AVT-2250 brak komunikacji z komputerem
AVT-2250 brak komunikacji z komputerem
Po próbie przesłania programu wyświetla tylko Err. Kabel połączeniowy jest dobry, po zamianie przewodów RXD i TXD w ogóle nic się nie dzieje, zresztą sprawdzałem, krzyżują się. To samo miałem jak usiłowałem przesłać program z laptopa przez USB i emulator RS zrobiony na PL2303. zawsze wyświetla error. Wie ktoś może o co chodzi?
Port sprawdzony na innych urządzeniach, działa. Trasmisja ustawiona na 4800 bodów. Pozostaje albo MAX, albo już nie wiem co. W poniedziałek go kupię. Myślałem, że może ktoś już miał taki problem....... Dzięki. Nadal czekam na kogoś, kto się z tym spotkał. Tak sobie myślę, że jakby MAX był uszkodzony, to po transmisji danych nic by się nie wyświetlało, a pokazuje error. Czyli coś do procka dochodzi? Co?
Miałem kiedyś ten sam problem. W moim przypadku winny było kompilator z dyskietki. Coś się stało dyskietce, a PASM wyliczał mi złe LRC i dlatego miałem Err po każdej próbie załadowania programu do komputerka. Pomogło podmienienie samego PASM-a na plik z płyty CD (to było z CD-EdW D jak dobrze pamiętam).
- thereminator
- -
Użyłem userport z efektem żadnym. Poza tym wydaje mi się, że cos jest do mikrokontrolera wysyłane, bo pokazuje error. Jak były zamienione przewody RXD i TXD, to nie było zadnego komunikatu (logiczne), stąd wnioskuję, że cos dochodzi jednak do mikrokontrolera. A to by oznaczało, że dostęp do portu COM mam..... Czy dobrze rozumuję?
To nie jest do końca tak, jak piszecie, bo konsola tekstowa pod Win 2000/XP nie ma zablokowanego dostępu do portów. Tutaj wymiana danych jest robiona za pomocą funkcji zawartych w Win32API, gdzie dane są transferowane pomiędzy oprogramowaniem a sprzętem przez zmienne plikowe systemu operacyjnego. Oprócz AVT2250 używam emulatora EPROM AVT270, gdzie dane są ładowane podobnie przez polecenie COPY. Zarówno jedno jak i drugie urządzenie działa poprawnie bez odblokowywania portów nawet z kartą PCMCIA w laptopie, gdzie adresy sprzętowe są zupełnie inne.
W systemach bazujących na platformie NT jest zablokowany dostęp do fizycznych adresów w przestrzeni I/O komputera. Z tego powodu bez odblokowania sobie dostępu do nich nie można sobie zrobić np. sterowania przez LPT. Konsola nie wykorzystuje odwołań bezpośrednich.
W systemach bazujących na platformie NT jest zablokowany dostęp do fizycznych adresów w przestrzeni I/O komputera. Z tego powodu bez odblokowania sobie dostępu do nich nie można sobie zrobić np. sterowania przez LPT. Konsola nie wykorzystuje odwołań bezpośrednich.
Upewnij się czy aby napewno wybierasz właściwy numer portu. Ten system działa bardzo dobrze także pod win XP. Jeśli potrafisz trochę programować w windows to możesz zrezygnować z mało wygodnej opcji korzystania z plików wsadowych i napisać sobie prosty programik do komunikacji z systemem AVT2250. Kiedyś sobie coś takiego zrobiłem i wzbogaciłem go o edytor i jeszcze parę innych opcji. Dziła bardzo fajnie, chociaż do tej pory go nie skończyłem (cały czas coś nowego mu dopisuję).
[ Dodano: 2010-03-10, 21:32 ]
I jeszcze jedna bardzo ważna rzecz. Transmitowany plik musi być w formacie intelhex. Jeżeli będzie to inny plik ( plików bin nie sprwdzałem) lub plik hex będzie uszkodzony wówczas transmisja się nie powiedzie i zostanie wyświetlony komunikat err.
[ Dodano: 2010-03-10, 21:32 ]
I jeszcze jedna bardzo ważna rzecz. Transmitowany plik musi być w formacie intelhex. Jeżeli będzie to inny plik ( plików bin nie sprwdzałem) lub plik hex będzie uszkodzony wówczas transmisja się nie powiedzie i zostanie wyświetlony komunikat err.
Czy po ustawieniu portu COM, załadowaniu pliku do wysłania nie zapomniałeś w "komputerku" wcisnąć klawisza 7 - funkcja [Load] i dowolnego klawisza w PC np. [Enter], dopiero wtedy plik zostaje przesłany. (opis w EdW 10/97 str. 25) Napis Error wyświetla się jak przez ponad minutę nic nie zostaje przesłane - funkcja przeterminowania w systemiku komputerka.
Witam!
Miałem ten sam problem i nie do końca z resztą jest on rozwiązany, ale po kolei:
Aha, dla jasności: przesyłałem dane z uK do PC do HyperTerminala przy pomocy konwertera USB <-> UART (RS-232).
Napisałem prościutki programik w AVT... by przekopiował mi BIOS do RAMu a potem przesłałem do HT ten właśnie BIOS jako intel-hex (polecenie SEND). Miałem przy tym masę problemów: Najpierw dobrą godzinę dochodziłem czy MAX232 daje mi na swojej końcówce dobre napięcie na TXD w czasie spoczynku. Następnie problem przeniósł się na gniazdo RS-232. Musiałem zainstalować sobie gniazdo żeńskie (zamiast męskiego, który był w zestawie), by móc bez dodatkowego kabla podłączyć konwerter. Później się okazało żę przez zmianę typu gniazda musiałem przelutować jedną nóżkę (RXD), na końcu musiałem zestroić parametry HT z AVT-2250 bo z tego wszystkiego to zapomniałem o tym
Pozostał problem transferu z PC do AVT... nadal mam z tym problem, ale jest jedna rzecz, która sprawia, że mam pewność (oprócz transferu w drugą stronę przez HT), że jednak uC nawiązuje transmisję: normalnie Err wyskakuje ~1min przy braku danych przy Load, a u mnie wyskakuje prawie natychmiast po rozpoczęciu wysyłania (pewnie mam ten sam problem co miał kolega wcześniej).
@zapotec:
Jak widzisz do problemu czasami trzeba dochodzić czasami baaaaardzo krętymi drogami... Fakt, kiedy pracujemy nad czymś długo lub potrzebujemy tego na już (najczęściej oba na raz) to jest w tym dużo frustracji, ale wierz mi, o wiele więcej satysfakcji z jego rozwiązania. Dlatego proponuję Ci, nie zniechęcaj się, multimetr do ręki, schemat i noty na ekran, TROSZKĘ czasu i odrobina chęci....
PZDR
GrzesiekG
Miałem ten sam problem i nie do końca z resztą jest on rozwiązany, ale po kolei:
Aha, dla jasności: przesyłałem dane z uK do PC do HyperTerminala przy pomocy konwertera USB <-> UART (RS-232).
Napisałem prościutki programik w AVT... by przekopiował mi BIOS do RAMu a potem przesłałem do HT ten właśnie BIOS jako intel-hex (polecenie SEND). Miałem przy tym masę problemów: Najpierw dobrą godzinę dochodziłem czy MAX232 daje mi na swojej końcówce dobre napięcie na TXD w czasie spoczynku. Następnie problem przeniósł się na gniazdo RS-232. Musiałem zainstalować sobie gniazdo żeńskie (zamiast męskiego, który był w zestawie), by móc bez dodatkowego kabla podłączyć konwerter. Później się okazało żę przez zmianę typu gniazda musiałem przelutować jedną nóżkę (RXD), na końcu musiałem zestroić parametry HT z AVT-2250 bo z tego wszystkiego to zapomniałem o tym

Pozostał problem transferu z PC do AVT... nadal mam z tym problem, ale jest jedna rzecz, która sprawia, że mam pewność (oprócz transferu w drugą stronę przez HT), że jednak uC nawiązuje transmisję: normalnie Err wyskakuje ~1min przy braku danych przy Load, a u mnie wyskakuje prawie natychmiast po rozpoczęciu wysyłania (pewnie mam ten sam problem co miał kolega wcześniej).
@zapotec:
Jak widzisz do problemu czasami trzeba dochodzić czasami baaaaardzo krętymi drogami... Fakt, kiedy pracujemy nad czymś długo lub potrzebujemy tego na już (najczęściej oba na raz) to jest w tym dużo frustracji, ale wierz mi, o wiele więcej satysfakcji z jego rozwiązania. Dlatego proponuję Ci, nie zniechęcaj się, multimetr do ręki, schemat i noty na ekran, TROSZKĘ czasu i odrobina chęci....
PZDR
GrzesiekG