorąca woda nie jest najlepsza do czyszczenia głowic, bo czasami powoduje jeszcze bardziej utwardzenie zaschniętego tuszu. Są specjalne środki do przemywania głowic, ewentualnie trzeba się rozglądnąć za myjką ultradźwiękową, (pożyczyć bo kupno na jeden raz może być także nieopłacalne).
Pojemnik na zużyty (zaschnięty) atrament to najczęściej jest wkładka z materiału filcopodobnego wewnątrz drukarki. Po otwarciu obudowy raczej łatwo ten pojemnik zauważyć. Niestety często ten pojemnik jest OK, tylko drukarka w swoim oprogramowaniu (firmware) ma wbudowany licznik wydrukowanych stron, np. 5000 stron. Po osiągnięciu tego stanu drukarka sugeruje wymianę pojemnika na zużyty atrament. Niestety konieczne jest też oprócz wymiany pojemnika na zużyty atrament również zresetowanie licznika drukarki. Sposoby resetowania są różne dla rożnych drukarek. Czasami są to odpowiednie programy. Tyle, że nie zawsze sposoby te działają w stuprocentowo. To wszystko oczywiście w trosce o użytkownika drukarki i jego kieszeń. Czytaj kieszeń serwisu danej firmy, która za wymianę tego pojemnika i zresetowanie licznika najczęściej sporo sobie liczy. Często opłacalne może być kupno kolejnej drukarki, niż serwisowanie zablokowanej.
Tak więc problem w Twoim przypadku tkwi w zaschniętych głowicach drukarki oraz liczniku wydrukowanych stron, a nie grubości papieru, czy nawet pełny pojemnik zaschniętego tuszu, itp.
Pojemnik na zużyty (zaschnięty) atrament to najczęściej jest wkładka z materiału filcopodobnego wewnątrz drukarki. Po otwarciu obudowy raczej łatwo ten pojemnik zauważyć. Niestety często ten pojemnik jest OK, tylko drukarka w swoim oprogramowaniu (firmware) ma wbudowany licznik wydrukowanych stron, np. 5000 stron. Po osiągnięciu tego stanu drukarka sugeruje wymianę pojemnika na zużyty atrament. Niestety konieczne jest też oprócz wymiany pojemnika na zużyty atrament również zresetowanie licznika drukarki. Sposoby resetowania są różne dla rożnych drukarek. Czasami są to odpowiednie programy. Tyle, że nie zawsze sposoby te działają w stuprocentowo. To wszystko oczywiście w trosce o użytkownika drukarki i jego kieszeń. Czytaj kieszeń serwisu danej firmy, która za wymianę tego pojemnika i zresetowanie licznika najczęściej sporo sobie liczy. Często opłacalne może być kupno kolejnej drukarki, niż serwisowanie zablokowanej.
Tak więc problem w Twoim przypadku tkwi w zaschniętych głowicach drukarki oraz liczniku wydrukowanych stron, a nie grubości papieru, czy nawet pełny pojemnik zaschniętego tuszu, itp.
-
Merki_1988
- Użytkownik
Aha czyli ten filc to ten pojemnik ;p zostal wyczyszczony wiec pozostaje tylko reset programowy 
Co do głowicy: pisałem, że wrzuciłem do wody, po wyciągnięciu była ona idealnie czyta od spodu (tam skąd wylatuje atrament). A po włożeniu do drukarki, próbie wydrukowania i wyciągnięciu kontrolnym głowicy widać, że jest ona brudna od atramentu (wnioskuje więc ze był on wypluwany na zewnątrz głowicy) tyle, że jakimś cudem nie odbił sie na papierze. I nie wiem co z tym fantem zrobic...
Co do głowicy: pisałem, że wrzuciłem do wody, po wyciągnięciu była ona idealnie czyta od spodu (tam skąd wylatuje atrament). A po włożeniu do drukarki, próbie wydrukowania i wyciągnięciu kontrolnym głowicy widać, że jest ona brudna od atramentu (wnioskuje więc ze był on wypluwany na zewnątrz głowicy) tyle, że jakimś cudem nie odbił sie na papierze. I nie wiem co z tym fantem zrobic...
O resetowaniu tej drukarki poszukaj w Google pod hasłem "canon ip 2000 resetowanie". Oto jeden ze znalezionych sposobów:
Po moich doświadczeniach z drukarką atramentową HP DJ 1460 doszedłem do wniosku, że sterownik drukarki lub firmware może mieć wbudowane procedury symulujące nie poprawne drukowanie w przypadku wykrycia nie oryginalnych atramentów lub próby dolania atramentów. Może i w twoim przypadku atrament z dysz jest wystrzeliwany z mniejszą siłą i zostaje na czole głowicy drukującej, nie docierając do papieru. U mnie w przypadku wspomnianej drukarki HP po dolaniu atramentu na wydruku składającym się z czterech identycznych rysunków na kartce A4 wszystkie cztery rysunki miały identyczne defekty wydruku w tych samych miejscach. Przypadek czy celowe działanie HP? Nie wiem bo drukarka poszła w odstawkę i wszystkim odradzam kupno drukarek tej firmy.
Tylko takie sposoby mogą działać na krótki okres czasu, np. do wydrukowania kolejnych kilkuset stron, lub nawet tylko do czasu wyłączenia drukarki. Jedni piszą, że sposób ten działa inni, że nie. Być może zależy to od firmware drukarki.1. wyłącz drukarkę
2. wduś i trzymaj przycisk resume (2 od góry)
3. wduś i trzymaj przycisk power
4. trzymając nadal power puść resume
5. wcisnij resume 2 razy i puść przycisk power
6. zielona lampka zacznie mrugać jak przestanie zacznie się palić
8. gdy żacznie palić się cały czas wciśnij resume 4 razy
9. wduś power - drukarka powinna sie wyłaczyć, jeżeli nie to wduś jeszcze raz, aż się wyłączy
10. można używać już drukarki normalnie.
Po moich doświadczeniach z drukarką atramentową HP DJ 1460 doszedłem do wniosku, że sterownik drukarki lub firmware może mieć wbudowane procedury symulujące nie poprawne drukowanie w przypadku wykrycia nie oryginalnych atramentów lub próby dolania atramentów. Może i w twoim przypadku atrament z dysz jest wystrzeliwany z mniejszą siłą i zostaje na czole głowicy drukującej, nie docierając do papieru. U mnie w przypadku wspomnianej drukarki HP po dolaniu atramentu na wydruku składającym się z czterech identycznych rysunków na kartce A4 wszystkie cztery rysunki miały identyczne defekty wydruku w tych samych miejscach. Przypadek czy celowe działanie HP? Nie wiem bo drukarka poszła w odstawkę i wszystkim odradzam kupno drukarek tej firmy.