nadajnik i odbiornik radiowy (za grosze)
nadajnik i odbiornik radiowy (za grosze)
przejrzałem forum i jest parę tematów które pasowały by do mojej potrzeby, ale wszystko za drogo.
potrzebuję radiowy nadajnik i odbiornik jednokanałowy, najprostszy i za jak najmniejsze pieniądze. odległość max jakieś 50m w pomieszczeniu zamkniętym. widziałem w którymś temacie gotowe moduły, ale o ile nadajnik nie był drogi to odbiornik już tak.
nadajnik i odbiornik ma dawać chwilowy sygnał, a całość współpracować będzie z wejściem procesora (prawdopodobnie atmega8).
całość a szczególnie nadajnik musi być małe. nadajnik będzie przy aparaturze zdalnego sterowania, a odbiornik w modelu.
potrzebuję radiowy nadajnik i odbiornik jednokanałowy, najprostszy i za jak najmniejsze pieniądze. odległość max jakieś 50m w pomieszczeniu zamkniętym. widziałem w którymś temacie gotowe moduły, ale o ile nadajnik nie był drogi to odbiornik już tak.
nadajnik i odbiornik ma dawać chwilowy sygnał, a całość współpracować będzie z wejściem procesora (prawdopodobnie atmega8).
całość a szczególnie nadajnik musi być małe. nadajnik będzie przy aparaturze zdalnego sterowania, a odbiornik w modelu.
Witam
w TME oferują takie nadajniki/odbiorniki
ale po części jest to przerost formy nad treścią - patrząc na to ze ma być wysyłany 1 sygnał - no i cena 50pln, to to na pewno nie jest najtańsza opcja. Na plus przemawia że układy są zestrojone i tylko tyle . Tańsza opcja to budowa nadajnika na tranzystorze, co wcale nie jest proste i parametry wcale nie muszą być takie zadowalające.
w TME oferują takie nadajniki/odbiorniki
Kod: Zaznacz cały
HM-R868S Miniaturowy odbiornik RF -98dBm 868MHz
HM-T868S Miniaturowy nadajnik RF 4dBm 868MHz Taki typowy układ typu 1 sygnał jedno kierunkowo to najprościej zrobić generator LC na tranzystorze lub wzmacniaczu , najlepiej stabilizowany kwarcem. Odbiornik to też obwód LC + wzmacniacz. Wada tego układu to dryft termiczny, czyli zmiana częstotliwości [ punktu pracy" przy zmianie temperatury. kompensacje realizuje się na warikapie , lub zwykłej diodzie germanowej. Szczegółów nie podam bo jest to wiedza typowo książkowa i nie mam doświadczenia w takich nadajnikach/odbiornikach.
A nie lepiej zmienc aparautre na taką z większą ilością kanałów.
Napewno znajdziesz dla nich jakies zastosowanie
Piotrek mam pomysł a może pokusisz się na zrobienie nowej aparatutu ???
np dwukierunkowej.
Ja CI dostarcze modemy na rs232 mocy jakiej sobie wymażysz z max prędkością transmisji 38400bps, a soft napiszemy razem ja mam obcykane wysyłanie danych a ty dołożysz pomiary bateri itp. plus co tam jeszcze dryfciarze potrezbują.
Piotrek mam pomysł a może pokusisz się na zrobienie nowej aparatutu ???
np dwukierunkowej.
Ja CI dostarcze modemy na rs232 mocy jakiej sobie wymażysz z max prędkością transmisji 38400bps, a soft napiszemy razem ja mam obcykane wysyłanie danych a ty dołożysz pomiary bateri itp. plus co tam jeszcze dryfciarze potrezbują.
Ostatnio zmieniony 18 mar 2010, 19:28 przez Pikczu, łącznie zmieniany 1 raz.
a dasz mi Pawełku jakies 270 do 350 zeta na nową (czytaj używaną) aparaturę z większą ilością kanałów? myślisz że bym nie chciał?Pikczu pisze:A nie lepiej zmienc aparautre na taką z większą ilością kanałów.
co do edycji posta kolegi Pikczu, to jestem za, ale to musi byc koniecznie apka na 27MHz, 40MHz, 75MHz lub spectrum 2,4GHz. inne nie są dopuszczone do zawodów.
całość musi się zmieścić w typowej obudowie od aparatury. można coś znaleźć na allegro.