moc przyłączeniowa
moc przyłączeniowa
Składamy wniosek o podanie warunków przyłącza. Mamy podać moc przyłączeniową. Budynek jest spory, ma 6 pięter +piwnica. Miesięcznie pobiera od 20 do 28MWh (zależnie od sezonu). Jak to przeliczyć na ilość kW jakie mam podać we wniosku? Dostaliśmy wniosek w którym jest podane żę maksymalna moc dla naszej grupy (tego rodzaju budynku) to 40kW. moze ttroche nietypowe pytanie, ale czy orientuje się ktoś jaka moc przylączeniowa bedzie odpowiednia? budynek 6 pieter, prawie 5tys. m2
Witam
Nie wiem jak to będzie wyglądać praktyczni [ i jak jest prawnie] ale można prosto policzyć
20 -28MWh /miesiąc = 667-934kWh na 1 dzień - zakładając miesiąc = 30 dni
1kWh = 1kW x 1h
z tego można policzyć ciągle równomierne obciążenie które wynosi
667-934kWh /24h =28-39kW na godzinę.
Wiadomo że nie będzie wszytko podłączone na 1 fazie, więc dzielimy uzyskane godzinne kilowaty przez 3 fazy i wychodzi 10-13kW na jedna fazę.
Czyli wychodzi że OK i będzie w normie jeśli moje rozumowanie jest poprawne.
Ps: wyniki zaokrąglane w górę, tak że rzeczywiste wartości mogą być mniejsze.
Nie wiem jak to będzie wyglądać praktyczni [ i jak jest prawnie] ale można prosto policzyć
20 -28MWh /miesiąc = 667-934kWh na 1 dzień - zakładając miesiąc = 30 dni
1kWh = 1kW x 1h
z tego można policzyć ciągle równomierne obciążenie które wynosi
667-934kWh /24h =28-39kW na godzinę.
Wiadomo że nie będzie wszytko podłączone na 1 fazie, więc dzielimy uzyskane godzinne kilowaty przez 3 fazy i wychodzi 10-13kW na jedna fazę.
Czyli wychodzi że OK i będzie w normie jeśli moje rozumowanie jest poprawne.
Ps: wyniki zaokrąglane w górę, tak że rzeczywiste wartości mogą być mniejsze.
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Koledzy, mocy przyłączeniowej nie liczy się w ten sposób.
Przede wszystkim w żadnym budynku nie występuje zjawisko pracy wszystkich zainstalowanych urządzeń przez 24/7/365.
W uproszczeniu można moc przyłączeniową obliczyć sumując moc wszystkich odbiorników i mnożąc to przez tak zwany współczynnik jednoczesności.
Zresztą proszę poczytać:
http://www.operator.enea.pl/index.php?page_id=332
A zwłaszcza:
Jak widać Układ bezpośredni ma maksymalną moc 40KW. Powyżej stosuje się układ pół pośredni realizowany na przekładnikach prądowych co zwiększa koszt układu pomiarowego, więc każdy "stara się" nie przekraczać tych 40KW.
Napisz jakie jest przeznaczeniu budynku wtedy więcej mogę pomóc. Też mieszkam i pracuję w tym zawodzie w Warszawie więc coś może się wymyśli
Przede wszystkim w żadnym budynku nie występuje zjawisko pracy wszystkich zainstalowanych urządzeń przez 24/7/365.
W uproszczeniu można moc przyłączeniową obliczyć sumując moc wszystkich odbiorników i mnożąc to przez tak zwany współczynnik jednoczesności.
Zresztą proszę poczytać:
http://www.operator.enea.pl/index.php?page_id=332
A zwłaszcza:
Kod: Zaznacz cały
Moc przyłączeniowa - największa moc czynna wyrażona w kW (kilowatach) pobierana lub oddawana do sieci. [b]Wynika ona z możliwości jednoczesnego włączenia do sieci dysponowanych przez klienta w danym czasie, odbiorników elektrycznych.[/b] Moc ta deklarowana jest przez klienta, na podstawie analizy użytkowania odbiorników elektrycznych. Dla mocy przyłączeniowej dobierane jest odpowiednie zabezpieczenie przedlicznikowe. Ze względu na typoszereg zabezpieczeń wartość mocy przyłączeniowej należy wybrać z tabeli umieszczonej na wniosku o wydanie warunków przyłączenia.Napisz jakie jest przeznaczeniu budynku wtedy więcej mogę pomóc. Też mieszkam i pracuję w tym zawodzie w Warszawie więc coś może się wymyśli
- Misiek84LG
- Użytkownik
- Kontakt:
Witam
Mam pytanie, być może z innej beczki ale na pewno ktoś będzie wiedział: jaki zastosować kabel miedzy zabezpieczeniem głównym (pionem) a skrzynką z bezpiecznikami? Pion będzie znajdował się na zewnątrz domu a skrzynka z bezpiecznikami w garażu odległość około 10m. Dla zabezpieczenia 25A wystarczy 4mm² czy lepiej z większym zapasem? A jaki kabel dla 35A?
Mam pytanie, być może z innej beczki ale na pewno ktoś będzie wiedział: jaki zastosować kabel miedzy zabezpieczeniem głównym (pionem) a skrzynką z bezpiecznikami? Pion będzie znajdował się na zewnątrz domu a skrzynka z bezpiecznikami w garażu odległość około 10m. Dla zabezpieczenia 25A wystarczy 4mm² czy lepiej z większym zapasem? A jaki kabel dla 35A?
moc przyłączeniowa
Witam forumowiczów.
Mam pytanie kolega otwiera małą stolarnię.
Jaką moc przyłączeniowa musi zamówić?
Jeśli średni pobór sprzętu wynosi 5OA przez 8h
Mam pytanie kolega otwiera małą stolarnię.
Jaką moc przyłączeniowa musi zamówić?
Jeśli średni pobór sprzętu wynosi 5OA przez 8h
- Misiek84LG
- Użytkownik
- Kontakt:
Dzięki Joon za odpowiedz. Chciałbym wyjaśnić jeszcze jedna sprawę: do domu mają byc doprowadzone trzy fazy a ma być tylko jeden punkt siłowy w garażu(gniazdo) w domu ma już nie być siły. I teraz pytanie czy do zasilania domu mogę użyć tylko jednej fazy zastosować dwie jednofazowe różnicówki jedna na piętro druga na parter (tak dla wygody); czy muszę w miarę równomiernie obciążyć wszystkie fazy i stosować dosyć drogie różnicówki siłowe???
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Ja w takich przypadkach robię tak: jedna różnicówka siłowa na gniazdo silowe plus 3 jednofazowe na pozostałe odbiory. A jeśli to nie ja płacę to oświetlenie posiada własną różnicówkę. No i lepiej jest rozłożyć odbiory na 3 fazy - to eliminuje nam zadziałanie zabezpieczenia przedlicznikowego przy zbyt mocnym obciążeniu na jednej fazie.
Jaki masz rodzaj sieci? Jeśli mieszkasz gdzieś na wsi to uważaj gdyż spotkałem się w okolicach Wołomina z sieciami TT a tam troszkę problemów jest za zabezpieczeniami różnicowo-prądowymi oraz ochroną przeciwprzepięciową.
Jaki masz rodzaj sieci? Jeśli mieszkasz gdzieś na wsi to uważaj gdyż spotkałem się w okolicach Wołomina z sieciami TT a tam troszkę problemów jest za zabezpieczeniami różnicowo-prądowymi oraz ochroną przeciwprzepięciową.
- Misiek84LG
- Użytkownik
- Kontakt:
Instalacja będzie TN-S, cztery róznicówki to będzie trochę drogo, jeżeli te gniazdo siłowe w garażu ma być używane sporadycznie to nie wystarczyłoby tylko zabezpieczenie bezpiecznikiem?
[ Dodano: 2010-04-11, 21:42 ]
Lub wykonać rozdzielnice w ten sposób, to chyba byłby najbardziej ekonomiczne wyjście?????
[ Dodano: 2010-04-11, 21:46 ]
rozdzielnica
[ Dodano: 2010-04-11, 21:52 ]
Nie chce mi załadować foto więc podaję link: http://img215.imageshack.us/img215/646/rozdzielnica.jpg
[ Dodano: 2010-04-11, 21:42 ]
Lub wykonać rozdzielnice w ten sposób, to chyba byłby najbardziej ekonomiczne wyjście?????
[ Dodano: 2010-04-11, 21:46 ]
rozdzielnica
[ Dodano: 2010-04-11, 21:52 ]
Nie chce mi załadować foto więc podaję link: http://img215.imageshack.us/img215/646/rozdzielnica.jpg