jak rozładować baterie ?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Zap
-

jak rozładować baterie ?

Post autor: Zap » 19 mar 2005, 20:13

Witam.

Może ktoś z grupowiczów ma jakiś praktyczny pomysł jak szybko i sprawnie rozładować baterie/akumulator do telefonu kom? Czy ktoś wie jak to zrobić przez zwarcie ? ... może przez rezystor ? żarówke ? ... Może ktoś z grupowiczów się już tym zajmował i chce się podzielić pomysłami ? Mam możliwość testowania różnych pomysłów i efektami pracy mogę się dzielić na forum.

P.S. Sztuka polega na tym żeby to zrobić w jak najszybszym czasie !

Pozdrawiam.

pajaczek
-

Re: jak rozładować baterie ?

Post autor: pajaczek » 19 mar 2005, 22:04

Zap pisze:rozładować baterie/akumulator do telefonu kom? Czy ktoś wie jak to zrobić przez zwarcie ? ... może przez rezystor ?
(...)
P.S. Sztuka polega na tym żeby to zrobić w jak najszybszym czasie !

Pozdrawiam.

:D :D :D Zwarcie... tak... zdecydowanie zwarcie... :D :D :D

Napewno najszybsza metoda (gorzej z zywotnoscia baterii).

Gość

Re: jak rozładować baterie ?

Post autor: Gość » 21 mar 2005, 7:50

:D :D :D Zwarcie... tak... zdecydowanie zwarcie... :D :D :D

zywotnosc mnie nie interesuje, chodzi tylko zeby nie miala uszkodzen zewnetrzyn czyli zeby nie byla np. spalona.

Zatem jak szanowny grupowicz proponuje zrobic to zwarcie ? przez jakis rezystor ? ... bo ja za bardzo sie na tym wlasnie nie znam, mozliwe ze da sie dobrac odpowiedni rezystor zeby szybko rozladowac a nie spalic baterii.

Pozdrawiam

Zap.

pawmich
-

Post autor: pawmich » 21 mar 2005, 18:23

nie no, zwarcie to jest zwarcie, nie zaden rezystor :P :twisted: :D

moze napisz co chcesz przez to doswiadczenie osiagnac, bo temat jakos na "robienie sobie jaj" wyglada....

gajerz
-

Post autor: gajerz » 22 mar 2005, 9:42

zalezy jaka to bateria i po co chcesz ja rozladowac, niektore akumulatory nie lubia obnizenia napiecia ponizej pewnego poziomu

pajaczek
-

Post autor: pajaczek » 22 mar 2005, 12:43

Zwarcie... :twisted: zwarcie... :twisted: zwarcie... :twisted:

Rozladowanie zajmie Ci sekundy, akumulator bedzie raczej nie do uzytku, a i zrobic to mozna tak by sie obudowa nie stopila (zabardzo) oraz nie bylo opalonych stykow :wink:

ODPOWIEDZ