Minimalizacja prądu pobieranego przez uprocesor
Minimalizacja prądu pobieranego przez uprocesor
Chcę zminimalizować prąd pobierany przez mikroprocesor.
Co mogę zrobić? Pomijając Idle i powerdown, czy jak ustawie wszystkie porty w stan niski, to pobór prądu przez mikroprocesor zmniejszy się? Ewentualny prąd wpływający będzie pobierany przez elementy, ktore są podłączone do portów, ale nie przez uprocesor, tak?
Co mogę zrobić? Pomijając Idle i powerdown, czy jak ustawie wszystkie porty w stan niski, to pobór prądu przez mikroprocesor zmniejszy się? Ewentualny prąd wpływający będzie pobierany przez elementy, ktore są podłączone do portów, ale nie przez uprocesor, tak?
Przejrzyj dokumentację procesora. Większość procesorów z rodziny AtMega umożliwia programową zmianę częstotliwości taktowania (włączenie/wyłączenie/zmianę dzielnika głównego sygnału zegarowego).
Do tego jeszcze jak proponują inni, wyłącz zbędne peryferia.
Jeszcze taki drobny szczegół: na porty podawaj napięcia bliskie napięciu zasilania lub masy. Przy około połowie napięcia zasilania znacząco rośnie pobierany prąd.
Jeśli procesor przejdzie w tryb oszczędzania energii i wyłączy porty, to powinieneś dać zewnętrzne rezystory pull-up lub pull-down.
Do tego jeszcze jak proponują inni, wyłącz zbędne peryferia.
Jeszcze taki drobny szczegół: na porty podawaj napięcia bliskie napięciu zasilania lub masy. Przy około połowie napięcia zasilania znacząco rośnie pobierany prąd.
Jeśli procesor przejdzie w tryb oszczędzania energii i wyłączy porty, to powinieneś dać zewnętrzne rezystory pull-up lub pull-down.
A możesz podać konkretny procesor
Najwięcej można chyba zdziałać w tej dziedzinie na ATTINY, ale też nie każdej. Ogólnie taktuj CPU jak najmniejszym zegarem, już na 1MHz (ja robiłem z powodzeniem nawet na 128KHz) można spokojnie pisać programy nawet złożone.
Jednak w dużej mierze to sztuka programowania i wykorzystanie sprzętu jak np. WACHDOG, decyduje tu o końcowym sukcesie.
Jednak w dużej mierze to sztuka programowania i wykorzystanie sprzętu jak np. WACHDOG, decyduje tu o końcowym sukcesie.
Nie za bardzo jestem w stanie zmniejszyć częstotliwość taktowania, ponieważ, uklad pracuje standardowo z 4Mhz, a zmniejszyć pobór prądu chcę, gdy zabraknie zasilania głównego (zostanie pomocnicze CR2032). Chcę podtrzymać także mikroprocesor (oprócz RTC), aby możliwe było uruchomienie budzika, nawet gdy odcięty zostanie dopływ prądu z sieci do zegarka 
Hm.. tym bardziej nie rozumiem po co CPU jest taktowane 4MHz, skoro na pokładzie jest RTC. To jest twój projekt czy jaki niewydarzony kit Jabela
Jeżeli jest tam procesor rodziny 51' to mija się to właściwie z celem (podtrzymanie proca). Natomiast pytanie brzmi jaki RTC tam masz ? Właściwie czy RTC może zgłaszać przerwanie jak jest alarm. Ogólnie tak jak ty chcesz się nie robi. Nie ma prądu nie działa nic, a to głownie dla tego że jak na takiej bateryjce uruchomił by ci się alarm to by wzmacniacz z głośniczkiem ją wykończyły w parę minut. A i sam UP w stanie uśpienia rzadko kiedy schodzi poniżej 1mA.
-
keruseykaryu
Najwięcej kolego można podziałać z rodzinką MSP430. Sami się chwalą, że wystarczą dwa kartofle do zasilania. Ale do tego nie ma BASCOM-a i stąd taka malutka popularność. A EP tak się przecież stara...kayron pisze:Najwięcej można chyba zdziałać w tej dziedzinie na ATTINY, ale też nie każdej.
Dobra. Będzie przykład. MSP430 taktowany z kwarca zegarkowego 32kHz. Łatwo zrobić dokładny RTC na przerwaniach licznika. Uśpić można głęboko nawet do ułamka mikroapmera, w przerwach pomiędzy przerwaniami. Jak trzeba więcej mocy to przełączamy na wewnętrzny generator (z programu - dwie/trzy instrukcje!) i taktujemy nawet 16MHz. A po skończonej robocie znowu na 32kHz i lulu spać.
Albo i z niskoprądożernego PIC-a. Uśpiony pobiera coś 1 mikroamper. Ale Ja "PICów na wodę" nie lubię.
Ta.. teraz nas zastrzeliłeś. Szkoda tylko że PICów jak sam mówisz nie lubisz, a MSP430 z kartoflami ugotowałeś. Tyle to napisać umie każdy, nam chodzi o konkretne rady i rozwiązania, a nie przegląd rynku i artykułów z EP. Przecież co projekt nie będziesz się uczył nowego środowiska i architektury CPU. O zapleczu uruchomieniowym już nie wspominam.
-
atelszewski
- Użytkownik
Witam,
Polecam ten tekst. Przedstawia jak zbudować RTC z wykorzystaniem Timer-a wbudowanego w ATtiny/ATmega oraz kalkulację odnośnie pobieranego prądu.
Polecam ten tekst. Przedstawia jak zbudować RTC z wykorzystaniem Timer-a wbudowanego w ATtiny/ATmega oraz kalkulację odnośnie pobieranego prądu.
-
keruseykaryu
No to gdzie te "konkrety" od kolegi Kulpina? Czeski film, nikt nic nie wie. Idle, powerdown - coś mi tam dzwoni. AVR czy ki diabeł?kayron pisze:Tyle to napisać umie każdy, nam chodzi o konkretne rady i rozwiązania,
MSP430 to moja propozycja jak chce kolega Kulpina sobie zrobić zegarek i zasilać go z bateryjki od zegarka, ogórka kwaszonego, cytryny i innych owoców południowych... I walczyć o każdy mikroamper...
Co do zmian środowiska. Może czasem warto, a nie trzymać się tylko tego jedynego słusznego - "bo w EdW tylko BASCOM i AVRy znają". Będzie potrzeba zrobić na MSP430 - no problem. Będzie potrzeba zrobić na ST7 - no problem. Będzie potrzeba zrobić w Cortex M1 na bazie FPGA - no problem. Zrobi się. Rozwijamy się, nie stoimy w miejscu!
Nie jestem tubą EP jak sugerujesz.