Oto mam cos takiego , musze ywkonac zasilacz z filtrem RC
przy
U(wej) = 230 V
F=50 Hz
U(wy) = 14V
I(wy max)= 400 mA
I teraz nie wiem jak dokladnie to zrobic , poradzcie ,
chodzi o schemat ideowy
Policzylem sobie ze Uzwojenie transf. pierwotne = 500 zwojow to Uzwojenie wtorne bedzie miec 32 co da mi przelozenie 15,6 i napiecie na uzwojeniu wtornym 14,10 V.
Ale jak podejsc do 400 mA ,
WIem ze potrzeby w schemacie jest transformator , mostek do prostowania , filtr w postaci kondensatora ale jakiego
Czy moglby mi to ktors w prosty sposob wulozyc ?
bardzo mi zalezy na tym a dla was to pewmie prysz
jak to zrobic ?
Szukam porady ad. zasialcza
I2=I1/n gdyby sprawnosc byla 100%...
ale to nie jest taka prosta sprawa na trzy zdania...
moc zalezy od ksztaltu i rozmiarow rdzenia, rodzaju i parametrow blachy rdzenia.moc z kolei "narzuca" gestosc pradu.wiec w zaleznosci od pradu trzeba dobrac srednice drutu...i tak dalej.najlepiej wez jakakolwiek ksiazke do elektrotechniki z biblioteki, zeby rozumiec o co chodzi(histereza, magnetyzacja rdzenia, straty cieplne, prady wirowe etc.)
pozdrawiam.
(podalbym ci link do niezlego artykulu a trafach, ale wojtek sie w koncu wkurzy za te moje linki z elektrody, a ksiazki to i tak nie zastapi)
ale to nie jest taka prosta sprawa na trzy zdania...
moc zalezy od ksztaltu i rozmiarow rdzenia, rodzaju i parametrow blachy rdzenia.moc z kolei "narzuca" gestosc pradu.wiec w zaleznosci od pradu trzeba dobrac srednice drutu...i tak dalej.najlepiej wez jakakolwiek ksiazke do elektrotechniki z biblioteki, zeby rozumiec o co chodzi(histereza, magnetyzacja rdzenia, straty cieplne, prady wirowe etc.)
pozdrawiam.
(podalbym ci link do niezlego artykulu a trafach, ale wojtek sie w koncu wkurzy za te moje linki z elektrody, a ksiazki to i tak nie zastapi)
Re: Szukam porady ad. zasialcza
Zobacz tu http://www.elektronika.priv.pl/zasilacze.html powinno Ci pomócpomocy pisze:(...)WIem ze potrzeby w schemacie jest transformator , mostek do prostowania , filtr w postaci kondensatora ale jakiego
Czy moglby mi to ktors w prosty sposob wulozyc ?
bardzo mi zalezy na tym a dla was to pewmie prysz
jak to zrobic ?
Ostatnio zmieniony 06 cze 2005, 6:28 przez Wojtek, łącznie zmieniany 1 raz.