NTSC

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
jarek54
-

NTSC

Post autor: jarek54 » 12 mar 2005, 17:02

Mam telewizor firmy Philips i podłączylem pod niego dvd.Część filmów odtwarza mi w kolorze a część czarno białe.Wydaje mi sie że telewizor nie jest przystosowany do odbioru systemu NTSC w którym nagrane są niektóre płyty.Czy moge przestroic w jakiś sposób ten telewizor czy nadaje on sie już tylko na wyrzucenie?

adi-niunio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adi-niunio » 15 mar 2005, 19:26

witaj

ja bym najpier stawiał na sam odtwarzacz dvd. POszukaj co pisze na ten temat jego instrukcja. i podaj tutaj.

jarek54
-

Post autor: jarek54 » 17 mar 2005, 13:24

Z odtwarzaczem jest wszystko ok sprawdzałem na innym tv.Słyszałem że nie da sie przestroic na NTSC

adi-niunio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adi-niunio » 17 mar 2005, 21:08

NO to niestety, serwisantem nie jestem, więc nie znam możliwości przestrojenia. W zasadzie nasz PAL czy nawet Pal+ jest udoskonaleniem systemu ntsc. Są jednak między nimi zasadnicze różnice. Jeżeli tv nie posiada wyboru sposobu dekodowania obrazu (kolorów) to ja ze swojej strony nic nie doradze. No ale myśłe że skoro sprawdzałeś dvd na innym tv i chodziło. Ale myśłe że to czy tv moze odbierać ntsc sprawdzałeś, bo to można wywnioskować z 1 posta.

Są też takie przełączniki, pal/ntsc które stosuje sie dla platform playstation, ale podłacza sie je pod wejście antenowe telewizora, tak więc traci sie na jakości obrazu, jaką ma zapewniać system dvd.

I jeszcze jedno pytanie...... Czy na tym drugim tv sprawdzałęś na tym samym filmie ???? i było wtedy ok ????

MOżna pobawić się również w ustatwieniach wideo odtwarzacza dvd. Wiele modeli posiada !!!!!!! wybór kodowania sygnału wizyjnego dla odpowiedniego systemu....

jarek54
-

Post autor: jarek54 » 20 mar 2005, 23:47

Próbowałem juz różnych możliwosci i nadal nic. Co do drugiego tv to sprawdzałem go na tym samym filmie.Myślałem że jest to kwestia przestrojenia tak jak to robiło się we wczesniejszych latach z systemu secam na pal. Będę musiał sprawić sobie nowy tv mimo wszystko dzięki za pomoc

adi-niunio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adi-niunio » 21 mar 2005, 15:36

napisze jeszcze raz.....

czy DVD nie ma możliwości wyboru systemu sugnału wyjsciowego ?? to można znaleźć w SETUP.

jak wspominałem istnieją zewnętrzne konwertery pal/ntsc i ntsc/pal,

mimo wszystko zastanowie sie jeszcze nad tym przypadkiem kiedyś.

ODPOWIEDZ