Transformator
Czyli z tego wygląda że nic nie trzeba zmienić tylko podłączyć uzwojenia, dla pewności sprawdzić prowadzenie ścieżek i ewentualnie rozrysować schemat obecnego połączenia. Jedynie co może okazać się konieczne to dodanie radiatorów do stabilizatorów i ewentualnie zamienienie kondensatorów na większe napięcie znamionowe [z trafa jest 18V zamiast 9V] .
Więc tak: tej wagi używamy w pracy. Któregoś dnia się zepsuła. Okazało się, że spaliło się uzwojenie pierwotne tego trafa. Sprawdziłem to. Nasz szef zawiózł go do przewinięcia. Przewinęli go, ale moim zdaniem źle. Poprostu za duże napięcia jak na wagę. Ostatnie napięcie to prawie 40V. Prawdopodobnie źle odczytali z transformatora (kartki). Ale to jest moje zdanie. Wiem tyle, że na transformatorze jest napisane TS-6/1 i te 3 napięcia. Dlatego się tym sugeruję, że tak właśnie powinno być.
Być może to jest TS-6/17 jak mówisz. Nie jestem pewien, ale mam te wszystkie 4 napięcia podłączyć, czy tylko to 18,7V? Odezwę się jak rozrysuję schemat tej płytki.
[ Dodano: 2010-04-11, 15:20 ]
Narysowałem schemat płytki. Myślę, że się nie pomyliłem.
Być może to jest TS-6/17 jak mówisz. Nie jestem pewien, ale mam te wszystkie 4 napięcia podłączyć, czy tylko to 18,7V? Odezwę się jak rozrysuję schemat tej płytki.
[ Dodano: 2010-04-11, 15:20 ]
Narysowałem schemat płytki. Myślę, że się nie pomyliłem.