Zasilanie i sterowanie silnikiem

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Zasilanie i sterowanie silnikiem

Post autor: M@ciej » 07 mar 2010, 10:15

Witam.

Chciałbym sterować niedużym silnikiem LEWO-PRAWO i prędkością obrotową. W tym celu zaprojektowałem zasilacz i sterownik z mostkiem H (schematy w załącznikach). W związku z tym mam pytania:

Co do zasilacza:

Czy sterowanie transoptorem z procka (nie ujęty na schemacie) jest poprawne? Nie rozumiem co napisali w nocie katalogowej. Raz piszą, że napięcie przełączenia kostki LM2575 jest 0,2-0,3V, innym razem że trochę niższe od wyjściowego?

Co do mostka H:
Przeszukałem internet (głównie fora Elportalu i Elektrody) i znalazłem różne rozwiązania. Ja zastosowałem takie, jak na rysunku. Czy można w ten sposób sterować (z procka) silnikiem? Silnik nieduży, maksymalnie do 1A przy obciążeniu, dlatego tranzystory nie są też wyczynowe.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Załączniki
Ster_Impul.jpg
MostekH.jpg

zaba
Użytkownik

Post autor: zaba » 07 mar 2010, 16:22

Mostek powinien wytrzymać prąd 1A ale może kolega się zastanowić czy niektórych rezystorów nie zmienić na mocniejsze tak do 1W, ewentualnie zmienić inne elementy typu tranzystory na mocniejsze, reszta elementów powinna działać bez zarzutu, nie mam jednak możliwości sprawdzenie działania układu, ale na pierwszy rzut oka wszystko jak dla mnie wygląda dobrze.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 07 mar 2010, 20:46

Rezystory będą SMD, 0805 i 1206. Te ostatnie z konieczności, by nie robić zworek. Mieszczą pod sobą 2 ścieżki. Nie sądzę, by rezystory miały się grzać. Tranzystory mimo że SMD też wytrzymają. Te z kanałem N mają 3,5A prąd drenu, te z P 1.8A. Ja będę pracował poniżej 1A, ale taką ustawiłem granicę przy projektowaniu.

Nie wiem nadal, czy poprawnie będzie sterować załączaniem zasilacza. Tam nie będzie PWM,tylko czyste załącz/wyłącz.

ODPOWIEDZ