Standardowy dzwięk budzika.
Standardowy dzwięk budzika.
Chciałem wpisać w programie kod generujący dźwięk dla budzika. Czy ma ktoś chociażby w przybliżeniu jakieś wiadomości na temat ile powinny wynosić przerwy między dźwiękami i długości dźwięków? Chodzi mi o ten dźwięk który jest praktycznie we wszystkich prostych budzikach taki sam 
Z dokumentacji układu MC 1211:
Sekundę dzielisz na 16 części.
Dźwięk 2048Hz występuje w 1, 3, 5 i 7 części.
Poeksperymentuj. Na pewno 1/2 sekundy to cisza.
Pozostały czas to 2 lub 4 piski trwające w sumie 1/4 sekundy, a częstotliwość to 32,768Khz podzielona przez liczbę całkowitą.
[ Dodano: 2010-03-11, 17:30 ]
Jak możesz, to rozbierz jakiś zegarek i zmierz częstotliwość, lub nagraj jako audio i przeanalizuj w jakimś edytorze audio.
Sekundę dzielisz na 16 części.
Dźwięk 2048Hz występuje w 1, 3, 5 i 7 części.
Kod: Zaznacz cały
X-X-X-X---------
XX--XX----------
X-X-----Pozostały czas to 2 lub 4 piski trwające w sumie 1/4 sekundy, a częstotliwość to 32,768Khz podzielona przez liczbę całkowitą.
[ Dodano: 2010-03-11, 17:30 ]
Jak możesz, to rozbierz jakiś zegarek i zmierz częstotliwość, lub nagraj jako audio i przeanalizuj w jakimś edytorze audio.
Bzyczki z wbudowanym generatorem można podzielić na typowe piezo, lub mniej typowe magnetyczne (magnes na membranie i nieruchoma cewka, wiem bo już kilka rozebrałem). Są małe, łatwe w sterowaniu i względnie głośne.
Jeśli szukasz czegoś nietypowego to lepsze będzie piezo z cewką lub transformatorem.
Piezo łączysz z całym uzwojeniem cewki, a na mały jej odczep podajesz napięcie sterujące.
Jeśli złapiesz rezonans (mechaniczny i LC) oraz odpowiednio wysterujesz cewkę częstotliwością rezonansową, to wypełnieniem możesz regulować głośność (patrz zegarki/budziki z cewką i piezo).
Duża głośność lepiej budzi, pod warunkiem że masz daleko do wyłącznika
Jeśli szukasz czegoś nietypowego to lepsze będzie piezo z cewką lub transformatorem.
Piezo łączysz z całym uzwojeniem cewki, a na mały jej odczep podajesz napięcie sterujące.
Jeśli złapiesz rezonans (mechaniczny i LC) oraz odpowiednio wysterujesz cewkę częstotliwością rezonansową, to wypełnieniem możesz regulować głośność (patrz zegarki/budziki z cewką i piezo).
Duża głośność lepiej budzi, pod warunkiem że masz daleko do wyłącznika