Jak najlepiej podłączyć tą bateryjkę, ściślej chodzi o to, żeby RTC nie pobierał z niej prądu podczas normalnej pracy. Nawet najmniejszego, bo po dłuższym czasie pracy spowoduje to wyczerpanie baterii, a ja chciałbym, żeby bateria spokojnie pracowała 5 lat a nawet dłużej, gdy nie będzie zaników napięcia. Tak żeby było bezobsługowo
Najlepszy sposób na awaryjne podtrzymanie RTC w zegarku.
Najlepszy sposób na awaryjne podtrzymanie RTC w zegarku.
Chciałem zastosować baterię CR2032. Ma to to 220mAh pojemności powinno więc w zupełności wystarczyć dla zegarka sieciowego, który podtrzymania potrzebuje tylko, gdy zabraknie mu prądu. Pytanie jest takie.
Jak najlepiej podłączyć tą bateryjkę, ściślej chodzi o to, żeby RTC nie pobierał z niej prądu podczas normalnej pracy. Nawet najmniejszego, bo po dłuższym czasie pracy spowoduje to wyczerpanie baterii, a ja chciałbym, żeby bateria spokojnie pracowała 5 lat a nawet dłużej, gdy nie będzie zaników napięcia. Tak żeby było bezobsługowo
Kod: Zaznacz cały
Bateria------|>|----|----|<|------Vcc
|
RTCVcc> Vbaterii
Dioda blokuje zasilanie z baterii awaryjne podczas gdy obecne jest zasilanie główne.
Ostatnio zmieniony 12 mar 2010, 17:38 przez Kuna, łącznie zmieniany 1 raz.
Zawsze można wydać trochę kasy i wpakować →taki "pastylek" , ale nie wiem czy się opłaca wydawać taką kasę na dożywotnie podtrzymanie 
Ostatnio zmieniony 12 mar 2010, 23:32 przez timo66, łącznie zmieniany 2 razy.